Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Reakcia na kauzu Fica v RTVS: Snemy nevysielame, v TA3 a JOJ 24 tvoríme vlastné reportáže

Snemy politických strán spravidla v TA3 a JOJ 24 pokrývajú štandardným spravodajským príspevkom a živým vstupom z miesta konania.

29.11.2022 06:00
fico Foto: ,
Robert Fico počas snemu Smeru v Bratislave 17. novembra 2022.
debata (2)
rtvs Čítajte aj Bolo to urýchlené a hysterické rozhodnutie, hovorí politológ o odvolaní manažmentu spravodajstva RTVS

Strana Smer-SD mala vo štvrtok 17. novembra, v deň výročia Nežnej revolúcie, slávnostný snem na Bratislavskom hrade. Témou bol predvolebný rok 2023 a zhodnotenie vládnutia súčasnej koalície.

Verejnoprávny RTVS odvysielal na svojej spravodajskej stanici :24 v priamom prenose hodinový prejav predsedu smeru-SD Roberta Fica na sneme. Po medializácii ponúkla riaditeľka spravodajstva a publicistiky RTVS Mária Hlucháňová odstúpenie zo svojej funkcie, ktoré riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj prijal a odvolal aj celé vedenie spravodajskej stanice :24. Vo svojich funkciách skončili tiež intendant Alfonz Šuran, šéfdramaturg Peter Nittnaus a vedúca odboru televízneho spravodajstva Andrea Fajnorová.

„V takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť,“ uviedol dôvody svojho rozhodnutia Machaj a oznámil, že riadením spravodajstva a publicistiky RTVS bol poverený Miroslav Frindt.

Alfonz Šuran Čítajte rozhovor Šéf RTVS :24: Našou výhodou je, že nemusíme zaujímavé veci prerušovať komerciou

Spravodajstvo patrilo k prioritám Machajovho projektu, s ktorým kandidoval na riaditeľa RTVS. Najmä v televíznom vysielaní vníma ako dlhodobo problémovú nízku sledovanosť spravodajstva v porovnaní s komerčnými televíziami. V projekte uviedol, že chce, aby sa RTVS stal informačným lídrom, čo sa dá dosiahnuť len s profesionálnym spravodajským tímom. Ten po štyroch mesiacoch skončil. Kto bude viesť spravodajskú stanicu :24, zatiaľ neuviedol a čaká na zasadnutie Rady RTVS.

TA3: Závisí to od kontextu a aktuálnej politickej situácie

Na Slovensku pôsobia ďalšie dve spravodajské televízie. Televízia ta3 sa Ficovmu prejavu na sneme Smeru-SD podrobne nevenovala, upozornila však na najdôležitejšie myšlienky, ktoré na sneme odzneli.

„Televízia ta3 dlhodobo prináša informácie zo snemov relevantných politických strán. Divákom prinášame živé vstupy, v priamom prenose záverečnú tlačovú besedu a v závislosti od kontextu a aktuálnej politickej situácie aj vystúpenie lídra daného politického subjektu,“ uviedla Zuzana Martináková, riaditeľka spravodajstva a programu Televízie ta3.

Reportáž zo snemu zaradila spravodajská televízia do vysielania podvečer a pripomenula v nej aj popoludňajší autoprotest a jazdu Bratislavou, ktorým chcel Smer-SD pripomenúť vláde a prezidentke, že krajina nie je v poriadku.

JOJ 24: Stranícke tlačové besedy a snemy neprenášame naživo

Najmladšia spravodajská televízia Joj 24 má k zaradeniu tlačových besied a snemov politických strán do vysielania stanovené jasné pravidlá: „Televízia JOJ 24 si pred začiatkom vysielania stanovila pravidlá zaraďovania tlačových konferencií do vysielania tak, aby bol prioritou spravodajský a informačný obsah vo verejnom záujme. Na základe týchto pravidiel stranícke tlačové besedy spravidla neprenášame naživo. Ich zaraďovanie do vysielania však vyhodnocujeme aj v kontexte aktuálneho diania a v prípade výnimočnej situácie môže dôjsť k opodstatnenej výnimke,“ uviedol šéfredaktor JOJ 24 Dárius Haraksin.

Miloš Kopecký Čítajte aj Trojka sa o pár dní definitívne vypne. Skončia sa aj obľúbené seriálové klasiky?

„O tom, či je nevyhnutné odvysielať naživo stranícku tlačovú konferenciu, rozhodujú kompetentní vedúci redakcie. Snemy politických strán v živom vysielaní neprenášame, posledný snem sme pokryli štandardným spravodajským príspevkom a živým vstupom priamo z miesta jeho konania. Všetky tlačové besedy monitorujeme a spracovávame ich relevantný spravodajský obsah vo forme spravodajských príspevkov a zväčša skrátenej verzie tlačovej besedy, ktorú sa do vysielania snažíme zaradiť obratom,“ vysvetlil Haraksin.

Snemu Smeru-SD sa JOJ 24 venovala v trojminútovej reportáži. „Robert Fico pred pár rokmi vyhlásil, že 17. november si nevšimol. Napriek tomu si jeho strana Smer už druhý rok po sebe vyberá tento dátum na slávnostny snem,“ povedal redaktor Jakub Prok v živom vstupe zo snemu. „Snem bude pozostávať zo schválenia programu, očakáva sa prejav predsedu strany. Je to slávnostný snem, prítomní si chcú pripomenúť výročie vzniku strany. O druhej popoludní sa očakáva kladenie vencov k buste Alexandra Dubčeka na večer zvolal Fico autoprotest. Niečo také sa konalo aj pred rokom cez pandemické opatrenia," uzavrel redaktor živý vstup.

Noviny.sk, hlavný spravodajský portál televízie JOJ, zaradil vyjadrenia Roberta Fica do príspevku, v ktorom sa k Nežnej revolúcii vyjadrovali prezidentka, vládni predstavitelia a viacerí poslanci. „Ak sa pozrieme na vývoj za posledné dva roky, demokracia, sloboda, právny štát, sociálny štát dostali neuveriteľne na frak. Neostáva nám nič iné, ako varovať vládu a prezidentku a ratovať Slovensko, ktoré sa dostalo do zlej situácie,“ citovala vyjadrenia šéfa Smeru-SD.

Zuzana Čaputová, spojené voľby Čítajte aj Ktorá je najsledovanejšia spravodajská televízia? Záujem divákov otestovali voľby aj vražda na Zámockej

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TV TA3 #Joj 24 #RTVS :24