Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS sa stáva štátnym médiom. Poslanci zrušili koncesie

Výber koncesionárskych poplatkov označili za nespravodlivý a neetický.

22.12.2022 12:07 , aktualizované: 12:30
STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Foto: ,
Budovy RTVS v Mlynskej doline.
debata (20)

Koncesionárske poplatky za verejnoprávnu televíziu a rozhlas sa zrušia. Zmenu odsúhlasili poslanci Národnej rady SR vo štvrtkovom hlasovaní. Hlavným príjmom RTVS bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu. RTVS tak bude ešte viac naviazaná na štátny rozpočet a rozhodnutia politikov.

„Navrhuje sa zrušenie úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárskych poplatkov, a nahrádza ich nárokovateľným príspevkom zo štátneho rozpočtu v zákonom stanovenej výške, ktorý sa bude každoročne valorizovať o mieru inflácie,“ vysvetlili autori zmeny. Výber koncesionárskych poplatkov označili za nespravodlivý a neetický, keďže zaväzuje občanov prispievať na verejnoprávne médiá bez ohľadu na to, či ich služby využívajú.

Ľuboš Machaj Čítajte aj Riaditeľ RTVS Machaj o zrušení koncesií: Potrebujeme garanciu nezávislosti od politických záujmov

Hlavným príjmom RTVS tak bude nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu poskytovaný každoročne na úhradu nákladov na zabezpečenie služby verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania. Ustanovujú sa aj podmienky poskytnutia a použitia príspevku. Príspevok sa bude poskytovať do 31. januára príslušného kalendárneho roka, hovorí sa o sume vo výške 0,14–0,15 percenta HDP.

Účinnosť má zmena nadobudnúť od 1. júla 2023. Legislatíva ráta aj s prechodnými ustanoveniami. Zmena prešla v pléne ako súčasť pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o dani z osobitnej stavby.

Sulík: Nezávislosť RTVS bude omnoho väčšia

Šéf SaS Richard Sulík, ktorý zrušenie koncesií presadil, po hlasovaní ozrejmil, že v súčasnosti sa RTVS financuje z koncesionárskych poplatkov iba spolovice. „To, čo ideme urobiť, je, že od 1. júla sa rušia koncesionárske poplatky a zavedie sa trvalé financovanie,“ povedal s tým, že na konkrétnom čísle nie je dohoda, no k valorizácii bude dochádzať automaticky. „Nezávislosť bude navyše omnoho väčšia,“ myslí si Sulík. Vie si predstaviť schváliť túto zmenu formou ústavného zákona, aby sa nemohol v budúcnosti zákon ľahko zmeniť.

Čekovský: Koncesie boli príliš nízke

Šéf parlamentného kultúrneho výboru Kristián Čekovský v súvislosti s rušením koncesionárskych poplatkov povedal, že je ich zástancom. „Treba si však povedať, že výška koncesií je tak nízka, že je absolútne nedostačujúca. Nedá sa hovoriť o tom, že koncesionárske poplatky zabezpečujú ekonomickú či politickú nezávislosť RTVS,“ skonštatoval s tým, že ak by sme chceli, aby to tak bolo, mali by byť minimálne dvojnásobne vyššie.

Milanová: Návrh ministerstva rozptýli obavy z politického vply­vu

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) je presvedčená, že koncesionárske poplatky predstavujú systémový nástroj financovania RTVS, no v prospech podpory schválenia štátneho rozpočtu súhlasila s ich nahradením štátnym príspevkom. Upozornila zároveň, že valorizačný mechanizmus umožní každoročne navyšovať štátny príspevok. „Rovnako tak je vedenie rezortu kultúry rozhodnuté prísť s takým legislatívnym návrhom a systémom financovania, ktorý rozptýli možné obavy zo zasahovania politikov do fungovania RTVS,“ uistila Milanová.

Machaj: RTVS chce odbornú diskusiu

Predseda Rady RTVS Igor Gallo sa obáva, že telerozhlas na toto rozhodnutie politikov doplatí. Vyjadril tiež nádej, že opatrenie nie je začiatok cesty „Made in Hungary“ s cieľom vytvoriť podmienky na zoštátnenie.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj upozornil na dlhodobé nesystémové financovanie RTVS a jej podfinancovanie. „Bolo by veľmi nešťastné, keby takého rozhodnutie politických elít problémy ohľadom systémového financovania verejnoprávneho vysielateľa ešte prehĺbilo. Je preto veľmi dôležité, aby po takomto rozhodnutí nasledovala odborná diskusia a príprava legislatívy. Pre ďalšie fungovanie RTVS je zásadné, aby bola garantovaná výška financií zo štátneho rozpočtu a zabezpečila sa ich ochrana od akýchkoľvek politických vplyvov,“ uviedol Machaj.

STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Čítajte aj Politická groteska: Rušia sa koncesie. Vláda sľubovala vládne noviny, dala si štátnu televíziu, hovorí analytik

Politológ: Je to krok späť

Politológ Jozef Lenč vníma zrušenie koncesií jednoznačne ako krok späť. „Sarkasticky by sa dalo povedať, že na začiatku volebného obdobia sľubovala vláda „vládne noviny“ a na konci si presadila „štátnu“ televíziu,“ uviedol.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) však zrušenie koncesií vítajú. „Za zrušenie koncesionárskych poplatkov RÚZ dlhodobo bojovala. Bola to totiž len ďalšia forma skrytého zdaňovania zamestnávateľov, administratívne náročná a neefektívna,“ konštatoval viceprezident únie Jozef Špirko.

Slovenské domácnosti platili koncesionárske poplatky vo výške 4,64 eura mesačne, čo je 55,68 eura ročne, pričom znevýhodnené skupiny obyvateľstva platia polovičnú sadzbu a dôchodcovia sú od platenia oslobodení. Poplatok bol viazaný na odberné miesto elektriny bez ohľadu na to, či domácnosť vlastní televízor alebo nie.

20200716 rtvs 003714948 Čítajte aj Sulík s Hegerom rušia koncesionárske poplatky. Zamestnávatelia to vítajú, dlho za ich zrušenie bojovali

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #koncesionárske poplatky