Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Posledná rozlúčka s Jurajom Jakubiskom: Priamy prenos odvysiela len jedna slovenská televízia

Pohreb významného umelca bude v sobotu v Prahe v Katedrále sv. Víta.

03.03.2023 13:20
Juraj Jakubisko Foto: ,
Slovenský režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov.
debata (1)
tomáš tarr, ruža pre nevestu, Čítajte rozhovor Štartuje Ruža pre nevestu: Ponuka ma šokovala, tú pravú som v zahraničí nenašiel, hovorí nový televízny ženích

Presne pred týždňom odišiel do filmového neba legendárny režisér, scenárista a výtvarník Juraj Jakubisko. Posledná rozlúčka s mimoriadnym umelcom sa bude konať v sobotu 4. marca o 13.00 hod. v Prahe. Slovenskí diváci sa s Jurajom Jakubiskom budú môcť rozlúčiť prostredníctvom živého prenosu z pohrebu, ktorý bude exkluzívne ako jediná vysielať spravodajská televízia JOJ 24.

Pohreb významného umelca sa bude konať v Prahe v Katedrále sv. Víta, kde sa uskutoční aj zádušná omša. Smútiacim hosťom sa prihovorí rodinný priateľ rodiny Jakubiskových – exprezident Václav Klaus. Na poslednej rozlúčke bude spievať Katarína Knechtová pieseň Muoj Bože, ktorá vznikla v súvislosti s jeho filmom Báthory. Je inšpirovaná stredovekými náboženskými žalmami a v texte využíva staroslovenčinu.

Logo TV JOJ Čítajte aj Jojka oslavuje 21. narodeniny! Dala zelenú pre ešte viac slovenských autorských námetov

Juraj Jakubisko debutoval s filmom Kristove roky (1967) a odvtedy vytvoril spolu 15 celovečerných filmov v osobitnom štýle. Napríklad film Tisícročná včela (1983) bol ocenený československými novinármi ako najlepší film osemdesiatych rokov, Vtáčkovia, siroty a blázni (1965) ako najlepší film rokov šestdesiatych. Perinbaba (1985) sa stala národnou slovenskou rozprávkou, na ktorej dodnes vyrastajú ďalšie generácie. Za ďalšie kultové filmy jeho tvorby sa považujú aj Sedím na konári a je mi dobre (1989), Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992) či Nejasná správa o konci sveta (1997). Film Dovidenia v pekle, priatelia bol komunistickou cenzúrou zastavený a dokončený až po 20 rokoch. Film Báthory sa stal v roku 2009 najúspešnejším filmom všetkých čias na Slovensku a najúspešnejším titulom roku v Čechách.

Divákov čaká uvedenie posledného filmu Juraja Jakubiska – Perinbaba a dva svety, na ktorom pracoval niekoľko rokov. Koproducentom pokračovania kultovej Perinbaby je televízia JOJ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko