Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízia TA3 má na krku ďalšiu sankciu. Týka sa znova už odídenej moderátorky

Moderátorka Anka Žitná odišla z TA3 v apríli tohto roka.

17.05.2023 06:00
Anka Žitná Foto:
Moderátorka Anka Žitná.
debata (20)
joj 24, Čítajte aj Jojka stratila dve dlhoročné tváre: Výrazný redaktor opúšťa obrazovky po 20 rokoch, smeruje do politiky

Rada pre mediálne služby sa na svojom poslednom zasadnutí zaoberala reláciou Tak takto?! s podtitulom „Medvede chránia, mŕtve pstruhy ignorujú“ odvysielanú 24. júna minulého roka v Televízii ta3.

„Došlo k nezabezpečeniu všestrannosti informácií a názorovej plurality programovej služby, keďže vysielateľ v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti nesprostredkoval na programovej službe problematiku identifikácie pôvodcu znečistenia rieky Slaná aj z pohľadu dotknutej strany – štátneho podniku povereného odstránením príslušnej ekologickej záťaže,“ uviedla vedúca komunikačného odboru Lucia Michelčíková s tým, že Rada uložila vysielateľovi sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona.

na telo, O 5 minút 12, Sobotné dialógy Čítajte viac Rada pre mediálne služby: Viaceré sťažnosti divákov na politické relácie sú neopodstatnené

Témou relácie bola rieka Slaná v okrese Rožňava na východnom Slovensku, ktorú kontaminuje znečistená voda vytekajúca z odstavenej sideritovej bane. Hosťom moderátorky Anky Žitnej bol rybár a aktivista dlhodobo upozorňujúci na tento závažný problém. Diskutovali o dôsledkoch znečistenia rieky pre ryby, bezstavovce a iné živočíchy, ktoré v nej žijú.

„Z prezentovaných vyjadrení, ako aj spôsobu vedenia diskusie moderátorkou vyplynulo, že hosť, ako aj moderátorka programu zhodne a opakovane označili za „pôvodcu“ znečistenia, resp. za subjekt „zodpovedný“ za znečistenia rieky Slaná štátny podnik Rudné bane,“ uviedla vo svojom stanovisku Rada.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte aj RTVS na vrchole rebríčkov sledovanosti: Hokejový šampionát láka k obrazovkám Športu státisíce divákov

Po odvysielaní programu zverejnil štátny podnik Rudné bane stanovisko, v ktorom uviedol, že „rezort hospodárstva ako zriaďovateľ Rudných baní zdôrazňuje, že Rudné bane š. p. opustenú železorudnú baňu nikdy neprevádzkovali a nie sú pôvodcom znečistenia rieky Slaná. Uvedené potvrdila i Slovenská inšpekcia životného prostredia“.

„Vzhľadom na to, že v predmetnom programe boli Rudné bane opakovane označené za pôvodcu znečistenia na rieke Slaná bez toho, aby dostali priestor na vyjadrenie, recipient mohol dostať nepresné informácie o pôvodcovi znečistenia,“ zdôvodnila Rada uloženie sankcie.

streamovacie služby Čítajte aj Streamovacie služby už využíva 1,3 milióna Slovákov. Najobľúbenejšie sú tieto štyri

Televízia ta3 uviedla, že v danej relácii ide vždy o diskusiu medzi moderátorom a jedným pozvaným hosťom k aktuálnym témam politického a spoločenského života: „V danom prípade bol pozvaný občiansky aktivista – lekár a rybár, ktorý upozorňoval na ekologickú haváriu na rieke Slaná a popisoval udalosti, ktorých bol osobne svedkom. Jeho vyjadrenia sú objektivizované listinnými dôkazmi (rozhodnutiami príslušných úradov, ktoré popisujú úlohu Rudných baní š.p. v celom príbehu). Pri posudzovaní všestrannosti a názorovej plurality je nevyhnutné zohľadniť tiež formát programu. Iné možnosti a formy zabezpečenia názorovej plurality sa používajú v spravodajstve, ako v publicistike.“

geissenovci, Čítajte aj Geissenovci zdvihnú kotvy zo Slovenska: Jojka musela zostať zaskočená, preskočila ju RTVS

Moderátorka Anka Žitná odišla z Televízie ta3 v apríli tohto roka. Stalo sa tak po kontroverzne vnímanom rozhovore s Jeffreym Sachsom, pre ktorý začala Rada pre mediálne služby voči Televízii ta3 správne konanie kvôli pochybnostiam, či moderátorka položila hosťovi dostatok vyvažujúcich otázok a argumentov, aby zabezpečila objektivitu a nestrannosť prezentovaných informácií.

Podľa vyjadrenia televízie nebol tento rozhovor dôvodom ukončenia spolupráce. „Za rozhovorom si stojíme a jeho objektívnosť budeme obhajovať v zákonnej lehote. Televízia ta3 je profesionálna a objektívna televízia, ktorá už roky v tejto súvislosti získava ocenenia,“ uviedla Oľga Dúbravská, riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja Televízie ta3.

Action, diskontný reťazec, obchod, predaj, zákazník, Čítajte aj Superlacný reťazec prekvapuje. Najnovšiu predajňu otvorí v chudobnom regióne

Anka Žitná v Televízii ta3 pôsobila od roku 2019. Najprv bola moderátorkou relácie V politike, kde sa striedala s vtedajším moderátorom relácie Norbertom Dolinským, neskôr bola tvárou pravidelnej diskusnej relácie Tak takto?!. Pred príchodom do Televízie ta3 pôsobila takmer desať rokov vo vydavateľstve News and Media Holding, kde bola aj šéfredaktorkou týždenníka Plus 7 dní.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #TV TA3 #Rada pre mediálne služby