Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prvé veľké programové škrty v RTVS: Po 15 rokoch vysielania dostáva stopku táto stálica!

Verejnoprávna RTVS oznamuje prvé zmeny vo vysielaní, ktoré avizoval nový manažment okolo Ľuboša Machaja, ktorý nastúpil koncom leta tohto roka.

01.12.2022 06:00
bičan, 5 proti 5, Foto:
Programová stálica RTVS končí po 15 rokoch! 5 proti 5 odvysiela posledné epizódy koncom tohto roka.
debata (8)
Michal Borec Čítajte rozhovor Michal Borec: Hranice medzi televíznymi sezónami sa zotreli. Predbiehame sa, kto skôr uvedie niečo nové

Nie je tajomstvom, že generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj už vo svojom programe mal mnohé výhrady k programovej ponuke Jednotky. Netajil sa tým, že by sa chcel zbaviť viacerých zábavných formátov, ktoré však prinášajú RTVS nadpriemernú sledovanosť. Čo je v rozpore so štandardami každého televízneho manažéra. Je prirodzené, že úspešné formáty by mali mať stabilné miesto v programovej ponuke.

RTVS Čítajte aj Machaj: Snem Smeru pôsobil ako „pirátske vysielanie“. Hlucháňovej našiel novú pozíciu

Machaj mal vo svojom projekte výhrady aj k divácky obľúbeným stáliciam ako Milujem Slovensko, Čo ja viem, Neskoro večer alebo Záhady tela. Vyjadril nespokojnosť s programovou skladbou RTVS, ktorá o publikum bojuje zábavnými formátmi, „ktoré sa na seba podobajú ako vajce vajcu“ a majú podľa neho miesto skôr v súkromných médiách. „Navyše neponúkajú pre verejnoprávne médium dôležitú pridanú hodnotu. Nezanechávajú pre budúce generácie obraz o našom živote,“ uviedol.

trojka, Čítajte aj RTVS šetrí a Trojku definitívne vypína. Markíza a Jojka napriek inflácii expandujú

To isté platilo aj pre televízny megahit Pečie celé Slovensko. V istom období Machaj tvrdil, že by sa chcel tejto relácie zbaviť a priniesť inú alternatívu. „Nedeľa by mala patriť inému typu programu. Nemal by tam byť formát zábavný, ale historicko-spoločensky dôležitý,“ uviedol Ľuboš Machaj pri svojej kandidatúre na post generálneho riaditeľa RTVS.

gossip girl, Čítajte aj Seriálový december: Toto musíte vidieť! Kým prídu Vianoce, dočkáte sa skvelých hitov

Napokon generálny riaditeľ otočil a menované formáty zostanú na obrazovkách RTVS. Pečie celé Slovensko však dostane v roku 2023 pauzu. Ako náhradu avizuje pôvodnú šou Hit roka. Prvé detaily o novej šou priniesol exkluzívne Mediaklik.

Kto je prvá obeť?

Machaj okrem spomínaných relácií „mal problém“ aj s podvečernou šou 5 proti 5, ktorú moderoval Andrej Bičan. Práve 5 proti 5 to má definitívne spočítane a reláciu čakajú posledné týždne vo vysielaní. Končí aj Bičan.

„Andrej Bičan bol dušou a ťahúňom relácie 5 proti 5. Za 15 rokov vysielania programu dokázal pravidelne pritiahnuť k obrazovkám obrovské množstvo divákov. Ďakujeme mu za jeho výnimočné nasadenie a skvelú prácu a veríme, že sa nám podarí pokračovať v spolupráci pri niektorom z ďalších chystaných projektov RTVS,“ uviedol riaditeľ sekcie programových služieb STV Vincent Štofaník.

Divákov RTVS čaká nová zábavno – vedomostná súťaž TRAF TO! Na obrazovky Jednotky príde od 9. januára 2023 a vysielať sa bude každý pracovný deň podvečer. Od nového roka teda vo vysielaní RTVS nahradí formát 5 proti 5. V novej šou budú proti sebe súťažiť dva trojčlenné tímy, ktorých úlohou bude zábavnou formou odhaliť správnu odpoveď na súťažnú otázku. Moderátorom relácie bude obľúbený Juraj Šoko Tabaček.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Andrej Bičan #5 proti 5 #televízna sezóna 2022/2023