Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix sprísňuje pravidlá. Obmedziť chce zdieľanie hesiel a pozeranie „na čierno“

Prísnejšie podmienky na zdieľanie hesiel sa čoskoro stanú realitou.

06.02.2023 06:00
Netflix Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)
netflix, Čítajte aj Zapamätajte si tieto dátumy! Tento rok Netflix prinesie každý mesiac filmový megahit

Netflix začal koncom minulého roka na niektorých trhoch testovať zavedenie obmedzení na zdieľanie hesiel s cieľom premeniť takýchto ľudí na nových predplatiteľov. „Najneskôr v prvom štvrťroku začneme platené zdieľanie rozširovať. Dnešné rozšírené zdieľanie účtov (100 miliónov a viac domácností) podkopáva našu dlhodobú schopnosť investovať a zlepšovať Netflix, ako aj budovať naše podnikanie,“ uviedol streamovací gigant v správe akcionárom.

„Uvedomujeme si, že platené zdieľanie obmedzuje používanie Netflixu v jednej domácnosti a ide o významnú zmenu pre jej členov. V mnohých krajinách však budú mať aj možnosť zaplatiť si navyše, ak chcú zdieľať Netflix s ľuďmi, s ktorými nežijú v jednej domácnosti,“ vysvetlil.

skyshowtime, Čítajte viac Pripravte sa: Na Slovensko mieri nová televízna služba! Pozná dátum štartu

Bližšie informácie o podmienkach pre európske trhy zatiaľ Netflix nezverejnil. V Latinskej Amerike dostali domácnosti alebo samotní používatelia na výber dva varianty príplatku k mesačnému paušálu. „Prvý model, ktorý testujeme, umožňuje priplatiť si symbolickú čiastku za pridanie ďalšieho používateľa a zdieľanie prístupu s ním. Druhý model je zaplatiť o niečo viac za pridanie celej ďalšej domácnosti a zdieľanie účtu s touto domácnosťou,“ popísal rozdiely v testovaných variantoch pri zavádzaní nových pravidiel.

So zmenou svojej politiky sa Netflix dostal v krajinách Latinskej Ameriky pod negatívny tlak. V prieskume takmer polovica používateľov uviedla, že by zrušili predplatné, keby im služba účtovala extra poplatky za zdieľanie účtov, aj keby to bola symbolická suma 3 doláre. Netflix v správe pripustil, že očakáva „nejakú reakcii na zrušenie na každom trhu“, čo ovplyvní krátkodobý rast predplatiteľov. Časom však predpokladá zlepšenie celkových príjmov.

black panther, wakanda forever, čierny panter, Čítajte aj Február na Disney+: Najkratší mesiac v roku bude super! Tieto veľké premiéry čakajú na vás

Čo sa považuje za jednu domácnosť

Za jednu domácnosť sa v prípade zdieľania hesiel považujú zariadenia, ktoré sú pripojené k rovnakej Wi-Fi sieti ako televízor spárovaný s účtom. Netflix na tento účel zhromažďuje množstvo používateľských údajov a zdieľanie zisťuje prostredníctvom IP adries, ID zariadení a monitorovaním aktivity účtu.

Pri cestovaní budú môcť používatelia sledovať Netflix naďalej na mobilnom zariadení, ale raz za 31 dní sa musia s takýmto tabletom, mobilom alebo notebookom pripojiť k Wi-Fi sieti v domácnosti a prihlásiť sa k svojmu účtu. Ak tak neurobia, budú musieť zadať overovací kód, ktorý im na odblokovanie poskytne majiteľ účtu. Ten bude platiť 7 dní.

Lacnejšie paušály s reklamou

Netflix plánuje v tomto roku aj ďalšiu zmena. Už koncom minulého roka spustil v 12 krajinách nový typ predplatného s reklamou, ktorý má však viaceré obmedzenia. Okrem toho, že reklamné bloky trvajúce približne štyri minúty v každej hodine obsahu sa nedajú preskočiť, predplatitelia nemajú k dispozícii všetok obsah a blokované je aj sledovanie bez prístupu k internetu.

Ceny týchto paušálov by však mali byť o polovicu lacnejšie, od 3,99 eura do 5,99 eura mesačne. Lacnejšou verziou s reklamami chce získať streamovací gigant používateľov, pre ktorých je štandardné predplatné príliš drahé a zároveň chce spomaliť odchod súčasných predplatiteľov, ktorí budú kvôli stúpajúcim životným nákladom šetriť práve na zábave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #streamovacie služby