Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS reaguje: Inštitút prázdneho kresla sa viackrát stal nástrojom politického nátlaku

Telerozhlas vysvetľuje, že prázdne kreslo nie je ad hoc nástrojom dramaturgie, ale medzinárodne akceptovaným inštitútom.

09.06.2023 06:00
O 5 minút 12 Foto:
Moderátor politickej diskusie O 5 minút 12 Marek Makara.
debata (10)

Rada RTVS sa na svojom poslednom zasadnutí (1. júna 2023) zaoberala obsadzovaním hostí v politických diskusiách a takzvaným inštitútom prázdneho kresla. Riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja požiadala o vypracovanie jednoznačných a zrozumiteľných kritérií na obsadzovania hostí v reláciách Sobotné dialógy a O 5 minút 12. Cieľom je zamedziť možným špekuláciám ohľadom objektívnosti a nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa.

RTVS mlynská dolina Čítajte aj RTVS by mohla dostať viac peňazí. Podľa ministerky kultúry parlament navrhne zvýšenie príspevku

„Štatistika v súvislosti s obsadzovaním zástupcov jednotlivých politických subjektov za rok 2022 v spomínaných reláciách podľa členov Rady vykazovala značné disproporcie vo vzťahu k výsledkom posledných parlamentných volieb. A to sa nedá nijako logicky zdôvodniť ani akceptovaním iných logických kritérií, ktoré zohrávajú úlohu pri výbere konkrétnych hostí, akými sú aktuálny politický kontext či téma konkrétnej relácie,“ vysvetlil pre Mediaklik požiadavky Rady RTVS jej predseda Igor Gallo.

RTVS sme sa opýtali, aké faktory sú podstatné pri skladbe hostí v politických diskusiách. „RTVS má štandardnú redakčnú politiku. Pri obsadzovaní zástupcov politických strán do diskusných programov nerozhodujú len výsledky ostatných volieb do parlamentu a ďalších zastupiteľských orgánov, ale najmä reálna spoločensko-politická pozícia daného politického subjektu v čase vysielania diskusného programu a zároveň téma, resp. témy, o ktorých sa má v diskusii hovoriť,“ vysvetľuje Zuzana Vicelová, manažérka marketingovej komunikácie RTVS.

„Dramaturgia vytvára priestor pre predstaviteľov politických strán tak, aby sa v zásadných politických otázkach stretli predstavitelia vládnej koalície a opozície. Miesto v diskusnej relácii patrí konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov,“ dopĺňa Vicelová.

STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Čítajte viac Rada RTVS chce od Machaja jasné pravidlá výberu hostí do politických relácií. Problém spustil Blaha

Výber hostí v predvolebnom období

Podľa predsedu Rady RTVS Igora Galla nedostali na zasadnutí členovia rady odpovede na otázky, ako bude RTVS postupovať pri výbere hostí do politických diskusných relácií v predvolebnom období. „Bude brať do úvahy napríklad výsledky prieskumov súkromných agentúr? Tých nezodpovedaných otázok bolo veľmi veľa, preto Rada požiadala manažment o schválenie jasných pravidiel hry,“ uvádza Gallo.

„RTVS bude, samozrejme, rešpektovať platnú legislatívu, aktuálny Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ako aj pravidlá predvolebného vysielania. Tie však bude možné uzavrieť až po 2. júli 2023, keď bude jasné, koľko politických subjektov bude vo voľbách kandidovať,“ objasňuje Vicelová.

Jan Souček Čítajte aj Česká televízia má nového generálneho riaditeľa. Zmena prichádza po 12 rokoch

Tzv. inštitút prázdneho kresla

Rada upozornila aj na to, že nedostatočné a nekonkrétne znenie uplatňovania inštitútu prázdneho kresla už viedlo k problémom. „RTVS ho v minulosti využila aj v prípade, keď oslovený subjekt poslal do relácie zástupcu, ktorý nebol odsúhlasený dramaturgiou. Pritom spomínaný inštitút sa využíva v prípade, keď vysielateľ nie je schopný zabezpečiť viac názorov na jednu tému, čo sa však netýkalo konkrétnej situácie. Vyvolalo to zbytočné vášne. Jasné zadefinovanie podmienok, za akých môže byť tento inštitút použitý, pomôže samotnej RTVS,“ hovorí Gallo.

RTVS objasňuje, aké pravidlá aplikuje pri používaní inštitútu prázdneho kresla a či ich plánuje nejako zmeniť. „Podmienky aplikovania inštitútu prázdneho kresla upravuje aj súčasný Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS a jeho aktualizovaná verzia, ktorá je v súčasnosti v procese schvaľovania Radou RTVS. Každý zákon, princíp, každé pravidlo, usmernenie atď. sa však stáva predmetom viac či menej relevantných interpretácií. Inštitút prázdneho kresla sa viackrát stal nástrojom politického nátlaku na RTVS,“ uvádza Vicelová.

„Je nutné aj pripomenúť, že uplatnenie inštitútu prázdneho kresla si musel slovenský verejnoprávny vysielateľ v minulosti vydobyť až na Ústavnom súde SR. Aplikačné pravidlá prázdneho kresla nie sú ad hoc nástrojom dramaturgie RTVS, je to medzinárodne akceptovaný inštitút proti rôznym formám možného zneužitia vysielacieho priestoru,“ dodáva Vicelová.

Markíza, Záhorská Bystrica Čítajte aj Zmena v manažmente Markízy: Novou riaditeľkou Centra výroby sa stane dlhoročná šéfka produkcie

Problém s tzv. inštitútom prázdneho kresla vznikol vo februári, kedy do relácie Sobotné dialógy neprišiel kvôli chorobe poslanec Smeru-SD Marián Kéry a strana namiesto neho do diskusie poslala Ľuboša Blahu. RTVS o zmene nebola vopred informovaná a Blahu do diskusie nepustila. V relácii tak diskutoval len vtedajší minister obrany Jaroslav Naď, opozícia nemala zastúpenie. Strana Smer-SD voči postupu telerozhlasu protestovala a moderátorka relácie Marta Jančkárová sa stala terčom výhražných mailov a statusov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #Sobotné dialógy #O 5 minút 12 #politické relácie