Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS by mala dostať 180 miliónov. Ministerstvo kultúry predstavilo nový model financovania

Ak návrh schváli parlament, RTVS bude mať o 37 miliónov viac ako doteraz.

01.03.2023 08:20
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (1)

Ministerstvo kultúry predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorý má systémovo vyriešiť financovanie verejnoprávnej RTVS. Podľa návrhu by sa RTVS mala od 1. júla financovať prostredníctvom nárokovateľného príspevku formou podielu z hrubého domáceho produktu (HDP).

marta jančkárová, Čítajte aj Jančkárová z RTVS: Som pod ochranou polície. Verím, že všetko zabrzdíme, kým je ešte čas

Ako uviedol rezort kultúry, v roku 2024 by tak mala mať garantovanú výšku príjmu z tohto príspevku 180 miliónov eur, teda 0,17 percenta HDP. Informovalo o tom ministerstvo a doplnilo, že daný koeficient odvíjajúci sa od HDP za predchádzajúce posudzované obdobie, by mal podľa návrhu zostať zachovaný minimálne v takejto výške aj na nasledujúce roky.

Ministerstvo: Suma garantuje konkurencieschop­nosť RTVS

„Takéto percentuálne určenie výšky nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu reflektuje požiadavky vedenia RTVS na kvalitné a nezávislé plnenie jej činnosti a zároveň garantuje jej konkurencieschop­nosť na mediálnom trhu. Rovnako poskytuje priestor pre digitálne a technologické inovácie, či odstránenie investičného a technologického dlhu a primeraný rozvoj verejnej služby," vysvetlil rezort kultúry s tým, že sa z financovania RTVS súčasne odstráni kontroverzný inštitút Zmluvy so štátom, cez ktorý sa jej rozpočet každoročne dofinancovával najmä na programy vo verejnom záujme.

Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Ľuboš Machaj: Rokovania o náhrade koncesií sú turbulentné. Nechceme len kúriť a svietiť

„RTVS má byť inštitúciou nezávislou od politických tlakov. Ak poslanci koncom roka schválili zrušenie koncesionárskych poplatkov, je zodpovedné nastaviť jej financovanie stabilne, predvídateľne a myslieť pritom na všetky jej aktuálne potreby. Náš návrh zabezpečuje RTVS minimálnu výšku štátneho príspevku v hodnote 0,17 percent HDP a optimálnu 0,19 percent HDP," vyhlásila poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a dodala, že akýkoľvek nižší príspevok nevytvorí pre RTVS podmienky, ktoré potrebuje.

Koncesie sa nezvyšovali 20 rokov

Ministerstvo kultúry uviedlo, že ak parlament tento návrh zákona schváli, tak bude RTVS v roku 2024 hospodáriť so sumou vyššou o takmer 37 miliónov eur. Milanová zároveň trvá na tom, že ideálnou cestou na financovanie RTVS boli koncesionárske poplatky. Akceptuje však aj dohodu politických strán, bez ktorej by nebol schválený štátny rozpočet pre tento rok a nebola by ani doručená finančná pomoci ľuďom a podnikateľom. Ministerka kultúry taktiež zdôraznila nezastupiteľnú úlohu verejnoprávnych médií v spoločnosti.

Rezort súčasne pripomenul, že výška spomínaných koncesií sa nezvýšila už 20 rokov a na ich zmenu nebola dlhodobo politická vôľa ako niektorých koaličných, tak aj všetkých opozičných strán. „Tento fakt sa výrazne podpísal pod nedofinancovanie RTVS. Riešenie, ktoré dnes predstavuje MK SR, by malo túto skutočnosť zmeniť," uzavrel rezort kultúry.

RTVS mlynská dolina Čítajte aj RTVS: Nežiadame viac, ako máme nárok. Náhradu za koncesie vyčíslil na 172 miliónov eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS