Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Heger: Na schválenie financií pre RTVS máme komfortný časový priestor

Zmenu financovania verejnoprávnej inštitúcie musia poslanci schváliť do 30. júna.

01.03.2023 19:40
heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (1)

Návrh zmeny financovania RTVS v rámci novely zákona by mal prísť už na májovú schôdzu Národnej rady SR. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO), pričom avizoval komfortný časový priestor na schválenie legislatívy do konca júna, teda do termínu platnosti tzv. koncesionárskych poplatkov.

marta jančkárová, Čítajte aj Jančkárová z RTVS: Som pod ochranou polície. Verím, že všetko zabrzdíme, kým je ešte čas

Heger: Na schválenie máme dostatok času

„Do 14. apríla to preberieme na vláde, aby sa materiál mohol predložiť na májovú schôdzu, na ktorej bude k návrhu prvé čítanie, na júnovej potom druhé čítanie. Takže do 30. júna vieme komfortne schváliť novelu zákona, ktorá zmení financovanie RTVS na garantované a stabilné, tak ako vo vyspelých krajinách,“ povedal Heger.

Spresnenie podielu hrubého domáceho produktu (HDP), ktoré bude predstavovať nárokovateľný štátny príspevok, očakáva od pripomienkového konania. Poistenie nového modelu financovania RTVS v podobe ústavného zákona je podľa neho možnosťou do budúcnosti. „Teraz primárne riešime zmenu, ktorá má nahradiť doterajší systém,“ upozornil.

televízia, peniaze, diaľkový ovládač Čítajte aj Internetová televízia Skylink výrazne zvyšuje ceny, do ponuky pridá nové programy

Výška príspevku by mala byť 180 miliónov

V návrhu novely zákona, ktorý ministerstvo kultúry predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, sa spomína zabezpečenie financovania RTVS na základe podielu z HDP na úrovni minimálne 0,17 percenta a optimálnej hodnoty 0,19 percenta HDP. V roku 2024 by tak RTVS mala mať garantovanú výšku príjmu z tohto príspevku 180 miliónov eur, čo je 0,17 percenta HDP.

„S touto sumou by už dokázala RTVS fungovať a napĺňať svoje poslanie,“ povedala ministerka Milanová, odvolávajúc sa aj na diskusiu s predstaviteľmi verejnoprávneho médiá. Akýkoľvek nižší príspevok podľa nej nevytvorí pre RTVS podmienky, ktoré na svoje poslanie potrebuje.

Okrem nárokovateľného štátneho príspevku, odvíjajúceho sa od podielu HDP, legislatívna úprava ráta aj so zrušením doterajšieho inštitútu Zmluvy so štátom, prostredníctvom ktorého sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme.

rtvs, mlynská dolina Čítajte viac RTVS by mala dostať 180 miliónov. Ministerstvo kultúry predstavilo nový model financovania

SaS: Adekvátna náhrada koncesií

Navrhovaný model financovania podporuje SaS, podľa liberálov vytvára potrebný objem zdrojov na fungovanie RTVS bez dodatočných kompenzácií. „Nový model financovania priamym transferom podielu HDP zaručuje väčšiu nezávislosť ako doterajšie financovanie,“ dodal poslanec za SaS Michal Luciak s tým, že sa na tom zhodli s predstaviteľmi RTVS a rezortom kultúry.

Strana je toho názoru, že RTVS musí profesionálne fungovať a taktiež má byť riadne financovaná bez toho, aby riaditeľ každoročne musel zháňať zdroje. „Ministerstvo kultúry dalo do pripomienkovania návrh zákona, na základe ktorého bude RTVS každý rok dostávať štátny príspevok 0,17 percenta z HDP Slovenska, optimálne 0,19 percenta, a teda garantovanú výšku príjmu v sume 180 miliónov eur, ktorú sme navrhli v strane SaS,“ tvrdí hovorca SaS Ondrej Šprlák.

televízia, televízor, divák, hnev, obývačka, Čítajte aj Ďalší operátor hlási zmeny v televíznej ponuke: Tieto programy končia, toto je náhrada...

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák doplnil, že suma 180 miliónov eur predstavuje adekvátnu náhradu koncesií bez nutnosti plátania rozpočtu RTVS dodatočnými kompenzáciami. „Zároveň umožní našej verejnoprávnej televízii profesionálne fungovať, plniť si povinnosti vyplývajúce zo zákona a investovať do potrebnej digitalizácie a modernizácie,“ tvrdí Parák.

Diskusia o voľbe riaditeľa RTVS

K téme pripravuje SaS aj konferenciu, na ktorú pozve všetky zainteresované subjekty. Okrem modelu financovania sa bude diskutovať aj o voľbe riaditeľa RTVS, ako aj inštitúciách, ktoré ju kontrolujú.

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS