Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na Netflix sa valí kritika. Pobúrenie vyvolalo nové spracovanie príbehu o Kleopatre

Snímka nazvaná Queen Cleopatra (Kráľovná Kleopatra) bude mať premiéru 10. mája.

19.04.2023 06:00
Kráľovná Kleopatra Foto:
Snímka Queen Cleopatra (Kráľovná Kleopatra) producentky Jady Pinkett Smith je zo série filmov skúmajúcich životy prominentných a ikonických afrických kráľovien.
debata (9)
Primark Čítajte aj Až teraz Slovensko spozná nákupný ošiaľ: Najočakávanejší svetový obchod pozná dátum otvorenia

Na sociálnych sieťach, najmä u ich gréckych používateľoch, vyvolala pobúrenie nová snímka amerického streamovacieho gigantu Netflix o kráľovnej Kleopatre. Túto panovníčku, ktorá vládla v starom Egypte, totiž prezentuje ako černošku, napriek jej gréckemu pôvodu aj doterajšiemu zobrazeniu v umeleckých dielach.

Southbank Čítajte aj Zanedbané nábrežie dostane futuristickú tvár. Takto bude vyzerať nové centrum Bratislavy

komentároch na sociálnych sieťach Netflix za tento prešľap kritizujú nielen Gréci, ale aj Egypťania, ktorí nabádajú americkú firmu, aby sa naučila históriu ich krajiny. Jeden z používateľov ironicky navrhol, že je „čas, aby Netflix nakrútil dokument o čiernych ľadových medveďoch“.

Snímka nazvaná Queen Cleopatra (Kráľovná Kleopatra) producentky Jady Pinkett Smith je zo série filmov skúmajúcich životy prominentných a ikonických afrických kráľovien. Na streamovacej platforme bude k dispozícii od 10. mája, no už tento týždeň k nej bol zverejnený trailer.

Kleopatra vládla Egyptu v rokoch 51 až 30 pred naším letopočtom a pochádzala z dynastie Ptolemaiovcov, ktorá bola macedónskeho pôvodu. Kleopatra, ktorej rodným jazykom bola gréčtina, sa podľa gréckych serverov ako jediný vládca z tejto dynastie naučila aj egyptský jazyk. Narodila sa v roku 69 pred naším letopočtom a zomrela vo veku 39 rokov. Podľa legendy spáchala samovraždu, keď sa nechala uštipnúť kobrou. Objavili sa však aj teórie, že bola zavraždená. Jej život inšpiroval množstvo výtvarných umelcov, spisovateľov i filmárov.

Blue Beetle Čítajte aj Zabudnite na Supermana a Batmana: Filmový gigant to skúsi na divákov s niečím iným

Kleopatra nie je jediná

Nie je to prvýkrát, čo filmové stvárnenie postavy z gréckej histórie či mytológie vyvolalo kritiku. Napríklad v seriáli Troja: Pád mesta z roku 2018, ktorý vyšiel z dielne Netflixu a BBC, hrajú černošskí herci antických hrdinov Achilla a Patrokla a dokonca aj gréckeho boha Dia.

Tohtoročný seriál MH370: Stratené lietadlo, ktoré sa snaží nájsť odpovede na „najväčšiu leteckú záhadu všetkých čias“, zase experti podľa denníka The Times označili za „smiešny“ a novinárov v ňom vystupujúci kritizovali za predstavovanie „konšpiračných teórií“.

Za posledný polrok sa stala tvorba Netflixu niekoľkokrát terčom kritiky tiež kvôli obsahu, ktorý prezentuje ako dokumentárny. Vlaňajší seriál Starodávne apokalypsy o stratených civilizáciách je podľa odborníkov skôr dielom fikcie ako faktov. Združenie americkej archeológie (SAA) kvôli tomu streamovacej platforme napísalo list, v ktorom žiada preradenie seriálu do žánru sci-fi.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Neviete sa dočkať poslednej série Príbehu služobníčky? Prichystajte si veľkú dávku trpezlivosti

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix