Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľká noc na RTVS: Prekvapujúci návrat obľúbenej šou, zábavné programy, ale aj náboženské vyžitie

Ako bude vyzerať Veľká noc na RTVS? Máme pre vás kompletný prehľad programov. RTVS v rámci veľkonočnej programovej ponuky v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektuje silný náboženský charakter týchto sviatkov. Televíznym divákom ponúkne však aj zaujímavé dokumenty a nezabúda ani na obľúbené zábavné programy a rozprávky pre najmenších.

05.04.2023 06:00
pečie celé Slovensko, veľká noc 2023, Foto:
Takto bude vyzerať veľkonočný špeciál šou Pečie celé Slovensko.
debata

Jednotka

Jednotka divákom už tradične ponúkne viacero priamych prenosov z najdôležitejších momentov slávenia Veľkej noci, ako aj dokumentárne a dramatické programy s kresťanskou tematikou. Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysiela naživo Služby božie. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie divákom v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

druhá šanca, Čítajte aj Megaúspešná Druhá šanca smeruje do USA! Neuveríte, čo Američania spravia s hlavným hrdinom

V duchu kresťanskej tradície Veľkonočných sviatkov uvedie Jednotka aj hrané filmy a minisérie. Na Veľký piatok odvysiela Jednotka večer v premiére koprodukčný hraný film RTVS Krištof o najsilnejšej viere a to viere v slobodu – o prenasledovaní kresťanov a zatváraní kláštorov po nástupe komunistickej moci v Československu k 71. výročiu týchto udalostí. V piatok a v sobotu ponúkne divákom minisériu Svätá Rita o talianskej vizionárke a rehoľníčke z Cascie, v sobotu dokumentárny film o charitatívnych projektoch Anjeli v pekle – misia Krčméry a v nedeľu film Pápež František – Modlite sa za mňa, k 10.výročiu pontifikátu svätého otca.

Harry Potter a Dary smrti 1-2010 Čítajte aj Harry Potter sa vráti: Diváci sa dočkajú seriálovej verzie, podoba však prekvapí

Jednotka počas sviatočných dní nezabudne ani na detských divákov. Ranné vysielanie počas všetkých štyroch dní sa ponesie v duchu klasických televíznych a filmových rozprávok, ako napríklad Zlatá priadka, Husiarka a kráľ, Vodník a Zuzana, Dlhý, Široký a Bystrozraký a detskí diváci sa môžu tešiť aj na premiéry programov Čo budeme robiť, Naj škola a Táraninky a seriály Bella a Sebastián, Molly z Denali, Náš Timmy Padington a jeho dobrodružstvá a ďalšie.

Počas veľkonočných popoludní ponúkne Jednotka program venovaný rodinným divákom – Rozprávky bratov Grimmovcov, 4-dielna miniséria Bedári na základe adaptácie románu Victora Huga a klasické kostýmované francúzske filmy Chrám matky božej v Paríži s Ginou Lollobrigidou a Anthonym

Quinnom v hlavných úlohách, Fanfán Tulipán, Cartouche s Jean-Paul Belmondom a Claudiou Cardinale a Hrbáč.

Martin Pallay Čítajte rozhovor Jeho prvá úloha a hneď po boku Maštalíra v Klamstve: Kto je nádejný herec Martin Pallay?

Nebudú samozrejme chýbať ani obľúbené zábavné programy. V sobotu sa diváci môžu tešiť na premiérové Záhady tela či Neskoro večer s Petrom Marcinom a jeho hosťami. Na Veľkonočnú nedeľu odvysiela Jednotka premiérové špeciálne veľkonočné vydanie šou Pečie celé Slovensko s následnou obľúbenou slovenskou komédiou Stratená dolina. V pondelok ponúkne Jednotka divákom francúzsku rodinnú komédiu Stačí malá lož.

Veľkonočný špeciál Pečie celé Slovensko Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Takto bude vyzerať veľkonočný špeciál šou Pečie...

Dvojka

Dvojka pripravila tento rok pre divákov až 8 nových dokumentárnych filmov RTVS a 2 premiérové slovenské koncerty. Chýbať nebudú ani tituly neodmysliteľne späté so sviatočným obdobím, či už ide o očakávané duchovné programy a zvykoslovie, ale aj kvalitnú dokumentárnu i dramatickú tvorbu.

rádio Čítajte aj Prieskum: Len dve slovenské rádiá majú viac ako milión poslucháčov

V sobotu 8. apríla večer pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov uvedie Dvojka nové dokumenty – Hudba od Kokavy o spolupráci hudobnej skupiny Sendreiovci so svetovým filmovým hudobným skladateľom Hansom Zimmerom a O BARIPEN Hrdosť o kľúčovej osobnosti rómskej kultúry Elene Lackovej. Novým dokumentom Ivan Kadlečík si Dvojka pripomenie život a dielo tohto významného slovenského spisovateľa v sobotu 8. apríla, teda presne v deň jeho nedožitých 85. narodenín. V nedeľu 9. apríla večer v kontexte blížiaceho sa Dňa Zeme prídu na rad prírodopisné novinky – Živá voda, živý svet o udržateľnosti súčasných riečnych brehových biotopov a V medveďom vulkáne, druhý film z dokumentárnej trilógie Divoká Poľana, ktorá zaostruje na nedotknutú prírodu tohto národného parku. Posledných povozníkov na Slovensku zobrazuje premiérový dokument Furmani, ktorý divákom 9. apríla priblíži pomaly zaniknuté remeslo a jeho odovzdávanie z generácie na generáciu, ako aj výnimočný vzťah človeka a jeho koňa. Pribudnú aj dve nové časti voľnej dokumentárnej série Hľadanie stratených svetov. V pondelok 10. apríla a v utorok 11. apríla Daniela Dvořáková filmovo rozpovie dva historické príbehy: prvý o kráľovnej Alžbete a jej boji za práva syna Ladislava Pohrobka na pozadí historickej Bratislavy, druhý sa zameria na Mikuláša Újlakiho, pána na Hlohovci a Tematíne a bosnianskeho kráľa, jedného z najvýznamnejších mužov Uhorského kráľovstva, ktorý je dodnes takmer nepoznanou postavou našich dejín.

O2 TV Čítajte aj O2 TV sa mení. Predstavuje novú platformu s novými funkciami, zmenou prejde aj prihlásenie

Dvojka ponúkne počas veľkonočných sviatkov aj nové hudobné programy, na ktorých sa podieľala RTVS. V nedeľu 9. apríla odvysiela vystúpenie českej speváčky Lenky Dusilovej v Liptovskom Mikuláši na podujatí Mosty Gesharim, ktorý spája rôzne náboženstvá, kultúry a myšlienky. V pondelok 10. apríla sa diváci môžu tešiť na argentínskeho tenoristu Josého Curaa a jeho hostí v rámci open air eventu na Námestí pred Pradiarňou 1900, ktoré sa stalo dejiskom medzinárodného multižánrového festivalu Symfónia umenia.

Duchovný rozmer Veľkej noci umocní na Dvojke vo štvrtok 6. apríla dvojdielny dokument Poklady Jeruzalema, ako aj dokumenty z nedávnej tvorby RTVS Memento mori a Narodení pre nebo v piatok 7. apríla. V sobotu 8. apríla ponúkne Dvojka dokument Zo Zemplína k pápežovi a na Veľkonočnú nedeľu popoludní premiérovú časť náboženského magazínu Orientácie a večer nový duchovný príhovor Sviatočné slovo. Duchovný obsah bude dominovať vysielaniu aj od 7. do 10. apríla podvečer, kedy predovšetkým veriaci ocenia 4-dielnu filmovú sériu Ježiš Nazaretský.

SASKA, SaS, Richard Sulík, Mária Kolíková, Jana Bittó Cigániková, Marián Viskupič, Branislav Gröhling, Juraj Krúpa Čítajte aj Internety rozniesli Sulíka na kopytách. Takto sa smejú z novej podoby strany

V piatkový veľkonočný večer čaká divákov Krížová cesta z Kolosea v priamom prenose za účasti pápeža Františka. Prenosu bude predchádzať premiérový dokument Koloseum: Rímsky skvost a záver bude patriť koncertu G. Mahler II. symfónia c mol „Vzkriesenie“ pod dirigentskou taktovkou vlani jubilujúceho šéfdirigenta Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Ondreja Lenárda.

Veľkú pozornosť Dvojka venuje Medzinárodnému dňu Rómov v sobotu 8. apríla. Popoludní uvedie premiérový dokument Svetlá v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity, večer už spomínané nové dokumenty RTVS Hudba od Kokavy a O BARIPEN Hrdosť, po ktorých bude tematicky nasledovať filmová dráma Dušana Rapoša Cinka panna, nakrútená podľa skutočných udalostí.

Nedeľný večer otvoria zmieňované prírodopisné novinky RTVS – Živá voda, živý svet a V medveďom vulkáne zo série Divoká Poľana. Nasledovať bude premiéra francúzskeho filmu Dieťa nikoho podľa skutočného príbehu chlapca, ktorý sa stal obeťou nefungujúceho systému starostlivosti o opustené deti.

Čo ja viem Čítajte aj Čo ja viem sa vráti netradične na jeseň. RTVS začala nakrúcať nové časti

Večerná ponuka veľkonočného pondelka bude alternatívna – hudobná. Desiaty aprílový večer tak budú tvoriť premiéry hudobných dokumentov Adele: Nová kapitola a Justin Bieber: Moje nové ja, nasledovať bude John Legend v hlavnej úlohe rockovej opery Jesus Christ superstar a už spomínaný José Cura a jeho hostia na bratislavskom open air koncerte.

Veľkonočné špeciály pripravili tvorcovia turistického magazínu Televíkend, magazínu pre seniorov Generácia – zlaté roky života, folklórnej hitparády Kapura, gazdovského magazínu Farmárska revue a relácie pre priateľov prírody Halali.

Dvojka pre najmladších divákom zaradila do sviatočného vysielania animovaný seriál RTVS Jakub a Flip (od 6. do 11.4.), v detských pásmach sa však môžu tešiť aj na vybrané epizódy kreslených titulov, ktoré reflektujú obdobie Veľkej noci. Tvorivé inšpirácie deťom ponúknu veľkonočné časti relácie Fidlibumove pokusy pred školským voľnom (od 4. do 5. apríla) a Zázračný miniateliér počas celých prázdnin (od 6. do 11. apríla), kedy sa mladí diváci môžu tešiť aj na premiérové epizódy, venované veľkonočným ozdobám, hniezdu a venčeku.

na nože, Čítajte aj Kuchárska šou prepísala všetky svoje rekordy: Markíza chce druhú sériu! Toto ju v programe nahradí

Skôr narodení nájdu v ponuke Dvojky aj televíznu klasiku Uzlíky nádeje a Veľké šťastie (6.4.), Kára plná bolesti a Tri gaštanové kone (7.4.), Balada o Vojtovej Maríne (8.4.), Krutá ľúbosť (9.4.), či Pomsta (10.4.).

Vo vysielaní Dvojky nebudú počas Veľkej noci chýbať ani gastronomické inšpirácie. V televíznej Regine v stredu 5. apríla ponúkne svoj recept na azda najtradičnejšie veľkonočné jedlo – na

veľkonočnú hrudku, niekde nazývanú aj veľkonočný syrek – Ďoďo Jozef Lukáč z Vranova nad Topľou, ktorý úspešne účinkoval v pekárskej šou Pečie celé Slovensko. V Orientáciách, vysielaných presne na Veľkonočnú nedeľu 9. apríla ponúkne Dvojka divákom prípravu a pečenie paschálenho (veľkonočného) pokrmu – veľkonočnej Paschy – súrodencami sestrou Alžbetou a otcom Pantelejmonom v kuchyni eparchiálneho úradu v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Veľká noc #Pečie celé Slovensko