Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS v roku 2022 po starom: Nové vedenie nedokázalo čeliť škandálom a personálnym výmenám

Rok 2022 bol pre verejnoprávneho vysielateľa náročný.

15.12.2022 06:00
RTVS, Mlynská dolina Foto: ,
Slovenská televízia a rozhlas.
debata (1)

Rok 2022 bol pre verejnoprávneho vysielateľa opäť náročný. Po piatich rokoch sa končilo funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS a hlavnou témou sa tak stala voľba nového. Poslanci parlamentu pred letom zvolili Ľuboša Machaja, ktorý sa 2. augusta ujal funkcie a začal si budovať nový manažérsky tím.

Vincent Štofaník Čítajte rozhovor Programový riaditeľ RTVS: Konkurenciou Jednotky sú aj verejnoprávne programy, ktoré paradoxne vysielajú komerčné stanice

Nové vedenie telerozhlasu

Programovým riaditeľom televízie sa stal Vincent Štofaník, ktorý bol dovtedy intendantom Jednotky. Novou riaditeľkou spravodajstva sa stala Mária Hlucháňová, ktorá prišla do RTVS z Pravdy. Zmeny sa dotkli aj vedenia športu, kde skončil Matej Hajko a nahradil ho Ján Žgravčák.

Na pozíciu riaditeľky marketingu a komunikácie nastúpila Zuzana Ťapáková, ktorá bola poverená aj riadením sekcie komunikácie, obchodnou riaditeľkou sa stala Miriam Kittler a zmena nastala aj na poste riaditeľa sekcie generálneho riaditeľa, ktorú obsadil Matúš Miklošík. Novou ekonomickou riaditeľkou sa stala Daniela Vašinová.

Nové televízne tváre

Tím RTVS sa rozšíril aj o ďalšie známe mená. Novinár Marek Vagovič dostal priestor ako moderátor novej relácie Pod povrchom, v ktorej diskutuje so známymi osobnosťami verejného života.

Pre kariérnu zmenu sa rozhodol aj Patrik Herman, ktorý po 26 rokoch odišiel z Markízy. V telerozhlase pôsobí ako moderátor, zapojí sa do prípravy nových formátov, vzdelávania nových redaktorov a moderátorov a pracovať bude aj na charitatívnych projektoch.

Turbulencie v spravodajstve

Spravodajstvo je výkladnou skriňou každej televízie a jeho zastabilizovanie bolo jednou z hlavných priorít nového riaditeľa Ľuboša Machaja. Viackrát vyjadril, že spravodajstvo považuje za najväčší problém, ktoré bude prioritne riešiť. Personálnym zmenám a kritike však čelilo za bývalého aj súčasného vedenia.

Prvé zmeny vo vedení spravodajstva nastali ešte v ére Jaroslava Rezníka. Koncom februára na pozícii riaditeľa po štyroch rokoch skončil Vahram Chuguryan. Hoci počas jeho vedenia odišlo na protest niekoľko desiatok redaktorov a čelil viacerým kauzám, z postu odstúpil až po kritike v súvislosti so spravodajským pokrývaním vojny na Ukrajine.

Vedením spravodajstva bol dočasne poverený riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász, ktorý ho riadil až do konca funkčného obdobia Jaroslava Rezníka. Ľuboš Machaj vymenoval v auguste za riaditeľku spravodajstva Máriu Hlucháňovú. Doplnila ju Andrea Fajnorová ako vedúca odboru televízneho spravodajstva, Alfonz Šuran ako intendat :24 a Peter Nittnaus ako šéfdramaturg :24.

tri oriešky na popolušku, Čítajte aj Vianoce na RTVS: Veľká zmena po 25 rokoch! Tri oriešky pre Popolušku uvidíte...

Koniec po pár mesiacoch

Nové vedenie spravodajstva vydržalo necelé štyri mesiace. Machaj ho celé odvolal po odvysielaní hodinového prejavu Roberta Fica na sneme Smeru-SD v deň výročia Novembra 1989. Ako dôvod uviedol, že prenos zo snemu na spravodajskom okruhu :24 bol nekoncepčný a spracovaný neprofesionálne ako „pirátske vysielanie“.

Riadením spravodajstva bol poverený Miroslav Frindt a post intendanta :24 obsadil Juraj Helbich. Zvyšné dve pozície – šéfdramaturg :24 a vedúci odboru televízneho spravodajstva a publicistky – zostali zatiaľ neobsadené.

Odvolaný manažment spravodajstva si však udržal Machajovu dôveru a v RTVS zostal. Mária Hlucháňová ako projektová manažérka rieši proces úprav spravodajského štúdia, Andrea Fajnorová pôsobí ako dramaturgička aktuálnej publicistiky a Alfonz Šuran je redaktorom. Peter Nittnaus odišiel na rodičovskú dovolenku.

Spravodajskú stanicu :24 spustil telerozhlas po vypuknutí vojny na Ukrajina a mal dočasne nahradiť Trojku, no napokon zostal trvalým televíznym okruhom. Trojka sa koncom mája vrátila na obrazovky, no dlho nevydržala. Koncom novembra ju RTVS definitívne zrušil.

krakonošove tajomstvo, Čítajte aj ČT na Vianoce neporuší tradíciu. Prinesie dve nové rozprávky, jedna vznikla v slovenskej koprodukcii

Na pokraji ekonomického prežitia

Zrušením Trojky ušetrí RTVS zhruba 2 milióny ročne, čo problémy verejnoprávnej inštitúcie nerieši. Telerozhlas dlhodobo prostredníctvom svojich riaditeľov volá po zmene spôsobu financovania. Koncesionárske poplatky a reklamné príjmy nepostačujú na pokrytie jej chodu a dofinancovať ju musí štát.

„Dlhodobé podfinancovanie spolu s rastom energií a zavádzaním nových, finančne nekrytých povinností dostali RTVS na pokraj ekonomického prežitia,“ uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo. Telerozhlas upozorňuje najmä na zvýšenie nákladov na pokrytie povinností, ktoré jej vyplývajú z nového mediálneho zákona. Výrazné rozšírenie multimodálneho prístupu vo vysielaní odhaduje do roku 2026 na 23 až 25 miliónov eur.

Nedostatok financií sa dotkol aj šou Pečie celé Slovensko, ktorá bola pre RTVS spolu so seriálom Priznanie najúspešnejším programom tohto roka. „Pečenie“ má za sebou dve mimoriadne úspešné série, uvedenie tretej série v budúcom roku je zatiaľ otázne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #rok 2022 #ľuboš machaj