Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS by mohla dostať viac peňazí. Podľa ministerky kultúry parlament navrhne zvýšenie príspevku

Súčasný návrh ráta s výškou príjmu pre RTVS na úrovni 155 až 160 miliónov eur.

07.06.2023 15:55
RTVS mlynská dolina Foto: ,
Budova Slovenskej televízie v Bratislave.
debata

Ministerka kultúry SR Silvia Hroncová sa neobáva, že by v parlamente neprešla novela financovania RTVS. Očakáva skôr zvýšenie podielu z hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý má RTVS v novom modeli financovania dostať zo štátneho rozpočtu. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Čítajte aj Rada RTVS chce od Machaja jasné pravidlá výberu hostí do politických relácií. Problém spustil Blaha

„Návrh novely zákona o RTVS prešiel do druhého čítania s podporou viac ako 76 hlasov, takže pevne verím, že bude mať podporu aj v druhom čítaní,“ uviedla. Za dôležitú považuje otázku, aký podiel HDP sa v prospech RTVS napokon schváli. „Mám informácie, že v pléne príde k pozmeňujúcemu návrhu, ktorým by sa mal návrh 0,15 percenta zvýšiť na 0,17 percenta HDP. To si myslím, že by pomohlo stabilizovať RTVS i realizovať niektoré rozvojové projekty,“ dodala.

logo TV Čítajte aj Televízie si medziročne polepšili. Aj v hokejovej konkurencii si pozíciu trhového lídra udržala Markíza

Návrh novely zákona, upravujúcej financovanie, posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania 9. mája. Predložený návrh ráta s výškou príjmu pre RTVS v roku 2024 na úrovni 0,15 percenta HDP, čo by malo byť 155 až 160 miliónov eur.

Prvotný návrh z dielne ministerstva kultúry hovoril o financovaní na úrovni 0,17 percenta HDP, zmena na 0,15 percenta, ktorú schválila vláda, mala byť výsledkom kompromisu po diskusiách s rezortom financií i zástupcami RTVS ako minimálne akceptovateľná hranica. Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj uviedol, že ani nové financovanie nebude stačiť na napĺňanie strategických cieľov.

11. Finále MS Kanada vs Nemecko Čítajte aj RTVS poslednýkrát profitovala z hokeja. Ďalších päť rokov bude v inej televízii, nemusí však byť zadarmo

Zmena financovania súvisí s legislatívnou zmenou, ktorá zrušila ku koncu júna tzv. koncesionárske poplatky.

Procesom prechodu k novému modelu financovania sa zaoberala aj Rada RTVS na svojom júnovom rokovaní, členovia rady i zástupcovia manažmentu telerozhlasu vyslovili otázky, či prijímanie legislatívnej zmeny na poslednú chvíľu, v spojení s procesom nadobudnutia účinnosti zákona, neprinesie problém vo financovaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #financovanie RTVS