Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vráti Orange české stanice? Rokovali sme s Primou a odpoveď bola jednoznačná, hovorí operátor

Slovenskí diváci pred dvomi mesiacmi prišli o obľúbené české televízie.

17.04.2023 06:00
debata (7)
tomáš a diana, Čítajte aj Jojka poriadne prekvapí divákov. Do vysielania stihne pred letom nasadiť túto novinku

Pred dvoma mesiacmi prekvapilo zákazníkov Orange Slovensko vypnutie obľúbených českých televízií. Z ponuky operátora sa 20. februára vytratili šesť menších staníc zo skupiny Prima, ale aj o ČT Šport, ČT D/Art či spravodajská CNN Prima News. O tomto kroku ich Orange vopred neinformoval.

„Podnetom bola výzva spoločností Markíza-Slovakia a Slovenská produkčná (vysielateľ televízií zo skupiny JOJ, pozn. red.) týkajúca sa práv na šírenie niektorých programov vysielaných na týchto staniciach na území Slovenskej republiky. Výzvu obdržali všetci operátori na Slovensku,“ vysvetlila po vypnutí dôvody hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová. Komerčné televízne skupiny Markíza a JOJ snahu o vypnutie českých staníc odôvodnili nevysporiadanými vysielacími právami pre Slovensko.

Dárius Haraksin Čítajte aj Uniesol trh tri spravodajské televízie? S konkurenciou hráme vyrovnanú hru, hovorí šéf JOJ 24 po pol roku vysielania

Nastane opätovné zapnutie českých TV?

V ponuke Orange TV naďalej zostali ČT1, ČT2, ČT24, tri stanice Barrandov, a tiež Prima Plus a Nova International. Operátora sme sa opýtali, či naďalej prebiehajú rokovania s televíziami a či prichádza do úvahy zmena rozhodnutia a opätovné zaradenie vypnutých českých televízií do ponuky.

„Využili sme všetky zákonné možnosti, ako zabezpečiť ďalšiu distribúciu dotknutých českých TV staníc v pevnej sieti. Po komunikácii s českými vlastníkmi vysielacích práv je z ich strany odpoveď jednoznačná – licenciu pre vysielanie týchto staníc na Slovensku žiadnemu operátorovi neudelili. Naše rozhodnutie nemôžeme vzhľadom na vyššie uvedené zmeniť. Situáciu však pozorne sledujeme,“ uviedla pre Mediaklik Andrea Baloghová zo spoločnosti Orange Slovensko.

streamovacie služby, TV Čítajte aj Prieskum: Televízia alebo Netflix, HBO či Voyo? Polovica Slovákov si už platí aspoň jednu videoslužbu

Snahy vysielateľov nie sú nové

Spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych staníc na Slovensku nie sú novinkou. Už v roku 2017 operátori vyradili zo svojej ponuky televízie skupiny Nova, predtým stiahli z ponuky televíziu Prima. Nahradili ich stanice Prima Plus a Nova International, na ktorých však slovenský divák nevidí kompletný program ich materských staníc, ale len ten, na ktorý majú vysporiadané práva pre našu krajinu. Či sa v aktuálnom prípade nejedná o spoločnú dohodu komerčných televízií s cieľom obmedziť konkurenciu z Českej republiky, plánuje preveriť Slovenský protimonopolný ú­rad.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Orange Slovensko #blokovanie českých televízií