Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najnovší útok ruskej propagandy na Slovensko: Pripravte sa na vojnu, čakajte rakety

Nie je tajomstvom, že pôsobenie ruskej propagandy v štátnej televízii, ale aj na internete bujnie ešte viac, odkedy sa začala vojna na Ukrajine.

01.02.2023 09:46
debata (42)
skyshowtime, Čítajte aj Pripravte sa: Na Slovensko mieri nová televízna služba! Pozná dátum štartu

Takisto nie je tajomstvom, že konšpiráciám, hoaxom a ruskej propagande sú Slováci mimoriadne náchylní. Aj preto Európska komisia ešte počas minulého roka spustila informačnú kampaň, ktorej cieľom je osveta obyvateľov, aby neverili ruským internetovým útokom. Aj preto vznikol spot „Neverte ruským rozprávkam“, v ktorom hlas Nastenky z Mrázika varuje pred agresívnou internetovou propagandou.

Silná zostava, Veronika Cifrová Ostrihoňová Čítajte aj Veľké upratovanie v programe RTVS. Talkshow známej moderátorky dostala nový vysielací čas

„Konšpirácie sú staré ako ľudstvo samo. Technologický pokrok a rozmach sociálnych sietí prispievajú k nárastu objemu rôznych klamstiev a výmyslov a zvyšujú rýchlosť, akou sa šíria. Dnes môže dezinformáciu vytvoriť a šíriť prakticky hocikto, kto má prístup na internet. Šokujúce správy sa na internete rýchlo stávajú virálnymi a doslova zahltia celý informačný priestor,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

televízia, sledovať TV, pozerať TV Čítajte aj Prieskum: Najpopulárnejšie slovenské médiá sú Markíza, Expres a Nový Čas

„Dezinformácie vznikajú preto, aby nás oklamali, zmiatli a rozdelili. Dezinformácie sú nástrojom propagandy, ktorá vytvára atmosféru chaosu a oslabuje dôveru v autority, inštitúcie a demokratický systém. Žiaľ, dnes vidíme, že sme včas nezachytili rýchle tempo digitálneho pokroku a podcenili sme dôležitosť kritického myslenia a výučbu mediálnej gramotnosti. Naša nová kampaň chce primäť ľudí k tomu, aby automaticky neverili neovereným správam, overovali si zdroje a premýšľali nad súvislosťami. Pretože nie každý obrázok, text alebo video, ktorý nám vyskočí na sociálnej sieti, je pravdivý, a to najmä v čase vojny,“ dodal Šucha.

Marek Vagovic, Pod povrchom, RTVS Čítajte aj Zamieri Vagovič do Rady RTVS? Po týždni mlčania sa jasne vyjadril

S pribúdajúcimi mesiacmi, keď Rusko vedie vojnu na Ukrajine a boje sú čoraz dlhšie a neprehľadnejšie, graduje aj ruská propaganda. Najnovší počin v ruskej štátnej televízií sa dotkol aj Slovenska. V diskusii sa hovorilo o tom, že sa Slovensko zmenilo na opravovňu ukrajinskej techniky, že sa tu vyrábajú rakety NATO pre buky.

Následne monológ pokračuje, že logika vojny hovorí jasne – že musí prísť na územie Slovenska, ale aj Poľska. Buď to budú raketové útoky alebo sabotážne skupiny.

„Vyhrážok sa okrem iných krajín NATO dočkalo aj Slovensko. Vyhrážky a dezinformácie – toto je pracovná metóda ruskej propagandy. Úsmevné je, že promptný preklad videa a jeho prvotné šírenie v rámci slovenského internetu zabezpečil dvorný importér prokremeľskej propagandy, ktorý má pravdepodobne z jeho obsahu nesmiernu radosť,“ napísala Polícia Slovenskej republiky.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #ruská propaganda #vojna na Ukrajine