Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prečo musia skončiť české televízie na Slovensku? Markíza hovorí o právach, Jojka strčila hlavu do piesku

Postupné vypínanie a vyraďovanie obľúbených českých televízií v pondelok prekvapilo zákazníkov Orangeu. Dá sa očakávať, že sa pridajú aj ostatní a zo slovenských obývačiek sa vo veľkom vytratí čeština, ktorá má u nás veľmi pevné kultúrne základy.

21.02.2023 15:24
debata (43)
televízia, sledovanie Čítajte aj Vymiznú české stanice úplne zo Slovenska? Poznáme odpovede ďalších televíznych operátorov

Niekoľko týždňové dohady o možnom stiahnutí českých televízií sa stali realitou. V priebehu pondelka zákazníci digitálnej televízie od Orangeu prišli o zabehnuté stálice: Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Star, Prima Max, Prima Krimi, ale aj o ČT Šport, ČT Déčko/Art či spravodajskú CNN Prima News. Tento krok nebol vopred so zákazníkmi operátora komunikovaný.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Slováci pozor! Markíza a Jojka dosiahli svoje, exodus českých staníc sa začal. Tieto televízie sú vypnuté...

„Od 20. 2. 2023 Orange Slovensko pristúpil k vypnutiu vysielania staníc Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love, Prima Star, ČT Šport a ČT Art/Dětem. Podnetom bola výzva spoločnosti Markíza-Slovakia a spoločnosti Slovenská produkčná týkajúca sa práv na šírenie niektorých programov vysielaných na týchto staniciach na území Slovenskej republiky. Výzvu obdržali všetci operátori na Slovensku. Ako kompenzáciu Orange automaticky a bezplatne zákazníkom sprístupňuje až do konca roka prémiový balík Discovery Extra, ktorý štandardne stojí 1,50 € mesačne. Z programovej ponuky bola okrem toho vyradená aj stanica CNN Prima News. V ponuke Orange TV aj naďalej ostávajú ČT1, ČT2, ČT 24, 3× Barrandov, Prima Plus a Nova International,“ povedala pre Mediaklik Alexandra Piskunová, hovorkyňa spoločnosti Orange.

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

V čom tkvie problém s českými stanicami?

Slovenské komerčné televízie snahy o vypnutie obľúbených českých televízií opierajú o argument, že je problém s vysielacími právami. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku, podľa nich, nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie vraj prichádzajú o divákov a zisky, keď sa vysiela program v českom znení, ktorý majú o krátky čas prichystaný aj slovenské televízie.

RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Pôvodné požiadavky hovorili o tom, aby operátori poskytujúci televízne vysielanie blokovali vybrané programy, filmy a seriály, ktoré nemajú vyriešené vysielacie práva na našom území. Na televíznej obrazovke by zostalo svietiť iba oznámenie, že daný program nie je možné vysielať na Slovensku. V praxi to Slováci vidia, napríklad, vo vysielaní Nova International počas športových správ. Vybrané reportáže sú prekryté spomínaným oznamom a dostupný je iba zvuk.

iveta, ferencová, Čítajte aj Triumfálna rozlúčka! Iveta prevalcovala všetko. Jojka vyriekla verdikt nad jej budúcnosťou

Ako by to vyzeralo v praxi, keby vysielanie českých staníc bolo niekoľkokrát denne prerušované, si asi máloktorý divák vie predstaviť. Tohto názoru bol aj Orange a preto „problematické“ české televízie vypol úplne. Dá sa predpokladať, že tento krok spustí dominový efekt a nasledovať ho budú aj ďalší operátori a tak v blízkej dobe čeština z klasického lineárneho vysielania vo veľkom vymizne.

Komerčné stanice rozohrali hru, ktorá je väčšia ako ich ambície zachovať si vysokú sledovanosť, vysoký predaj reklamy a z toho plynúce zisky. Je logické a strategické pre naše televízie, aby sa vysielanie neprekrývalo s českým a potenciálne, aby problematické televízie vymizli z trhu. Otvára sa tým mimoriadne atraktívny priestor pre expanziu slovenských komerčných televíznych skupín a odštartovanie vlastných tematických staníc so slovenskou reklamou. Čo je alfou a omegou v tomto spore, ktorý sa tiahne roky.

Netflix Čítajte aj Nečakaný krok Netflixu: Táto zmena v čase zdražovania môže Slovákov prekvapiť

To, že snaha najväčších slovenských vysielateľov ide proti súčasnému televíznemu trendu, v ktorom sa spája celý svet a divák si slobodne vyberá cudzojazyčné vysielanie podľa vlastného uváženia, je holý fakt. Zrejme im však nedochádza, že tento krok má aj spoločensko-kultúrne dosahy na obyvateľstvo. Aj po rozpade spoločného štátu české televízie zostali pevnou súčasťou slovenských domácností. Vďaka čomu, aj v súčasnosti, nemajú všetky vekové kategórie problém s češtinou. Pre staršiu cieľovku, ktorá sa nikdy nezvezie na vlne streamovacích platforiem, je lineárne vysielanie českých televízií bežnou rutinou a neodmysliteľnou súčasťou konzumovania televízneho obsahu.

Nehovoriac o tom, že sa držalo kultúrne spojenie medzi dvoma národmi, na základe ktorého vznikali aj česko-slovenské variácie ťažiskových šou. Diváci mali jedinečnú možnosť spoznávať mladšiu generáciu hercov, spevákov, moderátorov na oboch stranách rieky Moravy a priepasť medzi dvoma národmi nerástla tak rýchlo. Týmto krokom zostane Slovensko úplne odstrihnuté od toho českého. A náplasť v podobe legálnych staníc Nova International a Prima Plus je očividnou slabučkou náhradou, čo dokazujú aj ich výkony na úrovni 1 %.

Patrik Herman Čítajte aj Bol to najväčší televízny prestup: Herman sa vracia na obrazovky! Aká relácia ho čaká v RTVS?

Prečo musia Česi skončiť?

Oslovili sme obe komerčné televízie a ponúkli sme im priestor na vyjadrenie, keďže vypnutie českých staníc iba u jedného poskytovateľa televíznych služieb spôsobilo obrovskú vlnu nevôle zo strany divákov.

Televízia Markíza hovorí o problematických vysielacích právach a je kľúčové, aby boli dodržiavané zákony.

„Vo všeobecnosti vítame akúkoľvek programovú konkurenciu vrátane streamovacích služieb, ak funguje legálne a ponúka programy s vysporiadanými právami na vysielanie pre územie SR. Neakceptujeme nelegálne šírenie programov, ku ktorým máme výhradné práva. Je zodpovednosťou každého vysielateľa a prevádzkovateľa retransmisie realizovať podnikanie v súlade so zákonom a vytvárať spravodlivé a transparentné trhové prostredie,“ znie oficiálne stanovisko televízie Markíza.

Paradoxom je, že televízia JOJ, ktorá má problém s najväčším počtom českých staníc vzhľadom na jej záber menších staníc v televíznej skupine JOJ Group, sa odmietla vyjadriť. Vzhľadom na vybičované emócie zo strany potenciálnych divákov tento krok pomerne nevhodne. Bola to práve JOJ Group, ktorá tlačila na operátorov, aby z ponuky vyradili aj Českú televíziu aj Barrandov. S týmito Markíza problém nemala.

Operátori sú znepokojení

„Musím povedať, že operátori sú značne znepokojení postojom našich komerčných televízií k vysielaniu českých TV programov na Slovensku. Aj keď ich správanie je pochopiteľné vzhľadom k ich autorským právam, obávam sa, že ich tlak bude mať dôsledky pre celé odvetvie a aj samotné slovenské televízie. Pôvodná iniciatíva televízii smerovala k vypínaniu jednotlivých relácii, čo je neprijateľné z pohľadu udelených licencií operátorov retransmisie. Jediným dôsledkom je, že operátori budú musieť vypnúť vysielanie celého programu. Zatiaľ rokujeme s TV Markíza o prípadnom postupe. TV JOJ neoslovila našu asociáciu, len zasiela operátorom zoznam staníc a časy programov, ktoré treba vypínať. Obávam sa, že operátorom neostane iné riešenie, ako programy vypnúť,“ povedal pre Mediaklik Robert Ťavoda, prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií