Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízni operátori brzdia vypínanie českých staníc: Orange má jasný odkaz pre zákazníkov!

Osud vybraných obľúbených českých staníc je stále neistý. Operátori rokujú s komerčnými stanicami o ďalšom postupe.

07.03.2023 06:00
debata (8)
fico, blaha, Čítajte aj Fico: RTVS stratila verejnoprávnosť, potláča slobodu prejavu. Máme právo žiadať hlavu Machaja

Približne pred dvoma týždňami zákazníci Orangeu stratili prístup k vybraným staniciam: Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Star, Prima Max, Prima Krimi, ale aj o ČT Šport, ČT Déčko/Art či spravodajskú CNN Prima News.

„Podnetom bola výzva spoločnosti Markíza-Slovakia a spoločnosti Slovenská produkčná týkajúca sa práv na šírenie niektorých programov vysielaných na týchto staniciach na území Slovenskej republiky. Výzvu obdržali všetci operátori na Slovensku. V ponuke Orange TV aj naďalej ostávajú ČT1, ČT2, ČT 24, 3× Barrandov, Prima Plus a Nova International,“ povedala vtedy pre Mediaklik Alexandra Piskunová, hovorkyňa spoločnosti Orange.

online, laptop, notebook Čítajte aj Februárové weby: Výrazný prepad návštevnosti, v TOP 20 si polepšil len jeden

Snaha komerčných staníc a krok Orangeu vyvolalo obrovskú vlnu nevôle zo strany divákov, ktorí sa odmietajú zmieriť s tým, že naďalej hrozí ich vyradenie z ponuky.

Slovenské komerčné televízie snahy o vypnutie obľúbených českých televízií opierajú o argument, že je problém s vysielacími právami. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku, podľa nich, nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie vraj prichádzajú o divákov a zisky, keď vysielajú program, ktorý majú o krátky čas prichystaný aj slovenské televízie.

lets dance, Čítajte aj Totálny valec! Markíza absolútne ovládla televízne obrazovky štartom jarnej šou

Pôvodné požiadavky hovorili o tom, aby operátori poskytujúci televízne vysielanie blokovali vybrané programy, filmy a seriály, ktoré nemajú vyriešené vysielacie práva na našom území. Na televíznej obrazovke by zostalo svietiť iba oznámenie, že daný program nie je možné vysielať na Slovensku. V praxi to Slováci vidia, napríklad, vo vysielaní Nova International počas športových správ. Vybrané reportáže sú prekryté spomínaným oznamom a dostupný je iba zvuk.

Ako by to vyzeralo v praxi, keby vysielanie českých staníc bolo niekoľkokrát denne prerušované, si asi máloktorý divák vie predstaviť. Tohto názoru bol aj Orange a preto „problematické“ české televízie vypol úplne.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Markíza sa bude čoskoro rozširovať: Diváci dostanú novú slovenskú televíziu!

Protimonopolný úrad Slovenskej republiky plánuje preveriť, či sa televízia Markíza a Joj nedohodli na spoločnom postupe ohľadom snahy obmedziť konkurenciu z Českej republiky.

Nateraz ostatní televízni provideri neodstránili z ponuky české televízie a je evidentné, že brzdia ich odchod, vzhľadom na reakcie zákazníkov. Preto sa natíska otázka, či Orange prehodnotí svoje rozhodnutie a vráti ich do ponuky. Nateraz zostáva jediný na trhu, ktorý tak urobil.

shadow and bone, Čítajte aj Marec na Netflixe: Tieto tri seriály si pre seba kradnú začiatok televíznej jari

„Situáciu sme podrobne zvažovali a následne prijali potrebné opatrenia. Museli sme reagovať na požiadavku vysielateľa a naše rozhodnutie sa nechystáme prehodnotiť. Predpokladáme, že aj ostatní hráči čelia zo strany vysielateľov podobnému tlaku, neprináleží nám však komentovať časový rámec ich rozhodnutia,“ sprostredkovala najnovšie stanovisko pre Mediaklik hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Orange #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií