Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rada RTVS chce od Machaja jasné pravidlá výberu hostí do politických relácií. Problém spustil Blaha

Rada RTVS upozornila, že nedostatočné a nekonkrétne pravidlá spôsobili problémy.

02.06.2023 17:00
STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Foto: ,
Budovy RTVS v Mlynskej doline.
debata (48)

Rada RTVS sa na svojom včerajšom zasadnutí (1. júna 2023) zaoberala obsadzovaním hostí v politických diskusiách. Od riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja požaduje vypracovanie kritérií na obsadzovania hostí v reláciách Sobotné dialógy a O 5 minút 12, ktoré by mali byť jednoznačné, zrozumiteľné a prístupné verejnosti. Vyplýva to z uznesenia Rady RTVS.

Rada tiež skonštatovala, že pri výbere hostí týchto relácií v minulom roku chýbal systém výberu, ktorý by sa odvíjal od výsledkov volieb do Národnej rady SR. Upozornila aj na to, že nedostatočné a nekonkrétne znenie uplatňovania inštitútu prázdneho kresla vo vysielaní verejnoprávneho telerozhlasu už viedlo k problémom.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte rozhovor Komerčné televízie nič nepochopili. Nemožno všetko merať peniazmi, hovorí český veľvyslanec o vypínaní českých TV na Slovensku

Gallo: Absencia pravidiel vytvára priestor na špekulácie

„Uznesenia, ktoré včera Rada RTVS prijala jednohlasne v súvislosti s prerokovaním vyhodnotenia vysielania politických diskusných relácií 0 5 minút 12 a Sobotné dialógy v roku 2022, ako aj informácie o uplatňovaná inštitútu prázdneho kresla, sú logickým vyústením jej snaženia. Orgán dohľadu dlhodobo upozorňoval generálneho riaditeľa na potrebu jednoznačných pravidiel na zverejňovanie aktivít politických subjektov vo vysielaní RTVS, pretože ich absencia vytvára zbytočný priestor na špekulácie ohľadom objektívnosti a nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa. Týka sa to aj využívania inštitútu prázdneho kresla a samotného obsadzovania politických diskusných relácií, samozrejme, pri garancii redakčnej nezávislosti. Som presvedčený, že ich prijatie vytvorí predpoklady na eliminovanie nespokojnosti zainteresovaných z externého prostredia,“ uviedol pre Mediaklik predseda Rady RTVS Igor Gallo.

Inštitút prázdneho kresla

Problém s tzv. inštitútom prázdneho kresla vznikol ešte vo februári, kedy do relácie Sobotné dialógy neprišiel kvôli chorobe poslanec Smeru-SD Marián Kéry a strana namiesto neho do diskusie poslala Ľuboša Blahu. RTVS o zmene nebola vopred informovaná a Blahu do diskusie nepustila. V relácii tak diskutoval len vtedajší minister obrany Jaroslav Naď, opozícia nemala zastúpenie. Strana Smer-SD voči postupu telerozhlasu protestovala a moderátorka relácie Marta Jančkárová sa stala terčom výhražných mailov a statusov.

Situácia sa zopakovala v apríli v televíznej relácii O 5 minút 12, do ktorej namiesto avizovaného hosťa Richarda Sulík, ktorý sa rovnako nemohol zúčastniť zo zdravotných dôvodov, prišiel Branislav Gröhling. Smer-SD na zmenu pozvaného hosťa poukázal a namietal tiež zostavu hostí. Diskusiu zástupcov strán SaS a Za ľudí vnímal ako diskusiu bez opozičnej oponentúry. Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj nevnímal kritiku Smeru-SD ako opodstatnenú.

Vratko Sirági a Anna Riebauerová. Čítajte aj Hviezda Let’s Dance dostáva novú príležitosť. Na Markíze bude moderovať večernú reláciu

RTVS má vypracovať jednoznačné kritéria

Rada RTVS sa na zasadnutí zaoberala vysielaním oboch spomenutých relácií za obdobie január 2022 až február 2023. V uznesení konštatuje, že „pri výbere hostí v reláciách O 5 minút 12 a Sobotné dialógy odvysielaných v roku 2022 neexistoval jednoznačne určený systém výberu zástupcov politických subjektov, ktorý by reflektoval predovšetkým výsledky parlamentných volieb“.

Zároveň požiadala riaditeľa RTVS, aby bezodkladne zabezpečil vypracovanie kritérií obsadzovania hostí v predmetných reláciách, ktoré budú jednoznačné, jasne zrozumiteľné a dostupné verejnosti. Upozornila, že ich nedostatočné a nekonkrétne znenie môže spôsobovať výkladové nepresnosti a preukázateľne spôsobilo aplikačné problémy.

manželia, objatie, láska, radosť, domov, tablet Čítajte aj Návštevnosť webov: Veľká zmena na čele rebríčka prevádzkovateľov. Dlhoročný líder prišiel o prvenstvo

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj informoval, že „interné pravidlá systému zaraďovania aktivít politických strán do vysielania RTVS, na vypracovanie ktorých Rada RTVS vyzvala manažment RTVS, budú súčasťou návrhu aktualizovaného Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS“, čo Rada RTVS zobrala na vedomie.

Gallo: Dobré zmluvy robia dobrých priateľov

„Oceňujem prístup pána Machaja, ktorý nás na ostatnej Rade informoval, že všetky tieto problémy by mal vyriešiť aktualizovaný štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ktorého pracovný návrh nám v týchto dňoch doručili. Keďže je to jeden z najdôležitejších dokumentov, ktorý Rada RTVS schvaľuje, budeme mu venovať patričnú odbornú pozornosť. Na druhej strane musím poznamenať, že sme museli vyvinúť na manažment RTVS polročný permanentný tlak, prijať viacero uznesení, aby pochopili, že platné pravidlá nereflektujú aktuálne potreby a je v záujme samotnej inštitúcie si v tomto turbulentnom období aj týmto spôsobom rozprestrieť nad sebou ochranný dáždnik,“ uviedol pre Mediaklik Gallo.

„Nie som naivný, že to bude všeliek na všetky možné krízové situácie a prijatím nového štatútu sa všetko vyrieši. Určite však pomôže lepšie predchádzať zbytočným nedorozumeniam, ktorých svedkami sme boli v nedávnej minulosti. Aj v tomto prípade platí to staré známe – dobré zmluvy robia dobrých priateľov,“ uzatvára Gallo.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #politické relácie #ľuboš machaj