Grey´s Anatomy - tragédia navždy zmenila ich životy!

Radovan Vávra | 18.10.2012 09:24

Grey´s Anatomy

Season 9

odkaz Grey´s Anatomy - dosiahnu vytúžené šťastie na...
Grey´s Anatomy - dosiahnu vytúžené šťastie na druhý pokus? Grey´s Anatomy - dosiahnu vytúžené šťastie na druhý pokus?

Tragédia navždy zmenila ich životy!

 

Ako sa začala nová séria? Boduje seriál stále medzi divákmi?

 

Pred niekoľkými týždňami odštartovala za veľkou mlákou túžobne očakávaná už v poradí 9.séria seriálu Grey´s Anatomy, začiatok novej série však predčil naozaj všetky očakávania a diváci si po dramatickom a tragickom finále predchádzajúcej série nemohli vydýchnuť ani v úvodných dvoch epizódach novej série. Diváci so zatajeným dychom dúfali, že po tom ako sa museli rozlúčiť s obľúbenou Lexie Grey, ktorá podľahla svojím ťažkým zraneniam po leteckej katastrofe v poslednej epizóde 8.série, začiatok novej série im prinesie vytúžený oddych. Bohužiaľ nestalo sa tak. Autorka seriálu Shonda Rhimes divákov vôbec nešetrila a pripravila si aj mimoriadne dojemný a zároveň aj tragický začiatok 9.série.

 

Blog o seriáloch končí na pravda.sk!

Sledovanosť seriálu je aj na začiatku deviateho roku vysielania stál neotrasiteľná a prináša televízii ABC stabilné nadpriemery. Práve tento seriál patrí medzi niekoľko výnimiek, ktoré rúcajú mýtus o klesajúcej sledovanosti s pribúdajúcimi rokmi sledovanosti. Grey´s Anatomy si stále udržuje sledovanosť nad hranicou 11 miliónov divákov a aj rating sa pohybuje na hranici hodnoty 3, seriál tak stále patrí medzi najsledovanejšie seriály domovskej televízie, ale stále jeho hviezda silno žiari aj medzi ostatnými televíziami a jeho pozícia ako sa zdá je neotrasiteľná ani po dlhých rokoch vysielania.

Už prvá epizóda pokračovala v strhujúcom tempe, diváci si mohli pozrieť ako vyzeral život lekárov po leteckej nehode niekoľko týždňov po tom ako ich našli záchranari. Avšak pohľad bol mimoriadne skľučujúci. Na prvý pohľad sa zdalo, že práve Meredith Grey sa s traumatickým zážitkom vyrovnala najlepšie. Už ako právoplatná členka lekárskeho tímu dostala nových stážistov a stala sa z nej nová Baileyová. Nikto by iste nečakal, že vždy milá a chápavá Meredith sa zmení na chladnú, nekompromisnú nadriadenú, ktorej sa stážisti budú báť. Dostala aj novú prezývku Medúza. Snažila sa držať svoj život ako tak držať pohromade, hlavne kvôli Derekovi, ktorého liečenie jeho ťažko zranenej ruky trvala dlhšie ako sa čakalo a navyše sa objavujú nečakané komplikácie, ktoré mu bránia vrátiť sa na operačnú sálu a robiť to, čo vždy miloval. Toto je pre Dereka veľká rana a hoci svoje liečenie zveril práve Callie Torres, ktorej nadovšetko dôveruje, zatiaľ jeho ruka nepracuje tak akoby mala a Derek odmieta riskovať operovať pacientov. Nemocnica si však nemôže dovoliť takú kapacitu akou je Derek Shepherd, tak sa mu otvorila nová výzva a to je mentor lekárov. Hoci mu operovanie chýba, učenie a radenie ostatným kolegom zatiaľ berie ako jedinú možnú šancu zostať pracovať v nemocnici. Navyše po tejto leteckej tragédii sa Derekovi rozplynul sen o odchode na nové miesto, kde Meredith mohla začať novú kariéru a Derek by získal prestížne postavenie, nič sa však z toho neudialo.

Cristina Yang dopadla naozaj žalostne. Záchranárom trvalo celé 4 dni, kým ich našli hlboko v lesoch, počas týchto dní sa Cristina nonstop starala o Marka a Arizonu, aby zostali nažive a pritom sa jej psychika postupne rúcala. V lese nemali vodu, nemohli si založiť oheň, zver okolo nich krúžila. Po tom, čo ich našli sa Cristina psychicky zrútila, v kombinácii s fyzickou a psychickou traumou upadla do určitého tranzu a nič nevnímala. Dlhé týždne jej trvalo, kým začala vnímať okolie a začala opäť rozprávať. Otvorila sa však až manželovi Owenovi, ktorému dokázala porozprávať, čo musela prežiť v lesoch, ako musela piť vlastný moč, ako počula, ako sa zver k nim priblížila, lebo cítila mŕtve telo Lexie, ktoré aj obžrali. Boli to pre ňu ťažké rany, ktoré nedokázala dlho spracovať. Po tom ako sa vrátila do bežného života, naplnila to, čo sľúbila Meredith a to bolo rýchly odchod zo Seattlu, prijala tak jednu z ponúk a odišla na druhý koniec krajiny. V odchode jej nezabránil ani fakt, že jej manželstvo s Owenom sa postupne zlepšovalo, nemohla už zostať žiť na mieste, kde sa jej stalo toľko zlého. Avšak na novom mieste nie je všetko ideálne, už nie je takou žiarivou hviezdou, ktorú každú rešpektoval.

Arizona Robbins, ktorá utrpela po páde lietadla ťažkú zlomeninu stehennej kosti si myslela, že sa zo zranení vylieči. Vnútorné krvácanie sa podarilo zastaviť, avšak dlhá doba strávená v lese bez dezinfekcie spôsobila, že sa jej do nohy dostala ťažká infekcia. Hoci odmietala možnosť amputácie a Callie sa snažila urobiť všetko preto, aby svojej milovanej žene záchranila nohu, zdravotné komplikácie, ktoré ohrozovali jej život jej nedovolili pokračovať v liečbe a nohu jej museli amputovať. Táto ťažká rana pre vždy usmiatu a pozitívne naladenú ženu znamenalo, že sa z nej stala zatrpknutá osoba, ktorá všetkých naokolo nenávidí a nenávidí aj seba, nevie si ďalej predstaviť, že by sa vrátila k lekárskej praxi, život strpčuje aj Callie, ktorá má teraz toho naozaj veľa, musí sa sama starať o malú dcérku Sofiu, vedie rekonvalescenciu Dereka a musela dať posledné zbohom otcovi malej Sofie Markovi Sloanovi.

A práve smrť Marka bola tou najdojímavejšou udalosťou na začiatku novej série, scenáristi sa rozhodli, že nechajú zomrieť aj Marka, po správe, že jeho herecký predstaviteľ Eric Dane oznámil svoj odchod zo seriálu. Počas leta a príprav novej série, scenáristi sľubovali dôstojný odchod Marka zo scény, nikto však nečakal, že tragédia bude pokračovať. Hoci to nevyzeralo spočiatku, že by Mark mal zomrieť, nakoniec sa tak stalo. Jeho zranenia, ktoré utrpel po páde lietadla boli natoľko vážne, že ich telo nezvládlo. Navyše Mark akoby cítil, že sa blíži jeho koniec, podpísal súhlas s odpojením od prístrojov, ktorého držia pri živote, do 30 dní, pokiaľ sa preukázateľne nebude uzdravovať. Avšak postupom času jeho orgány začali zlyhávať a všetkým bolo jasné, že mu budú musieť povedať posledné zbohom. Scenáristi sa tak naozaj veľmi kruto pohrali s párom Lexie a Mark, ktorých diváci naozaj milovali a všetci verili, že ich čaká šťastný koniec, no realita je však iná a kedysi osúdový pár skončil tragicky a zostáva už len veriť, že sú spolu niekde v seriálovom nebi.

Tragédia, ktorou si museli lekári prejsť navždy zmenila ich životy a už nikdy nebude nič rovnaké a musia tak prijať nové životné výzvy a vyrovnať sa s novými situáciami, ktoré im prináša život.

Do nemocnice zavítali noví stážisti a celý kolobeh výučby sa znova začína. Veľký postrach stážistov v podobe doktorky Baileyovej sa však nekonal. Miranda je teraz konečne šťastná a hoci s milovaným Benom musia udržiavať vzťah na diaľku a netušia, kedy sa konečne vezmú, tak sú šťastní a tým pádom je milá aj na stážistov, ktorí využili túto „slabinu“, čo si Baileyová neuvedomila a teraz všetko musí napraviť, jej po hlave nikto skákať nebude.

April Kepner po nezložení lekárskych skúšok musela opustiť nemocnicu a vrátiť sa na rodnú farmu. Už sa zdalo, že s jej kariérou je koniec, avšak po tragédii sa uvoľnili miesta a tak Owen po tlakom udalostí letel za April a ponúkol jej miesto v nemocnici. Uvedomil si ako sa všetko zmenilo a chýbajú mu staré časy, ktoré sa nikdy nevrátia. Jackson Avery, ktorý bol pravou rukou Marka teraz zostal sám, jeho učiteľ je mŕtvy, no nemôže ho nahradiť. Alex Karev, ktorý pôvodne mal sedieť v lietadle, avšak Arizona, ktorá bola naštvaná naňho, že prijal prestížne miesto v inej nemocnici mu miesto vyfúkla a tým pádom si zničila život. Teraz ho nenávidí a viní ho zo všetkého zlého, čo sa jej stalo. Alex bol rozhodnutý prijať nové miesto, avšak nový nadriadený, ktorý prišiel do nemocnice mal čudné plány s pediatrickým oddelením a hoci Alex sa môže tváriť ako zlý a bezcitný, nemohol dopustiť to, aby niekto iný v priebehu krátkeho času zničil to, čo s Arizonou roky budovali a rozhodol sa zostať.

Už dnes večer pokračuje aktuálna séria 3.epizódou s názvom Love the One You´re With. Hoci osobné životy lekárov visia na vlásku a bojujú o prežitie ďalšieho dňa pod ťarchou traumy, ktorú si prežili, životy pacientov si nemôžu dovoliť stratiť. Dejová zápletka s ich vyrovnávaním sa bude pokračovať. Meredith Medúza Grey bude šíriť strach medzi stážistami, avšak to je len pretvárka, lebo ako pri Meredith býva zvykom, svojím pocitom sa snaží utiecť a sama sa nevyrovnala so smrťou svojej milovanej sestry Lexie a pred jej očami sa jej rozsypal sen o šťastnom živote. Všetci preživší však budú musieť spraviť definitívne rozhodnutie ako pokračovať v ich životoch a nebude to ľahké rozhodnutie. Hlavne Cristina, ktorá trvá na tom, že sa nevráti späť do Seattlu si postupne uvedomí, že jej všetci chýbajú, lenže stále sa necíti byť pripravená vrátiť sa do prostredia, ktoré jej bude pripomínať staré udalosti. Vzťah Jacksona a April bude pokračovať vášnivým štýlom. Obaja sú prekvapení, že im to klape a tak sa rozhodnú, že vyskúšajú aj spoluprácu na pracovisku a tu narazia na to, že čo sa týka práce, tak sa nezhodnú a napätie bude medzi rásť, lenže ak napätie na pracovisku rastie, v súkromí to bude nimi ešte viac iskriť a Jackson príde s prekvapivou ponukou…

Vo štvrtej epizóde s názvom I Saw Her Standing There sa dočkáme konečne humoru, ktorý v ostatnej dobe chýbal v deji. Táto epizóda dá konečne divákom možnosť vydýchnuť si a bude ladená veselým štýlom, hoci témy, ktoré sa budú riešiť budú vážne. Meredith sa rozhodne, že nebude Dereka trápiť, lebo vidí, že ho veľmi trápi jeho stav a nemožnosť vrátiť sa k operačnému stolu. Rozhodne sa, že mu nebude hovoriť o operáciach, ktoré sa chystajú. Opäť uvidíme aj charizmatickú matku Jacksona Katherine Avery, ktorá prežíva horúci románik s Richardom Weberom a Jackson sa nevie vyrovnať s tým, že jeho matka si začala s Richardom. Avšak si uvedomuje, že sú všetci sú dospelí a civilizovaní ľudia a tak si musia všetko medzi sebou vydiskutovať. Arizonin stav a z toho vyplývajúce správanie vyhrotí situáciu medzi ňou a Callie a do všetkého sa zapletie aj Alex. Budú sa jej chcieť snažiť vysvetliť, že môže pokračovať v jej živote ako predtým, lenže Arizona všetko vidí ako zradu. Callie jej sľúbila, že jej nohu zachráni a to sa nestalo. Sama je vnútorne sama zmätená, uvedomuje si, že musí byť oporou pre Callie, ktorá je na všetko teraz sama, neuveriteľne ju ťaží smrť Marka, avšak jej sobecké pohnútky jú nútia byť zlou na všetkých. Dokedy to však bude trvať? Scenáristi sľubujú, že zlá Arizona sa stane čoskoro minulosťou a opäť sa vráti usmiata osoba, ktorú diváci tak milujú a čakajú jej návrat. Musí si však všetko v hlave utriediť a samej jej dojde, že sa musí rýchlo postaviť na nohy a začať s rehabilitáciou a vrátiť sa do bežného života a opäť rozdúcha aj iskru so svojou ženou.

Náhradou za Marka by mala byť žena. Nová šéfka plastickej chirurgie by mal byť charizmatická, múdra, rozhľadená žena so zmyslom pre humor, scenáristi však odmietajú prezradiť, kto si ju zahraje. Bude však Mark Sloan v sukni dostatočnou náhradou? V nasledujúcich týždňoch sa bude riešiť aj Meredith a jej smútok za Lexie. V jednej z novembrových epizód, ktorá bude zameraná na Meredith a Cristinu si diváci pozrú aj jej citové pochody a bude jasné, že je jej veľmi smutno. Bude to veľmi dojemná epizóda, ktorá poskytne opäť nový pohľad na najlepšie kamarátky.

Dereka čaká ďalšie rodinné stretnutie. Počas predchádzajúcich rokov diváci spoznali dve sestry Shepherdové a čaká nás zoznámenie sa s ďalšou. Zahrá si ju známa herečka Neve Cambell, známa z filmovej série Vreskot. Otázkou je, koho si zahrá, buď to môže byť psychiatrička Kathleen alebo štvrtú sestru, ktorej meno scenáristi počas rokov vysielania neodhalili, avšak vieme, že existuje.