Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šéfkuchár Na nože: Pri neporiadku mi ide „vystreliť dekel“, pri zlom jedle nepoznám zľutovanie

Šéfkuchár Martin Novák opisuje realitu slovenskej gastronómie.

18.02.2023 06:00
na nože, Foto:
Hlavným protagonistom šou Na nože! je šéfkuchár Martin Novák.
debata
klamstvo, maštalír, Čítajte aj Televízna udalosť sezóny? Markíza ukázala dychberúce zábery z nového seriálu

Hlavným protagonistom novej šou Na nože je renomovaný a viacerými prestížnymi oceneniami ovenčený šéfkuchár Martin Novák. Za prítomnosti kamier sa snaží vytiahnuť z problémov reštaurácie v rôznych kútoch Slovenska, ktoré sa z rôznych dôvodov ocitli v kríze alebo dokonca na hranici krachu. Každý týždeň sa pokúša premeniť jednu reštauráciu topiacu sa v problémoch na najobľúbenejší a najvyhľadávanejší podnik v meste.

Pri návšteve reštaurácií vie byť poriadne prísnym kritikom. „Ak nie je niečo pri varení tak, ako má byť, alebo dostanem zlé jedlo, poprípade ak je kuchyňa v zlom stave, nepoznám zľutovanie. Moje štandardy sú naozaj vysoké a náročné na dosiahnutie,“ hovorí šéfkuchár Martin Novák, ktorý momentálne pôsobí ako Executive chef v Zámku Šimák v Pezinku. V minulosti varil pre významných ľudí – holandskú či britskú kráľovskú rodinu, významné osobnosti svetovej, ale aj domácej politickej scény a šoubiznisu.

lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj Posledný detail Let's Dance je známy: Kto bude sprevádzať celebrity na parkete?

„Účasť v šou je pre mňa novou skúsenosťou. Do programu som sa rozhodol ísť kvôli príležitosti nadobudnúť novú skúsenosť, pomôcť gastru, a, samozrejme, zviditeľniť sa. Teším sa, že môžem svojimi radami pomôcť reštauráciám postaviť sa znova na nohy,“ hovorí Martin. „V niektorých podnikoch je latka nastavená naozaj nízko a úprimne sa čudujem, že ľudia sú ochotní za to jedlo na tanieri zaplatiť. Je to fakt extrém,“ opisuje skutočnú realitu slovenskej gastronómie.

Doposiaľ televízia Markíza odvysielala prvé dve epizódy z ôsmich. Prvou zastávkou bola šamorínska reštaurácia Bella Italia. Podnik musel prejsť skutočne radikálnou premenou, najmä obrovské množstvo jedál v ponuke bolo neúnosné. A tiež prevedenie jednotlivých pokrmov, pretože podľa Martina sa recepty zasekli niekde v roku 1992. V druhej epizóde si šéfkuchár posvietil na športový bar pri Kežmarku. A hoci sa v tomto prípade biznis rútil do záhuby, personál a majitelia len s nevôľou prijímali Martinove rady a pripomienky. Dokonca začali uvažovať, že asi bolo chybou Martina pozvať, pretože si na seba uplietli poriadny bič.

Druhá epizóda reality šou Na nože! sa... Foto: TV Markíza
Na nože Druhá epizóda reality šou Na nože! sa odohrávala v športovom bare pri Kežmarku.

„V jednotlivých podnikoch ma prekvapilo ich hospodárenie – ako dokážu tak zle ekonomicky fungovať a variť naozaj nie chutné jedlá. O ďalších „skvostoch“ v niektorých podnikoch a neporiadku radšej ani nebudem hovoriť,“ odhaľuje šéfkuchár zákulisie fungovania reštaurácií. „Najhoršia situácia je vždy, keď prídem do skladov a vidím neporiadok v chladničkách, chladiacich boxoch a mrazákoch. To mi ide „vystreliť dekel“,“ opisuje nedostatky.

Pri svojej návšteve prekopáva aj zastarané jedálne lístky a zavádza nevyhnutné zmeny. „Veľakrát bolo menu čudne zostavené, jedlá neboli chutné, častokrát pripravené z polotovarov. V reštaurácii sa má variť, nie zohrievať,“ hovorí šéfkuchár. Hoci si pri návšteve podnikov nedáva servítku pred ústa, má ľudský prístup a personálu a majiteľom poskytuje cenné rady a povzbudzuje ich na tŕnistej ceste k úspechu.

Počas výroby však zažil aj príjemné situácie. „Najlepšia situácia bola, keď som v jednej reštaurácii po večeri videl úprimnú radosť, že to majitelia zvládli a všetci sme sa objali.

Pôvodne britský formát celosvetovo spolularizoval celebritný šéfkuchár Gordon Ramsay. V našich končinách bol známym pod názvom Áno, šéfe! S českým šéfkuchárom Zdeňkom Pohlreichom a Jaroslavom Židekom. V novej adaptácii sa diváci môžu tešiť na dynamickú šou plnú zvratov. „A niekedy aj na moje zúfalstvo, ale v konečnom dôsledku na šou plnú pomoci a šťastných koncov,“ uzatvára šéfkuchár Martin Novák.
Záber z reality šou Na nože!. Foto: TV Markíza
na nože, Záber z reality šou Na nože!.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #Martin Novák #Na nože