Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS prekope spravodajstvo: Zatrasú sa stoličky pod známymi tvárami z obrazovky?

Verejnoprávna televízia zmeny v spravodajstve avizuje už dlhšiu dobu.

17.03.2023 13:34
rtvs, Foto:
Moderátorské dvojice hlavnej spravodajskej relácie RTVS. Zľava: Simona Simanová a Viliam Stankay, Janette Štefánková a Andrej Bálint, Klaudia Suchomel Guzová a Ľubomír Bajaník.
debata (15)
lets dance, let´s dance, Čítajte aj Čierny týždeň pre Markízu pokračuje: Let's Dance sa otriasa v základoch, je tu ďalší koniec!

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj už vo svojom projekte v lete 2022 a aj po nástupe do funkcie hovoril, že za najväčší problém považuje spravodajstvo, ktoré bude prioritne riešiť. Upozorňoval na nízku sledovanosť hlavnej spravodajskej relácie v porovnaní so sledovanosťou hlavných spravodajských relácií v komerčných televíziách, a rovnako na nízku návštevnosť spravodajského webu RTVS v porovnaní s komerčnými spravodajskými portálmi.

Neskôr Machaj potvrdil, že pripravuje personálne, ale najmä programové zmeny v štruktúre spravodajstva. Ich aplikáciu do praxe zabrzdil škandál okolo Márie Hlucháňovej, ktorá po troch mesiacoch vo funkcii šéfky spravodajstva musela odísť po tom, čo sa 17. novembra hodinu vysielal snem Smeru. RTVS po kritike pristúpila k razantnému kroku a odvolala celé vedenie spravodajstva. Po Hlucháňovej nastúpila Anna Sámelová, ktorej úlohou bolo spustiť „nové“ spravodajstvo.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Koľko slovenských televízií vznikne? Markíza avizuje novinku: Ako je na tom Jojka?

Potrebný rebranding potrebuje najmä spravodajský okruh :24. Ten vznikol ako odozva na začiatok vojny na Ukrajine. Vedenie hovorí o tejto televízii, že vznikla za tri dni a nemala pripravené personálne, technické, ani vizuálne zázemie. To by sa malo čoskoro zmeniť. Novú podobu by mala dostať spravodajská :24, ale zrejme aj ťažiskové spravodajsko-publicistické formáty typu Správy RTVS alebo politická diskusia O päť minút dvanásť.

Personálne, ale aj vizuálne zmeny v spravodajstvách televízií nie sú ničím výnimočným. V pravidelných intervaloch je to nutný krok kvôli životnosti týchto relácií a udržania si atraktívneho vizuálu, ktorý najviac vnímajú diváci. V prípade RTVS pripravované zmeny sa udejú po veľmi dlhom období. V nedávnej minulosti napríklad Jojka spustila samostatnú spravodajskú televíziu, ktorá kombinuje zabehnuté a úplne nové formáty. Markíza nezaostáva a len pred pár dňami kompletne zmenila podvečerný publicistický Reflex a vedenie stanice potvrdilo, že pripravuje úplne nové štúdio pre Televízne noviny.

SR SIAF letecké dni otvorenie BAX Čítajte aj Kým sa politici vadia o slovenských Migoch pre Ukrajinu, tak už poslúžili inému účelu: Objavili sa v americkom seriáli

Ruka v ruke s obsahovými a kreatívnymi zmenami sa deje aj výmena moderátorov. Markíza postupne angažuje aj mladšie tváre – Lenka Vavrinčíková, Viktor Vincze, Zuzana Čimová. RTVS minulý rok rozšírila počet dvojíc v Správach RTVS o Simonu Simanovú a Andreja Bálinta. Nateraz sa čaká, či Patrik Herman výraznejšie zamieša kary v personálnom obsadení spravodajských relácií. To isté platí aj o vlajkovej politickej diskusii televízie O päť minút dvanásť alebo rozhlasových Sobotných dialógoch. Dá sa očakávať, že RTVS s avizovanými zmenami pristúpi k razantnejšej výmene.

„RTVS v súčasnosti pracuje na obsahových a vizuálnych zmenách v súvislosti s dobudovaním vizuálnej identity a programovej štruktúry spravodajského okruhu RTVS :24. Tento komplexný projekt zahŕňa viaceré zmeny, o ktorých budeme informovať koncom marca,“ povedala pre Mediaklik Zuzana Vicelová, manažérka pre korporátnu komunikáciu RTVS.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #RTVS :24