Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Po Fetišoch socializmu a revolúcie prichádzajú Fetiše republiky. Prvá časť bude spomínať na „deti republiky“

Nová dokumentárna séria odštartuje čoskoro na Jednotke RTVS.

25.01.2023 06:00
Fetiše republiky logo Foto:
Nový dokumentárny seriál Fetiše republiky prichádza na obrazovky.
debata
Zlatá labuť Čítajte aj Markíza má Dunaj, Nova zase Zlatú labuť. V čom sú seriály podobné a v čom odlišné?

RTVS prináša na obrazovky Jednotky novú dokumentárnu sériu Fetiše republiky, ktorá voľne nadväzuje na predchádzajúce úspešné série Fetiše socializmu, Fetiše televízie a Fetiše Nežnej revolúcie, ktoré uvádzala RTVS v rokoch 2014 až 2019. Vracali sa k životu v socialistickom zariadení, fenoménoch Slovenskej televízie a udalostiam počas Nežnej revolúcie v roku 1989.

Nová séria krátkych filmov bude tentokrát zachytávať zásadné, ale aj bizarné a humorné fenomény 90. rokov po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993, počiatočnú eufóriu, politické zmeny a turbulencie, nové trendy a hodnoty, nástup kapitalizmu a všestrannej liberalizácie… Jednoducho úplne novú slovenskú každodennosť.

niekde v európe, Čítajte aj RTVS chystá premiéru unikátneho seriálu: Kedy diváci uvidia historickú drámu? Poznáme detaily...

Deti republiky

Prvá časť bude venovaná deťom, ktoré sa narodili v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Od polnoci do polnoci 1. januára 1993 sa narodilo na Slovensku 142 detí, ktoré sa stali „deťmi republiky“ a zároveň „krstňatami“ vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. Niektoré dostali vkladné knižky, iné sa ocitli na stránkach novín.

Ako sa im žilo? Vladimír Mečiar sľúbil, že bude dohliadať na ich prvé kroky, že ich odprevadí do školskej lavice, a tiež to, že na ne nezabudne ani v čase dospelosti. Pre “prvé deti republiky” organizoval pravidelné stretnutia.

Vladimír Mečiar sa s "deťmi... Foto: Archív účastníkov
Mečiar, deti, výročie SR Vladimír Mečiar sa s "deťmi republiky" rád fotorafoval.

Posledné sa konalo v roku 1998 v bratis­lavskom hoteli Kyjev. Po neúspechu v prezidentských voľbách a strate premiérskeho kresla politická kariéra Vladimíra Mečiara rýchlo hasla, a azda ešte rýchlejšie on zabudol na „deti republiky“. Kedysi mediálne hviezdy sa postupne vytratili z očí i myslí Slovákov. Sú dospelé a politická nálepka z ich najranejšieho detstva im nechýba, mnohé sa za ňu skôr hanbia.

Dokumentárna séria Fetiše republiky bude mať premiéru v stredu 8. februára po 22.00 hod. na Jednotke. Pri príprave relácie RTVS oslovila aj divákov, ktorí mohli posielať svoje amatérske videozáznamy a fotografie z rokov 1990 – 2000.

Zábery zo seriálu Fetiše republiky Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Zábery z prvej epizódy seriálu Fetiše republiky.

Dokumentárne cykly Fetiše socializmu I. a II. (2014–2015), Fetiše televízie (2016) a Fetiše Nežnej revolúcie (2019) patrili k obľúbeným programom RTVS. Nová séria Fetiše republiky (2023) na ne voľne nadväzuje. Pre RTVS ju opäť pripravuje produkčná spoločnosť K2 production. Podľa zmluvy v Centrálnom registri zmlúv bude 10-dielna séria Fetišov republiky stáť 218 400,– eur bez DPH. Koprodukčný vklad RTVS vo výške 161 500 eur bez DPH.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Fetiše republiky