Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slováci pozor! Markíza a Jojka dosiahli svoje, exodus českých staníc sa začal. Tieto televízie sú vypnuté...

O možnom vypnutí obľúbených českých staníc sa špekulovalo už niekoľko týždňov. Prvý televízny operátor spravil rázny krok.

20.02.2023 19:11
debata (111)
RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Začiatkom tohto roka vzišla iniciatíva Jojky a Markízy voči slovenským operátorom, aby začali obmedzovať vysielanie českých staníc na Slovensku. Už pred rokmi dosiahli svoje a z našich končín zmizli televízie z Nova Group, okrem hlavnej Novy vypli aj sesterské stanice. Pri Prime nešlo o tak radikálne riešenie a na Slovensku sa vyplo vysielania Primy, jej menšie tematické stanice zostali dostupné. Našinci si mimoriadne obľúbili Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, medzičasom vznikli variácie Prima Star alebo filmová Prima Max.

iveta, ferencová, Čítajte aj Triumfálna rozlúčka! Iveta prevalcovala všetko. Jojka vyriekla verdikt nad jej budúcnosťou

Slovenské komerčné stanice snahy o vypnutie obľúbených českých televízií opierajú o argument, že je problém s vysielacími právami. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie vraj prichádzajú o divákov a zisky, keď sa vysiela program v českom znení, keď o krátky čas majú tie isté programy prichystané slovenské televízie.

Patrik Herman Čítajte aj Bol to najväčší televízny prestup: Herman sa vracia na obrazovky! Aká relácia ho čaká v RTVS?

Markíza s Jojkou najnovšími požiadavkami zašli ešte ďalej a požadovali aj stiahnutie programov Českej televízie, ktorá má u nás mimoriadne silnú divácku základňu. Napokon televízia JOJ vniesla viac svetla do nárokov. Stačilo by, keby sa vysielanie českých staníc na Slovensku vypínalo v čase, keď by vysielali vybrané filmy a seriály. Na televíznej obrazovke by zostalo svietiť iba oznámenie, že daný program nie je možné vysielať na Slovensku. V praxi to Slováci vidia, napríklad, vo vysielaní Nova International počas športových správ. Vybrané reportáže sú prekryté spomínaným oznamom a dostupný je iba zvuk.

Ako by to vyzeralo v praxi, keby vysielanie českých staníc bolo niekoľkokrát denne prerušované, si asi máloktorý divák vie predstaviť.

Action Čítajte aj Na Slovensko prichádza lacný obchodný reťazec Action. Predajne otvorí vo viacerých mestách

Bez predchádzajúceho oznámenia spravil televízny operátor Orange v pondelok rázny krok a svojim zákazníkom digitálnej televízie, bez milosti, úplne vypol viaceré české stanice. Ide o televízie Prima Cool, Prima Zoom, Prima Krimi, Prima Star, Prima Max, CNN Prima News. Stopku dostala aj ČT Déčko/Art a ČT Šport.

Zákazníkov Orangeu na vybraných pozíciách čaká iba oznámenie v znení: „Ospravedlňujeme sa, ale vybraný kanál nie je možné šíriť na území Slovenskej republiky z dôvodu licenčných podmienok.“

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Ako náhradu ponúka Orange až do konca roka bezplatne prémiový televízny balík, v ktorom zákazníci nájdu stanice Discovery, Animal Planet, Travel Channel, Discovery Science, Food Network alebo ID.

Zákazníkov Orangeu čakalo v pondelok nemilé... Foto: Mediaklik
orange, Zákazníkov Orangeu čakalo v pondelok nemilé prekvapenie. Operátor vypol takmer všetky české stanice. Na ich pozíciách je dostupný iba strohý odkaz. O tomto kroku operátor vopred neinformoval svojich zákazníkov.
rodina, obývačka, televízia Čítajte aj Pred televízorom sedíme štyri hodiny denne. Oveľa viac ako Česi, ale menej ako Maďari

Dá sa očakávať, že k podobnému kroku čoskoro pristúpia aj ostatní televízni operátori. O ich stanovisko sme požiadali a článok budeme po zaslaní ich stanovísk aktualizovať.

Na Slovensku tak vzniká, opäť, bezprecedentná situácia, ktorá ide totálne proti prúdu súčasného televízneho trendu, keď divák má právo vybrať si stanicu z celého sveta, ktorú chce pozerať. U nás sa deje presný opak. Tento krok môže ešte viac podporiť predplácanie streamovacích služieb a odklon od sledovanie lineárnych staníc. Avšak staršia cieľovka zostane naďalej odkázaná na klasické televízie a ich rošády na trhu.

Komerčné stanice dúfajú, že týmto krokom prilákajú k sebe pomerne značnú časť publika. Nie je tajomstvom, že české stanice majú u nás niekoľko desiatok percent veľkú časť z koláča sledovanosti. Teraz táto skupina bude prinútená presmerovať svoju pozornosť na slovenské televízie.

Avšak stopka pre české stanice môže byť, a zrejme aj bude, rozbuškou pre vznik nových slovenských tematických staníc, pretože vznikne atraktívna diera na trhu, o ktorej sa vie, že je od publika žiadaná. Komerčné stanice ju budú chcieť zaplniť, pochopiteľne, už so slovenskou reklamou a príjmami, ktoré budú z toho vyplývať. A vlastne o tom je celá problematika pôsobenia českých staníc na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #TV JOJ #TV Markíza #tv #blokovanie českých televízií