Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Päť rokov od vraždy novinára: RTVS vysiela z Veľkej Mače, TV JOJ privíta rodičov Jána a Martiny

V utorok 21. februára si pripomíname päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

21.02.2023 06:00 , aktualizované: 09:45
Ján Kuciak / Martina Kušnírová / Foto: ,
Dvojnásobná vražda, ktorá otriasla Slovenskom a aj domácou politickou scénou. Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová sa 21. februára 2018 stali obeťami streľby v ich dome v obci Veľká Mača (okres Galanta). Obaja mali iba 27 rokov.
debata
klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte aj Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynulo päť rokov. Tragickú udalosť z 21. februára 2018, ktorá otriasla krajinou a vyústila v mohutné demonštrácie a výmenu premiéra, si Slovensko pripomenie v televíziách aj rôznymi akciami.

Do kín tiež prichádza dánsky dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára Dánsky režiséra Matta Sarneckiho, ktorý podrobne skúma nielen vraždu novinára a jeho snúbenice, ale aj dôsledky tejto tragickej udalosti.

Kuciak: Vražda novinára Čítajte viac Je to už päť rokov. Do kín prichádza dokument o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

RTVS: Vysielať bude priamo z Veľkej Mače

RTVS si pripomenie vraždu Jána a Martiny v televíznom aj rozhlasovom vysielaní. Spravodajský okruh :24 bude počas celého dňa vysielať priamo z Veľkej Mače, spred domu, v ktorom boli mladí ľudia zavraždení. Na Jána Kuciaka bude spomínať šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy, ktorý s mladým novinárom spolupracoval. Ako pokračujú ľudia z profesie v odkaze investigatívneho žurnalistu, objasní v rozhovore šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka Lukáš Diko. Na spoluprácu so zavraždeným novinárom si v špeciálnom Interview :24 zaspomína zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku a jeho blízka spolupracovníčka Pavla Holcová.

Dom vo Veľkej Mači, kde došlo k vražde Jána... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Veľká Mača dom vražda Kuciak Dom vo Veľkej Mači, kde došlo k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Dvojka RTVS ponúkne divákom tematický večer, ktorý otvorí o 21.10 hod. premiéra akvizičného dokumentu Prípad Kuciak, nasledovať bude Večera s Havranom, v ktorej bude Michal Havran diskutovať na tému Kto si objednal vraždu Kuciaka? s riaditeľom NAKA Ľubomírom Daňkom, novinárkou Pavlou Holcovou, šéfredaktorom Aktualít Petrom Bárdym a advokátom rodiny Kušnírovcov Romanom Kvasnicom.

Rádio Slovensko ponúkne poslucháčom rozhovor s podpredsedníčkou Európskej komisie a komisárkou pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou a vyjadrenia zahraničných novinárov. Odvysiela aj rozhovor s tvorcami filmu Kuciak.

Na Dvojke bude téma vraždy Jána a Martiny rezonovať aj v piatkovej diskusnej relácii Silná zostava. Moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová privíta v štúdiu investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú, Annamáriu Dömeovú, novinárku a spoluautorku knihy Kuciak, a Jána Petroviča, novinára a editora Jána Kuciaka.

Facebook / WhatsApp / Instagram / Čítajte aj Koniec vojny proti hoaxom? Internetoví giganti poľavujú v ťažení proti dezinformáciám

JOJ: Mimoriadne celodenné vysielanie

Spravodajská televízia JOJ 24 a TV JOJ sa bude téme celodenne venovať sériou mimoriadnych rozhovorov a reportáží vo svojich spravodajských reláciách. V Ranných novinách privíta šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho a reportérku Aktualít Lauru Kellöovú, ktorí priblížia, čo sa za päť rokov od vraždy zmenilo, aké sú posuny v kauzách, o ktorých novinár Ján Kuciak písal, ako aj detaily o novej knihe. Hosťami budú tiež tvorcovia nového filmu Kuciak: Vražda novinára.

O 13.00 hod. budú hosťami v štúdiu JOJ 24 rodičia zavraždeného novinára a jeho snúbenice – Jana a Jozef Kuciakovci a Zlatica Kušnírová, spoločne s riaditeľkou Nadácie Zastavme korupciu Zuzanou Petkovou.

Vo vysielaní JOJ 24 sériu tematických reportáží doplnia aj rozhovory s českou investigatívnou novinárkou Pavlou Holcovou a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Matúšom Harkabusom, ktorý dozoruje aj prípad vraždy novinára Jána Kuciaka. Téme sa budú venovať aj podvečerné Analýzy Na hrane.

RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Voyo: Dva unikátne dokumenty

Streamovacia služba Voyo prináša dva unikátne dokumenty, ktoré približujú osudné udalosti. Francúzsky dokument Prípad Kuciak v réžii Camille Le Pomellec a slovenský dokument Ján a Martina: Vražda, ktorá zmenila Slovensko z pôvodnej produkcie TV Markíza. Film vychádza z policajných spisov, výpovedí rodičov obetí, Jánových kolegov a mnohých ďalších.

Séria podujatí pod názvom „Týždeň Jána a Martiny“

V deň piateho výročia vraždy Jána a Martiny sa v krajine uskutočnia spomienkové zhromaždenia. Organizuje ich iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá na Slovensku po vražde dvojice organizovala mítingy, ktoré boli z hľadiska účasti verejnosti najmohutnejšie od Nežnej revolúcie v roku 1989.

Po celý týždeň budú v krajine aj ďalšie akcie na pripomienku výročia zločinu. Ich súčasťou sú napríklad diskusie, ďalej medzinárodná konferencia o slobode médií a slovenská kinopremiéra dánskeho koprodukčného filmu Kuciak: Vražda novinára režiséra Matta Sarneckiho. Pamiatku Jána a Martiny si uctia aj viac ako dve desiatky veľvyslancov a ďalších diplomatov pôsobiacich na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kuciak a Martina Kušnírová