Toto sa nevidí každý deň! Netflix si rozmyslel koniec svojho seriálového hitu

Radovan Vávra, Pravda | 29.07.2020 07:00
the crown, crown, olivia colman, Foto:
Oscarová Olivia Colman sa ako Alžbeta II. predvedie ešte vo štvrtej sérii. Od piatej série čaká seriál ďalšie kompletné preobsadenie.
Vo februári obarila fanúšikov hitu Koruna (The Crown) o žvote Alžbety II. správa, že sa seriál predčasne skončí piatou sezónou. Teraz je všetko inak. Pôvodne mal mať seriál šesť sérii, no hlavný autor seriálu sa rozhodol inak.

Prešlo niekoľko mesiacov a Peter Morgan si svoj úmysel rozmyslel a ohlásil aj šiestu sériu a Netflix s obrovskou radosťou túto správu rozhlásil po celom svete. Informácia o predčasnom ukončení nakrúcania bola prekvapujúca aj pre samotný Netflix, v tomto smere sa prispôsobuje hlavnému showrunnerovi Morganovi, ktorý seriál kompletne pod palcom.

Štvrtá séria je už dotočená a Netflix ju uvedie počas neskorej jesene tento rok, pravdepodobne to bude november. Stihla sa dotočiť tesne pred vypuknutím pandémie v Británii. V nej ukončí účinkovanie druhá preobsadená vlna hercov, ktorá stvárňovala britskú kráľovskú rodinu v strednom veku. Piata séria sa sústredí na staršiu verziu. Alžbetu stvárni Imelda Staunton, známa z príbehov o Harrym Potterovi. Morgan si rozmyslel šiestu sériu z kreatívnych dôvodov.

Podľa neho príbehy pripravovanej piatej série mu umožnili pekný koniec. V zákulisí sa hovorí, že sa chcel vyhnúť súčasným turbulentným časom, ktoré kráľovská rodina prežíva a chcel sa vyhnúť škandalizovaniu.

Koruna je jeden z najdrahších seriálov nielen Netflixu, ale vôbec v rámci televíznej tvorby a od začiatku bol plánovaný na šesť sezón, pričom každé dve sa kompletne menilo obsadenie, aby sa hodnoverne zobrazilo starnutie nielen britskej kráľovnej. O to väčšie prekvapenie prišlo, keď Peter Morgan vyrukoval s nápadom skončiť skôr. Toto je typ seriálu, ktorý treba udržať pri živote, čo najdlhšie.

Čo zmenila názor jedného z najlepších showrunnerov súčasnosti? „Keď sme nakoniec napísali piatu sériu, bolo nám jasné, že príbeh je tak veľký a komplexný a je potrebné sa vrátiť k pôvodnému plánu nakrútiť šesť sezón,“ povedal Morgan. Práve od poslednej série mnohí očakávali, že sa dostane až do súčasnosti a zachytí turbulentné časy monarchie. Nič z toho sa neuskutoční. Podľa slov Morgana seriál bude končiť tesne po začiatku milénia a vyhne sa tak kontroverznej súčasnosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ