Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vagovič v Rade RTVS? Verejná výzva od poslanca OĽaNO: Treba odpolitizovať telerozhlas, tvrdí

Nečakaný a turbulentný odchod známeho novinára Mareka Vagoviča z RTVS koncom minulého roka má ďalšie pokračovanie. Tentokrát v politickej rovine.

25.01.2023 06:00
Marek Vagovič, Pod povrchom, RTVS Foto:
Marek Vagovič bol moderátorom novej diskusnej relácie RTVS Pod povrchom.
debata (8)
iveta, Čítajte aj Jojka má stále najsledovanejší seriál na Slovensku! Avšak stratil takmer 250-tisíc divákov

Kauza okolo Vagoviča sa rozhorela ešte 30. decembra vo večerných hodinách, keď na sociálnej sieti oznámil, že končí ako moderátor diskusnej relácie Pod povrchom, ktorá sa z obrazoviek Jednotky vytratila ledva po dvoch mesiacoch. K oznámeniu priložil dlhý status, v ktorom naznačil, aké pomery aktuálne panujú vo verejnoprávnej televízii. Naznačil, že Rada RTVS je zaujatá a pod politickým vplyvom a oligarchami. Podľa jeho slov relácia sa stala problémom po odvysielaní s kajúcnikom Františkom Imreczem. Spomínaná epizóda bola na pretrase aj na decembrovom zasadnutí Rady RTVS, členovia na zasadnutí vyjadrili podozrenie, či táto časť nezasiahla do „živého“ vyšetrovania tejto kauzy.

influencer Čítajte aj Bude to byrokratický nezmysel roka? Slovenskí youtuberi a tiktokeri sa musia zaregistrovať, inak im hrozí pokuta

„Marekovi Vagovičovi nikdy nikto nezakázal žiadneho hosťa, ale v prípade šéfky tímu Gorila žiadal zmenu už plánovaných a dohodnutých hostí v čase adventu, ktorých sám navrhol. Návrhom RTVS bolo odvysielať tento rozhovor v prvom januárovom vydaní relácie. Marek Vagovič RTVS následne informoval, že rozhovor so šéfkou tímu Gorila urobí pre denník Postoj,“ reagoval Vincent Štofaník, riaditeľ sekcie programových služieb.

Zlatá labuť Čítajte aj Markíza má Dunaj, Nova zase Zlatú labuť. V čom sú seriály podobné a v čom odlišné?

„Marek Vagovič od RTVS dostal serióznu a korektnú ponuku. Za rovnakých výrobných aj finančných podmienok a s rovnakým obsahovým zameraním relácie tak, ako bola z jeho strany ponúknutá cez centrálny register námetov RTVS. Je však plne v kompetencii RTVS a jej programových pracovníkov rozhodovať o tom, na ktorej programovej službe sa bude relácia, vzhľadom na jej výkon a obsah, vysielať,“ doplnil vtedy Štofaník.

niekde v európe, Čítajte aj RTVS chystá premiéru unikátneho seriálu: Kedy diváci uvidia historickú drámu? Poznáme detaily...

Slovná prestrelka pokračovala ešte niekoľko dní, obe strany argumentovali vlastným štýlom. Kým Vagovič vytiahol dáta a čísla sledovanosti doplnené o náčrty podriadenosti Rady RTVS voči vybraným politickým subjektom, samotný telerozhlas ponúkal argumenty založené na korektnom ukončení spolupráce.

Šéf RTVS pripomenul, že zmluva na reláciu bola terminovaná do konca roka 2022, nedošlo teda k jej zrušeniu, ale nepredĺženiu kontraktu. „Nebol to zásah do integrity pána Vagoviča, jednoducho čakali sme väčší výtlak od relácie,“ upozornil Machaj.

lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj To najlepšie na koniec? Let's Dance pozná posledné meno, je to seriálová hviezda!

Verejná výzva

Mohlo by sa zdať, že táto kauza už dostala bodku. Vagovič pokračuje s rovnakým formátom na inej mediálnej platforme a RTVS pred pár dňami predstavila jarnú vysielaciu štruktúru. Celá kauza dostáva politický podtón. Poslanec OĽANO Kristián Čekovský vyzval Mareka Vagoviča, aby kandidoval za člena Rady RTVS. A nielen to, ukončenie výroby bude predmetom diskusie aj na najbližšom zasadnutí mediálneho výboru v NR SR.

„Rada RTVS potrebuje ľudí z praxe. Ľudí, ktorí neslúžia politikom ani oligarchom, postavia sa za odvážnych novinárov a budú hájiť investigatívnu žurnalistiku. Už v minulosti bolo množstvo situácií, keď sa redaktori pracujúci v RTVS dostali do konfliktu s vedením alebo bolo pozastavené vysielanie investigatívnych relácií. Dovolím si povedať, že Rada RTVS takéto situácie nikdy nevyriešila. Sám som to zažil,“ napísal Čekovský v statuse na sociálnej sieti.

Čekovský, ktorý zároveň predsedom Výboru NR SR pre kultúru a médiá, dlhodobo kritizuje RTVS a je autorom viacerých zákonov, ktorých cieľom malo byť zlepšenie fungovania verejnoprávnej inštitúcie.

Vagovič na verejnú výzvu nereagoval.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Marek Vagovič