Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vymiznú české stanice úplne zo Slovenska? Poznáme odpovede ďalších televíznych operátorov

Zákazníkov Orangeu v pondelok prekvapilo vyradenie obľúbených českých televízií z ponuky.

22.02.2023 12:00
televízia, sledovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)
televízia, televízor, ovládač Čítajte viac Prečo musia skončiť české televízie na Slovensku? Markíza hovorí o právach, Jojka strčila hlavu do piesku

Zákazníkov Orangeu prekvapilo v pondelok 20. februára vypnutie viacerých obľúbených českých televízií. Z ponuky sa vytratili menšie stanice zo skupiny Prima – Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love, Prima Star, ale aj o ČT Šport, ČT D/Art či spravodajská CNN Prima News. O tomto kroku Orange zákazníkov vopred neinformoval.

„Podnetom bola výzva spoločností Markíza-Slovakia a Slovenská produkčná týkajúca sa práv na šírenie niektorých programov vysielaných na týchto staniciach na území Slovenskej republiky. Výzvu obdržali všetci operátori na Slovensku,“ vysvetľuje dôvody vypnutia hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Slováci pozor! Markíza a Jojka dosiahli svoje, exodus českých staníc sa začal. Tieto televízie sú vypnuté...

„V ponuke Orange TV aj naďalej ostávajú ČT1, ČT2, ČT24, 3× Barrandov, Prima Plus a Nova International. Ako kompenzáciu Orange automaticky a bezplatne zákazníkom sprístupňuje až do konca roka prémiový balík Discovery Extra, ktorý štandardne stojí 1,50 € mesačne,“ upresňuje Piskunová.

RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Komerčné televízie snahu o vypnutie českých televíznych staníc opierajú o argument s nevysporiadanými vysielacími právami pre Slovensko. Netýka sa to už veľkých českých televízií Nova a Prima, ktoré na Slovensku šíria svoj obsah cez kanály Prima Plus, Nova International, na ktorých však slovenský divák nevidí kompletný program ich materských staníc, ale len ten, na ktorý majú vysporiadané práva pre našu krajinu. V hre zostávajú ešte hlavné stanice českej verejnoprávnej televízie ČT, ktorá seriály a filmy, podobne ako slovenská RTVS, neprerušuje reklamou.

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Aké stanovisko zaujali Telekom, UPC a ďalší

Ostatní poskytovateia televíznych služieb zatiaľ k vypnutiu menších českých televízií nepristúpili, nie je však vylúčené, že sa tak stane. „Túto tému sme zaregistrovali a s vysielateľmi o nej rokujeme,“ uvádza pre Mediaklik Michal Korec, hovorca Slovak Telekom.

UPC zatiaľ vo svojej ponuky české stanice ponecháva. „Naša spoločnosť aktuálne nevyraďuje žiadne TV stanice. Spoločnosť UPC má záujem svojim divákom naďalej poskytovať čo najširšiu jazykovú aj žánrovú ponuku TV staníc. Rozhodnutia konkurencie nekomentujeme, preto sa k otázke vyradenia niektorých českých TV staníc nebudeme vyjadrovať,“ konštatuje Jaroslav Kolár, Communication and Programming Manager UPC Broadband Slovakia.

Netflix Čítajte aj Nečakaný krok Netflixu: Táto zmena v čase zdražovania môže Slovákov prekvapiť

Rovnaké stanovisko zaujal aj operátor O2. „Pre zákazníkov služby O2 TV sa ponuka TV staníc nemení. Z českých staníc, ktoré máme v ponuke (ČT1, ČT2, ČT24) sa riadime podmienkami, ktoré máme zmluvne dohodnuté s vysielateľom,“ hovorí Ján Kalafut, manažér oddelenia externej komunikácie O2 Slovakia.

Skylink nemá české stanice TV Prima vo svojej slovenskej televíznej ponuke. „Vieme len o žiadosti zaslanej televíziou JOJ, ktorá sa týkala údajnej exkluzivity niektorých televíznych programov pre Slovensko a žiadosti o ich „blackoutovanie“,“ vysvetľuje Jaromír Glisník, člen predstavenstva spoločnosti M7 Group, ktorá prevádzkuje značku Skylink. „Osobne považujem za zvláštne, keď požaduje zablokovanie programov vysielaných na televíznych platformách niekto iný než samotný vysielateľ programu. Domnievam sa, že by sa TV JOJ nepáčilo, keby sme začali blokovať niektoré ich programy na základe požiadavky iného vysielateľa,“ dodáva Glisník.

Prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) Robert Ťavoda sa obáva, že operátori napokon budú musieť pristúpiť na požiadavky komerčných televízií. „Obávam sa, že ich tlak bude mať dôsledky pre celé odvetvie a aj samotné slovenské televízie,“ uzatvára Ťavoda.

Action Čítajte aj Lacný reťazec otvára prvú predajňu. Zákazníkov láka na súťaž, môžu vyhrať minútu nakupovania zadarmo

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #blokovanie českých televízií