Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

O tri miesta v Rade RTVS sa uchádza 12 kandidátov. Medzi nimi aj bývalý riaditeľ televízie

Kandidáti sa uchádzajú o dve miesta odborníkov na televízne vysielanie a jedno miesto ekonomického experta.

17.02.2023 00:00
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (4)

O tri voľné miesta v Rade RTVS sa uchádza 12 kandidátov, deväť z nich kandiduje na dve miesta odborníkov v oblasti televízneho vysielania, traja na miesto ekonomického experta v rade.

klamstvo, maštalír, Čítajte aj Televízna udalosť sezóny? Markíza ukázala dychberúce zábery z nového seriálu

V rámci odborníkov na televízne vysielanie podal kandidatúru aj bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Nižnanský, ktorý bol na jej čele v rokoch 2008 až 2010. Za jeho éry STV vyrobila a do vysielania nasadila pôvodný denný televízny seriál a odštartoval tretí športový kanál Trojka, ktorý bol pre nedostatok financií v roku 2011 vypnutý. Po zlúčení Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu do novej inštitúcie RTVS (1.1.2011) sa stala generálnou riaditeľkou Miloslava Zemková. Nižňanský bol po voľbách v roku 1990 poslancom Slovenskej národnej rady a v parlamentných voľbách v roku 1992 ho zvolili do Federálneho zhromaždenia ČSFR ako nezávislého poslanca. Pôsobil v klube SDĽ, ktorého bol hovorcom. V roku 1998 sa stal hovorcom a marketingovým manažérom Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Ďalšími kandidátmi sú:

  • Milan Antol – režisér a herec, bývalý riaditeľ Činohry Štátneho divadla Košice,
  • Marta Gajdošíková – bývalá intendantka Dvojky RTVS, predtým riaditeľka Štúdia Banská Bystrica,
  • Judita Gembická – dramaturgička a bývalá intendantka Trojky RTVS,
  • Michaela Matisová – bývalá vedúca produkcie spravodajstva v televíziách Markíza a JOJ, riaditeľka výroby pre RTVS,
  • Zoltán Pék – starosta bratislavskej časti Poddunajské Biskupice,
  • Valéria Schulczová – dramaturgička a režisérka,
  • Agáta Staneková – novinárka a členka Komunikačného tímu premiéra a Úradu vlády SR,
  • Katarína Valachovičová pracuje v PR a komerčnej komunikácii.

Ako odborníci na oblasť ekonómie kandidujú Marek Radvanský, Vladimír Vaňo a Elena Zelizňáková. Na rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá o tom informoval jeho predseda Kristián Čekovský (OĽaNO).

Úspešní kandidáti, ktorých zvolia poslanci parlamentu, nahradia dvojicu odborníkov v oblasti televízneho vysielania Dóru Hushegyiovú a Martina Kákoša a odborníka z oblasti ekonómie Martina Kabáta. Všetkým trom sa 10. februára skončilo funkčné obdobie. Voľba nových členov rady je naplánovaná na koniec aktuálnej schôdze. Zákon pre kandidátov do Rady RTVS nenariaďuje verejné vypočutie, uviedol Čekovský.

RTVS mlynská dolina Čítajte aj RTVS: Nežiadame viac, ako máme nárok. Náhradu za koncesie vyčíslil na 172 miliónov eur

Radu RTVS tvorí deväť odborníkov

Rada RTVS dohliada na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami RTVS a schvaľuje rozpočet verejnoprávneho médiá. Radu tvorí deväť členov, traja odborníci v oblasti rozhlasového vysielania, traja odborníci v oblasti televízneho vysielania, dvaja ekonomickí odborníci a jeden odborník z oblasti práva. Za odborníka sa považuje fyzická osoba, ktorá má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti.

Funkcia člena rady je nezlučiteľná s pracovnoprávnym vzťahom alebo iným právnym vzťahom k RTVS a člen rady nesmie vykonávať funkciu v politickej strane alebo politickom hnutí, vystupovať v ich mene alebo pôsobiť v ich prospech. Členov rady volí a odvoláva Národná rada SR nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov. Mandát člena rady je šesťročný, možno ho zvoliť opätovne, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Za výkon funkcie mu patrí mesačná odmena vo výške priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada RTVS