Melie Horná Dolná z posledného? Siedma séria neláme rekordy

Radovan Vávra, Pravda | 29.03.2018 07:00
Horná dolná, matej landl, bistro, Foto:
Horná Dolná so siedmou sériou nenabrala nových divákov, dosahuje svoje priemerné výsledky.
Osamotená Horná Dolná počas štvrtkov síce poráža konkurenčné Inkognito, jej výsledky sú najslabšie zo všetkých sérií.

Markíza vysunula svoj stabilný komediálny seriál do neistého štvrtkového slotu, ktorý bol jej najslabším miestom z celého týždňa. Predtým tam podával priemerné výkony Rex a podpriemerné Detektív Dušo. Groteska z typickej slovenskej dediny mala napraviť pošramotenú reputáciu. Či sa to podarilo je otázne.

Štart už siedmej série si síce pozrelo až 450-tisíc divákov, s ratingom 10.9% a trhovým podielom 28.6%. Seriál po rokoch dokonca začal naberať divákov. Doteraz ich len strácal. Počas predchádzajúcej série nové epizódy len niekoľkokráť dokázali prekročiť 10% ratingovú hranicu. Mohlo sa zdať, že tento krok Markíze vyšiel a jej jarná vysielacia štruktúra bude nepriestreľná.

Lenže po prvotnom úspechu prišlo vytriezvenie v podobe pádu a náznaky vývoja sledovanosti z premiéry sa nepotvrdia. Ďalšia epizóda už spadla na 390-tisícovú hranicu a rating klesol na 9%. Z tohto prepadu sa seriál nevie spamätať už niekoľko týždňov a dosahuje svoje štandardné výkony, ktoré boli charaktetistické pre pondelok. S pokročilým číslom série je jasné, že seriál smeruje k svojmu vyčerpaniu, hoci televízia stále nakrúca nové epizódy.

Ostatný týždeň Horná Dolná svoj pád mierne pribrzdila. Celkovo si ju pozrelo 415-tisíc Slovákov a zostáva na 9% ratingu a trhovom podiele 25%. Konkurenčné Inkognito zhliadlo 420-tisíc Slovákov, pričom dosiahlo trhový podiel na úrovni 19%. Otázka o úspechu pôvodného seriálu verzus zábavnej šou, ktorá má neporovnateľne nižšie náklady ako seriál a má pomerne rovnaké čísla ako Horná Dolná, je na zamyslenie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ