Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vypnutie českých televízií: JOJ a Markíza sa odmlčali, ale pokračujú vo výzvach operátorom, hovorí odborník

Podľa prezidenta APKT sa nedá odhadnúť ďalší vývoj situácie.

21.04.2023 06:00
televízor, ovládač, sledovanie televízie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)
secret invasion, Čítajte aj Na tento seriál sa dlho čakalo: Temná novinka plná hviezd bude lepšia ako filmy

Zákazníci Orange TV pred dvomi mesiacmi prišli o deväť českých staníc. Z ponuky operátora zmizlo náhle, bez predchádzajúceho upozornenia, šesť menších staníc zo skupiny Prima (Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love a Prima Star), spravodajská CNN Prima News a tiež ČT Šport a ČT D/Art.

Rozhodnutie nasledovalo po výzve komerčných televízií JOJ a Markíza, ktorá sa týkala nevysporiadaných práv na vysielanie niektorých programov českých televízií na Slovensku. Argumentovali tým, že prichádzajú o sledovanosť a reklamné príjmy, keď české stanice vysielajú program, ktorý majú o krátky čas pripravený pre svojich divákov.

Action Čítajte aj Lacný reťazec pokračuje v expanzii. Zamestnancov už hľadá na východe, ponúka zaujímavý plat

Výzvu dostali všetci operátori na Slovensku. Orange ako jediný sporné české stanice vypol a svoje rozhodnutie neplánuje zmeniť, situáciu však naďalej pozorne sleduje. Ostatní veľkí operátori zatiaľ české stanice vo svojej ponuke ponechávajú, naďalej však s televíziami rokujú.

Prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) Robert Ťavoda po výzve komerčných televízií vyjadril znepokojenie, že operátori napokon budú musieť na požiadavky pristúpiť. „Obávam sa, že ich tlak bude mať dôsledky pre celé odvetvie a aj samotné slovenské televízie,“ uviedol.

hra o tróny, game of thrones, drogon, drak, Čítajte aj Bude sa nakrúcať ďalší seriál o Hre o tróny: Príbeh poriadne prekvapí

Rokovania sú na bode mrazu

Rokovania s televíziami sa ani po dvoch mesiacoch nepohli ďalej. „Musím povedať, že nenastal žiadny posun. Televízie sa odmlčali, ale naďalej pokračujú vo výzvach operátorom, aby vypínali jednotlivé relácie v programoch staníc, ktoré im vadia,“ povedal pre Mediaklik Ťavoda. Stále tak nie je jasné, či budú české stanice vypínať aj ďalší operátori. „O vypnutí českých staníc musí rozhodnúť samotný vysielateľ príslušného programu. Pokiaľ máme uzatvorené zmluvy, treba ich predtým vypovedať. Nedá sa odhadnúť, aký bude vývoj tejto situácie,“ skonštatoval.

Intenzívne s dotknutými vysielateľmi rokuje aj Slovenská asociácie pre káblové telekomunikácie (SAKT). „Momentálne je status quo úplne rovnaké ako bolo pred dvoma mesiacmi a zatiaľ žiadne definitívne rozhodnutia neboli urobené,“ zhodnotil pre Mediaklik Vlastimil Lakatoš, šéf televíznych služieb spoločnosti ANTIK Telecom, ktorá je členom asociácie.

Prima slovenské televízie podporuje

Skupina Prima hovorí, že operátorov dlhodobo vyzýva k zastaveniu neoprávneného šírenia vybraných kanálov skupiny Prima, ktorých vysielanie je určené a licenčne obmedzené pre Českú republiku. „Slovenskí televízni vysielatelia s nami svoje kroky nekonzultujú, ale považujeme za správne a má našu podporu, že si obhajujú svoje práva,“ uviedol Lukáš Kubát, riaditeľ stratégie a distribúcie skupiny Prima.

McDonald’s Čítajte aj McDonald’s má na Slovensku veľké plány: Pezinkom sa to nekončí, expanzia do menších miest naberie obrátky

Nové slovenské televízie

Vypnutie českých tematických staníc by otvorilo veľký priestor pre rast slovenských tematických televízií. Skupina Markíza plánuje ešte pred letom pridať do svojho portfólia piatu televíziu, zatiaľ však neprezradila jej zameranie. Okrem hlavnej televízie už prevádzkuje menšiu televíziu Doma zameranú na ženské publikum, Dajto zameranú na mladších mužov, a pred rokom doplnila do portfólia Markízu Krimi. Špeciálne pre český trh je určená stanica Markíza International.

Jednoznačné nie ďalšej televízii nepovedala ani skupina JOJ, ktorá na Slovensku a v Česku prevádzkuje 13 televíznych staníc. Posledným prírastkom bola pred pol rokom spravodajská televízia JOJ 24. „Stále sa rozhliadame po trhu a hľadáme vhodné príležitosti na rast a investície. Ak nám to bude dávať ekonomický zmysel, vieme spustiť viacero projektov, ktoré máme v zálohe,“ uviedla Jojka.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií