Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Oscary sledovalo viac divákov ako vlani, no je to tretie najnižšie číslo v histórii

Galavečer ovládla bláznivá sci-fi komédia Všetko, všade, naraz.

14.03.2023 07:30
Oscar najlepší herci Foto: ,
Na snímke majitelia Oscarov za herecký výkon v hlavných úlohách, druhá zľava malajzijská herečka Michelle Yeoh (film Všetko, všade, naraz) a druhý sprava Brendan Fraser (film Veľryba) a ocenení herci vo vedľajších úlohách, vľavo Ke Huy Quan a vpravo Jamie Lee Curtis (obidvaja za film Všetko, všade, naraz).
debata (1)

Udeľovanie Oscarov v noci na pondelok na americkej televízii ABC sledovalo v priemere 18,7 milióna divákov. To je síce o 12 percent viac ako v roku 2022, ale aj tak je to tretie najnižšie číslo od začiatku merania.

top tv programy február Čítajte aj Klamstvo, Einstein, Dunaj alebo Nemocnica? Diváci rozhodli, že rebríček ovládli...

Slávnostný večer, ktorý ovládla bláznivá sci-fi komédia Všetko, všade, naraz síce prekonal rok 2022 so 16,6 milióna divákmi aj úplne najslabší rok 2021 s 10,4 milióna divákmi, ale už žiadny iný. Ešte v roku 2017 pritom odovzdávanie cien americkej Akadémie filmového umenia a vied sledovalo 33 miliónov divákov.

Najsledovanejší prenos sa datuje do roku 1998, keď sa víťazným filmom stal Titanic. Vtedy slávnosť videlo 55 miliónov amerických divákov.

V ére streamovania sledovanosť klesá prakticky všetkým tradičným televíznym kanálom. Na druhej strane však na tohtoročné Oscary na sociálnych sieťach reagovali desiatky miliónov ľudí a na twitteri boli filmové ocenenia počas 3,5-hodinového vyhlasovania najdiskutovanej­šou témou.

Renáta Názlerová Čítajte aj Bratislavský kraj ma dlhodobo šikanoval a diskriminoval, hovorí po vyhadzove bývalá tvár Jojky

Oscara za najlepší film získal v noci na pondelok sci-fi film Všetko, všade, naraz režisérov Dana Kwana a Daniela Scheinerta. Snímka bola nominovaná dovedna v 11 kategóriách, z ktorých zvíťazila v siedmich.

Všetko, všade, naraz Čítajte aj Televízny tip: Oscarový favorit Všetko, všade, naraz na obrazovke už dnes

Oscara za najlepší medzinárodný film získal film Na západe nič nového, ktorý si odniesol aj sošku najlepšiu kameru, hudbu a výpravu. Stal sa tak najúspešnejším filmom Netflixu na Oscaroch. Na streamovacej službe mal premiéru 28. októbra 2022.

Najlepším animovaným filmom sa stal Pinocchio Guillerma del Tora, pre ktorého je to už tretí Oscar. Film Navaľnyj o ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom získal cenu v kategórií dokumentárny film.

Ocenenie pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal Brendan Fraser za stvárnenie obézneho muža vo filme Veľryba (The Whale). Najlepšou herečkou sa stala Michelle Yeoh. Ocenili ju za jej rolu vo filme Všetko, všade, naraz. Oscary si za túto snímku odniesli aj herci vo vedľajších úlohách Ke Huy Quan a Jamie Lee Curtis.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Oscary 2023