Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Odvysielanie prejavu Fica na sneme Smeru má dohru. Regulátor začal voči RTVS správne konanie

Spravodajská televízia :24 dala 17. novembra hodinový priestor prejavu Roberta Fica na straníckom sneme.

08.02.2023 19:45
Robert Fico Foto:
Rober Fico na slávnostnom sneme strany Smer-SD.
debata (21)
turecko, zemetrasenie Čítajte aj Za zemetrasenie je zodpovedné USA a tajné služby. Aj takto konšpirátori spochybňujú tragédiu v Turecku

Rada pre mediálne služby začala správne konanie voči Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS). Dôvodom je odvysielanie Slávnostného snemu Smeru-SD na spravodajskom okruhu RTVS :24. Podľa regulátora mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky a k porušeniu zákazu vysielania politickej reklamy. Informovala o tom hovorkyňa Rady Lucia Michelčíková.

Snem strany Smer-SD odvysielala RTVS:24 vo štvrtok 17. novembra minulého roka, v deň výročia Nežnej revolúcie. Hodinový prejav predsedu strany Roberta Fica vysielala naživo bez akéhokoľvek komentára alebo uvedenia kontextu.

Slávnostný snem strany Smer-SD. Foto: Facebook Smer-SD
Smer-SD Slávnostný snem strany Smer-SD.

Odvolanie vedenia spravodajstva

Zaradenie živého prenosu do vysielania vzbudilo mediálny ohlas a kritiku a malo aj personálne dopady v samotnej RTVS. Zo svojho postu odišla riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky Mária Hlucháňová, funkcie opustili aj Alfonz Šuran (intendant RTVS :24), Peter Nittnaus (šéfdramaturg RTVS :24) a Andrea Fajnorová (vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistky).

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj uviedol, že sa o odvysielaní prejavu dozvedel až dodatočne a označil ho za nešťastné a veľmi znepokojivé s tým, že v takýto sviatok nemá mať vo vysielaní RTVS priestor žiadna politická strana.

Youtube, Košice:dnes, Čítajte aj Regulátor bojuje s toxickým obsahom na internete: Pod videom o Rómoch zmazal YouTube rasistický komentár

Rada: Množstvo zavádzajúcich vyjadrení a politická propagácia

„V rámci prejavu sme zaznamenali množstvo nepodložených, resp. zavádzajúcich vyjadrení ako aj účelových obvinení až invektív voči konkrétnym politikom (americké figúrky Čaputová, Heger, Matovič; štartér mafiánskych bossov Kollár; nohsled Lipšic; Kolíková, ktorá nechala advokáta Krivočenka udusiť na smrť; Heger, ktorý je podozrivý z vypaľovania firiem na finančnej správe; Čaputová, ktorá zmarila referendum; Heger s Čaputovou, ktorí by okamžite zahlasovali za povinné kvóty; atď.) ako aj dezinformačných naratívov ohľadne konfliktu na Ukrajine,“ uviedla Rada pre mediálne služby v uznesení k preverovanému podnetu.

„Odvysielaný prejav R. Fica sa ako celok niesol v mimoriadne kritickom tóne nielen voči vláde, jej predstaviteľom a vládnej koalícii, ale aj voči prezidentke Zuzane Čaputovej. R. Fico prezidentku prezentoval ako blízkeho spojenca vlády, príp. I. Matoviča, a v rámci uvedeného naratívu ako spoluzodpovednú za vyššie zmienené negatívne javy. Podľa Fica prezidentka „zmarila“ referendum a aj referendovú kampaň tým, že sa obrátila na ústavný súd kvôli posúdeniu navrhovaných referendových otázok s ústavou (Smer chcel referendum vyhlásiť na 29. 10. 2022, aby sa mohlo konať súčasne s komunálnymi voľbami),“ uvádza ďalej Rada.

V závere skonštatovala, že program neobsahoval názorovú oponentúru, resp. analytické zhodnotenie odvysielaného obsahu a domnieva sa, že mohol napĺňať definíciu politickej propagácie a mohlo dôjsť k porušeniu zákona: „Na odvysielaný prejav, v rámci ktorého sme zaznamenali vyššie zmienené prvky, bezprostredne nenadväzovala nijaká analýza, komentár, resp. vyvažujúci rozhovor. Program, v rámci ktorého prejav zaznel, tak podľa nás vyznieval jednostranne a nemožno ho hodnotiť ako objektívny a nestranný.“

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #Rada pre mediálne služby