Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Trojka sa o pár dní definitívne vypne. Skončia sa aj obľúbené seriálové klasiky?

Koniec vysielania Trojky urýchlila vojna na Ukrajine.

26.11.2022 06:00
Miloš Kopecký Foto:
Miloš Kopecký ako doktor Štrosmajer a Eliška Balzerová ako doktorka Čeňková v seriáli Nemocnica na okraji mesta.
debata (16)
talent, Čítajte aj Nepremeškajte veľké finále Talentu! Kto z finalistov si siahne na rozprávkovú výhru?

Žena za pultom, Nemocnica alebo Četnícke humoresky. Staršie seriálové klasiky našli počas posledných troch rokov svoj domov na Trojke, ktorá prinášala obľúbené programy z televízneho archívu. Tomu je však o pár dní koniec. V stredu, 30. novembra 2022, RTVS svoj tretí programový okruh definitívne vypne.

Trojku spustil telerozhlas pred tromi rokmi tesne pred Vianocami, 22. decembra 2019 o 6.00 hod. Pôvodne mal v pláne športový kanál, jeho štart sa však viackrát odkladal a spustenia sa :Šport dočkal až o dva roky, 20. decembra 2021.

Takto Trojku uvádzal RTVS do života:

Návraty po niekoľkých rokoch

Programovú štruktúru Trojky vyplnila vlastná tvorba z televízneho archívu zameraná na staršie publikum. Na obrazovku sa tak vrátili po niekoľkoročnej pauze legendárne Dietlove seriály ako Nemocnica na okraji mesta, Žena za pultom či Malý pitaval z veľkého mesta, ale aj slovenské klasiky a zábavné relácie. Trojka oživila aj tradíciu legendárnych hlásateliek. V úlohe hostiteliek sprevádzali večerným programom Alena Heribanová a Soňa Müllerová.

Foto: PMT/KANTAR SLOVAKIA
TOP 10 programov Trojky

Okrem archívnych relácií si diváci v programe našli aj premiérové programy, ako napríklad Klub na Trojke s Katarínou Brychtovou, Hosť Nory Gubkovej, talkšou Barbary Štubňovej Nedeľné kapučíno či Nočná pyramída, čo bol televízny záznam rovnomennej rozhlasovej relácie.

Yellowstone Čítajte aj Rod draka alebo Pán prsteňov? Zabudnite! Kráľom televíznych ratingov je Kevin Costner

Tvrdé škrty relácií a menej českých seriálov

Po prijatí rozhodnutia o ukončení vysielania Trojky telerozhlas vyhodnocoval jednotlivé programy z hľadiska ich potenciálu pokračovať na inej programovej službe RTVS.

„Programy Hosť Nory Gubkovej, Nočná pyramída a Historický kalendár, ktoré boli v televíznej forme vyrábané do vysielania Trojky, prejdú do konca roka s premiérovými časťami vo vianočnej štruktúre na televízny okruh RTVS :24,“ uviedol pre Mediaklik PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

„Jednotka plánuje odvysielať niektoré z českých seriálov kúpených pre Trojku v letnom období. Televíznu klasiku a seriály z nášho bohatého televízneho archívu nájdu diváci v budúcnosti vo vysielaní Dvojky,“ dodal k legendárnym seriálom.

Vojna na Ukrajine ako začiatok konca

Trojka prinášala RTVS pomerne stabilnú sledovanosť bez výrazných výkyvov. Jej trhové podiely sa hýbali po jedným percentom v univerzálnej cieľovej skupine divákov vo veku nad 12 rokov. V celodenných podieloch na trhu dosahovala v priemere 0,7 % a v prime-time sa jej podiely hýbali okolo 0,9 %. Pre RTVS bola Trojka najlacnejšou stanicou, ktorej prevádzka ju stála 2 milióny eur ročne.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Stratená niť sa našla! Nemilosrdne krutý Príbeh služobníčky znova vstal z popola

Po dvoch relatívne pokojných rokoch Trojky prišla v tomto roku zmena. Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa ju RTVS rozhodla dočasne zmeniť na spravodajsko-publicistický kanál s novým názvom :24. Plánovaná dvojtýždňová odstávka sa napokon natiahla až na tri mesiace, od 28. februára do 9. júna. Trojka sa na obrazovky vrátila 10. júna a v éteri zostala aj spravodajská stanica :24 ako piaty programový okruh RTVS.

Osud Trojky bol však spečatený. Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj uviedol už pri svojej kandidatúre, že Trojka sa obsahovo vyčerpala a televízne okruhy plánuje zredukovať. Dôsledky vojny na Ukrajine – inflácia a prudké zdražovanie – jeho zámer len urýchlili. Telerozhlas musí šetriť a prvým väčším škrtom sa tak stane vypnutie Trojky. Rovnaký osud čaká posledný deň tohto roka aj podobne zameranú stanicu Českej televízie ČT3.

RTVS sa tak vráti k štyrom programovým okruhom, všeobecne zamerané stanice Jednotka a Dvojka budú dopĺňať :Šport a spravodajský okruh :24.

Televíznou dramaturgičkou a intendantkou Trojky bola Judita Gembická. Pripomeňte si nedávny rozhovor, ktorý nám poskytla začiatkom júna pred návratom Trojky na obrazovky:

Judita Gembická Čítajte rozhovor Trojka si vie získať mladšieho diváka. Nie je len pre seniorov, hovorí jej šéfka Judita Gembická

Zdroj údajov: PMT/KANTAR SLOVAKIA, údaje sú uvedené v meraní LIVE + Hostia + TS0–3, t.j. s trojdňovou odloženou sledovanosťou. Pri programoch označených hviezdičkou je uvedené najsledovanejšie vydanie celej série.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Trojka RTVS