Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rada RTVS: Je to hazardovanie s dobrým menom RTVS, budeme sa zaoberať Hegerovým mimoriadnym vystúpením

Eduard Heger v RTVS mimoriadne vystúpil vo štvrtok 4. mája.

09.05.2023 17:43
Eduard Heger Foto: ,
Odchádzajúci premiér Eduard Heger.
debata (2)

Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa bude na zasadnutí 11. mája zaoberať mimoriadnym vystúpením dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera (Demokrati) vo verejnoprávnom médiu vo štvrtok 4. mája.

RTVS :24 Čítajte aj Veľký návrat na obrazovky: V RTVS diváci uvidia bývalé tváre JOJ a TA3

Predseda Rady Igor Gallo uviedol, že si vyžiadali vysvetlenie od generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, nechcel však komentovať, či išlo o zneužitie verejnoprávneho priestoru na politické ciele. „Nebudem špekulovať, neprináleží mi to. Nie som politik ale predseda odborného orgánu, ktorý bude túto situáciu posudzovať striktne len z pohľadu dodržania príslušnej legislatívy. Vyžiadali sme si preto vysvetlenie od generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, navrhnem, aby sme si dali vypracovať nezávislé právne stanovisko a až po dôkladnom vyhodnotení týchto podkladov rada následne prijme uznesenie,“ uviedol Gallo s tým, že verejnoprávny vysielateľ by mal mať presné pravidlá na zverejňovanie aktivít politických subjektov a politikov.

Gallo: RTVS hazarduje s dobrým menom

„Aj vzhľadom na viaceré pochybenia nového manažmentu RTVS v minulosti rada vyzvala Ľuboša Machaja, aby ich verejnoprávny vysielateľ vypracoval a zverejnil. Ten to ignoroval, napriek dvom prijatým uzneseniam, s odkazom, že im postačuje platný Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. Až následne oznámil rade, že ho RTVS zaktualizuje do konca mája,“ povedal Gallo. Dodal, že členovia Rady RTVS nechápu, prečo je v takej závažnej problematike naťahovaný čas.

Eurovea 2, vizualizácia, južné námestie Čítajte aj Nová Eurovea: Obľúbená dunajská promenáda sa mení. Pribudnú nové športoviská aj mestský bulvár

Podľa Galla to môže byť vnímané ako nepriame vťahovanie verejnoprávnych médií do politického zápasu, bohorovnosť či nepochopenie súčasnej situácie a prejav nekompetentnosti. „Bezdôvodne hazarduje s dobrým menom RTVS ako objektívneho a nezávislého vysielateľa verejnej služby,“ dopĺňa predseda rady.

Existencia daných pravidiel by podľa Galla chránila pred účelovými útokmi politických predstaviteľov, najmä samotného verejnoprávneho vysielateľa. „Ak by bolo napríklad dopredu jasné, za akých podmienok RTVS využije inštitút prázdneho kresla, mohli sme sa vyhnúť viacerým politickým PR aktivitám voči RTVS. Preto opätovne apelujem, aby generálny riaditeľ vymenil free style za transparentný systémový prístup. Vyhne sa tak zbytočným problémom,“ konštatuje Gallo. Považuje za neudržateľné stále sa zakrývať len formulkou o redakčnej nezávislosti.

geissenovci, Čítajte aj Mladé Geissenky netušili o Slovensku, najviac im chutila žemľa z Billy. Národ zabil Sulík s vlastným dabingom

RTVS: Heger dostal priestor v súlade so zákonom

RTVS pre agentúru SITA v reakcii na Gallove vyjadrenia uviedol, že momentálne nebude bližšie reagovať na vyjadrenia predsedu Rady RTVS Igora Galla. Označil ich za nenáležité a právne nepodložené a dodal, že poškodzujú pozitívne vnímanie aj imidž verejnoprávneho vysielateľa.

Priestor vo vysielaní, ktorý bol Hegerovi poskytnutý na jeho mimoriadne oznámenie určené verejnosti na základe jeho žiadosti, bol podľa RTVS poskytnutý v súlade s platnou legislatívou. „RTVS je povinná poskytnúť bezplatne v naliehavom verejnom záujme štátnym orgánom na ich požiadanie nevyhnutný vysielací čas na vysielanie dôležitého a neodkladného oznamu, výzvy alebo rozhodnutia, a nie je oprávnená odmietnuť štátnym orgánom žiadosť o mimoriadne vystúpenie, ak oň požiadajú. RTVS nezodpovedá za obsah uverejneného oznámenia v naliehavom verejnom záujme,“ ozrejmil telerozhlas.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #Eduard Heger