Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hit roka totálne pohorel. V konkurencii Dunaja a Nemocnice sa prepadol do podpriemerov

Nová zábavná relácia RTVS sa v konkurencii seriálov nedokázala presadiť.

16.01.2023 06:00
Hit roka, 1994 Foto:
Marián Leško, Ján Žgravčák, Adela Vinczeová a Michal Kubovčík v druhej epizóde zábavnej relácie Hit roka.
debata (5)
skyshowtime, Čítajte aj Televízna udalosť roka 2023: Netflix, Disney, HBO Max v ohrození? Prichádza megahráč

Jednotka RTVS uviedla začiatkom roka novú zábavnú šou Hit roka. V spomienkovej relácii divákom pripomína 30. výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Novinku vysiela počas štvrtkových večerov, ktoré po minulé roky patrili Zlatým časom alebo Boli sme pri tom, na ktoré sa svojou dramaturgiou aj podobá. Spomína na udalosti, ktoré na Slovensku rezonovali v rokoch 1993 – 2023.

Druhá epizóda Hitu roka bola venovaná... Foto: RTVS
Hit Roka1994-Pidanyphoto-08477 Druhá epizóda Hitu roka bola venovaná spomienkam na rok 1994.

Hit roka má 25 častí, dve už Jednotka odvysielala. V prvej časti si moderátor Ján Žgravčák spolu s trojicou glosátorov – Adelou Vinczeovou, Mariánom Leškom a Michalom Hudákom – spomínali na rok 1993. Doplnila ich hostka Silvia Lakatošová a hudobné vystúpenia Beáty Dubasovej a Lukáša Adamca.

Premiéra novej relácie na obrazovke svojou sledovanosťou nesklamala, no ani neohúrila. Pozrelo si ju 382-tisíc divákov v univerzálnom publiku 12+. Komerčné televízie odvysielali filmy, prvenstvo si pripísala Markíza so 450-tisíc divákmi pri rodinne dráme Dievča, ktoré verí v zázraky. Televízia JOJ neuspela s animovanou komédiou Tajný život maznáčikov 2, ktorú sledovalo len 128-tisíc divákov.

skyshowtime, Čítajte aj Televízna udalosť roka 2023: Netflix, Disney, HBO Max v ohrození? Prichádza megahráč

V druhej epizóde glosovala najzaujímavejšie udalosti roku 1994 trojica Marián Leško, Adela Vinczeová a Michal Kubovčík, hosťom bol Július Šupler a skupina Vidiek s Jankom Kuricom. Hit roka sa však dostal do novej situácie. Komerčné televízie už konkurovali svojimi seriálmi Dunaj, k vašim službám a Nemocnicou.

Hosťom moderátora Jána Ždravčáka v Hite roka... Foto: RTVS
Hit roka, 1994 Hosťom moderátora Jána Ždravčáka v Hite roka bol Július Šupler.

Hit roka túto konkurenciu už neustál a stratil takmer polovicu divákov. Kým prvú časť sledovalo už spomenutých 382-tisíc divákov, druhú si pozrelo len 218-tisíc. Dunaj si pozrelo 462-tisíc a Nemocnicu 454-tisíc divákov.

Podpriemerný bol aj podiel na trhu. Výkon 10,4 % v cieľovej skupine 12+ je nedostatočný aj pre RTVS, ktorá si v minulom roku pripísala v hlavnom vysielacom čase na Jednotke priemerný podiel na trhu 12,3 %. Prvá epizóda Hitu roka dosiahla podiel na trhu 18,8 %.

Hudobným hosťom druhej epizódy Hitu roka bola... Foto: RTVS
Hit roka, 1994 Hudobným hosťom druhej epizódy Hitu roka bola skupina Vidiek s Jankom Kuricom.

Hitu roka sa tak nepodarilo nadviazať na úspechy Zlatých časov alebo v minulosti úspešných programov Legendy popu alebo Hit storočia. Ten bol pred pätnástimi rokmi dokonca fenoménom televíznych obrazoviek, ktorý sledovali masy. Rekordné bolo finále so 750-tisíc divákmi.

Zlaté časy postavené na spomienkach z televízneho archívu a hviezdnych hosťoch vysielala RTVS od roku 2016 do októbra 2021, kedy ich po úmrtí Milana Lasicu ukončila. Odvysielala viac ako 120 vydaní, medzi nimi aj viaceré špeciály. Sledovalo ich okolo 250 až vyše 300-tisíc divákov, viackrát 300-tisícovú hranicu aj prekročili. Po nástupe Nemocnice im divákov ubudlo a sledovanosť sa hýbala okolo 150 až 200-tisíc divákov. Poslednú epizódu si pozrelo 270-tisíc divákov.

Zlaté časy vysielala RTVS počas rokov 2016 až... Foto: RTVS
Jaromir Hanzlik, lasica, vacvalova Zlaté časy vysielala RTVS počas rokov 2016 až 2021.

Všetky spomenuté programy pripravovala spoločnosť MAYA a RTVS jej zverila aj výrobu novinky Hit roka. Televízia v nej nestavila na osvedčenú tvár zábavných relácií, ale za moderátora si zvolila Jána Žgravčáka, ktorý už v minulosti pôsobil v RTVS ako moderátor športových relácií a na jeseň minulého roka nahradil na poste riaditeľa športu RTVS Mateja Hajka.

Tretia epizóda Hitu roka si pripomenie najväčšie udalosti roku 1995, Jednotka RTVS ju uvedie opäť vo štvrtok večer o 20.30 hod.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA, dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sledovanosť TV #Ján Žgravčák #Hit roka