Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká televízia si volí nového generálneho riaditeľa. Dvořák je na jej čele 12 rokov

O post nového šéfa ČT sa uchádza päť kandidátov.

07.06.2023 09:30
Petr Dvořák Foto:
Generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.
debata
logo TV Čítajte aj Televízie si medziročne polepšili. Aj v hokejovej konkurencii si pozíciu trhového lídra udržala Markíza

Rada Českej televízie (ČT) dnes volí nového generálneho riaditeľa. Do užšieho výberu kandidátov postúpili v polovici mája súčasný šéf Petr Dvořák, riaditeľ brnianskeho štúdia ČT Jan Souček, bývalý šéf televízie Prima Martin Konrád, kreatívny producent v ČT Jan Štern a krízový manažér Pavel Hřídel.

Zvolený generálny riaditeľ musí získať od členov rady aspoň dve tretiny hlasov, teda desať hlasov z 15. Ak v tajnom hlasovaní žiadny z kandidátov nezíska potrebný počet hlasov, bude sa voľba opakovať. V prípade opakovane patového výsledku sa môže voľba posunúť na niektoré z ďalších rokovaní rady.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte rozhovor Komerčné televízie nič nepochopili. Nemožno všetko merať peniazmi, hovorí český veľvyslanec o vypínaní českých TV na Slovensku
Sídlo Českej televízie v Prahe na Kavčích horách. Foto: ČT
Česká televízia, Kavčí hory Sídlo Českej televízie v Prahe na Kavčích horách.

Súčasnému generálnemu riaditeľovi Petrovi Dvořákovi skončí mandát na konci tohto septembra. Verejnoprávnu televíziu vedie od roku 2011, v roku 2017 ho Rada ČT potvrdila na ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Predtým bol medzi rokmi 2003 až 2010 generálnym riaditeľom českej komerčnej TV Nova.

Skúsenosti s vedením televízie má aj Martin Konrád, zhruba rok stál na čele televízie Prima. Od vlaňajšieho augusta riadi mediálnu agentúru MMB Media Czech.

Jan Souček je riaditeľom brnianskeho štúdia Českej televízie od roku 2014, v médiách začínal v roku 1994 v TV Nova, skúsenosti má aj z Českého rozhlasu.

Jan Štern je kreatívny producent v ČT, dramaturg a režisér, pracoval aj v TV Prima ako šéf programu. O riaditeľskú funkciu sa neúspešne uchádzal v rokoch 1998, 2001 alebo 2003, keď sa dostal medzi finalistov.

Pavel Hřídel pôsobí od tohto januára v spoločnosti Batist Medical, ktorá vyrába rúška a ďalší zdravotnícky materiál. V rokoch 2019 až 2022 viedol Tepláreň Strakonice, kam prišiel ako krízový manažér.

tv máj Čítajte aj TOP programy mája: Novinky Jojky vystrelili a vzápätí stratili divákov, RTVS bodovala s hokejom, Markíza so seriálmi
Hlavný vstup do Českej televízie na Kavčích... Foto: ČT
Česká televízia, Kavčí hory Hlavný vstup do Českej televízie na Kavčích horách v Prahe.

Rokovanie rady sa začalo dnes o 09.00 hod. a nasledovať budú verejné vypočutia kandidátov. Majú trvať vždy desať minút a po každom bude neobmedzený čas na otázky členov rady a reakcie na komentáre členov rady. Kandidáti budú vystupovať v poradí určenom žrebom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia