Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bolo to urýchlené a hysterické rozhodnutie, hovorí politológ o odvolaní manažmentu spravodajstva RTVS

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v piatok 18. novembra odvolal šéfku spravodajstva a celé vedenie spravodajskej stanice :24.

22.11.2022 12:00
rtvs Foto:
rtvs
debata (18)

Na výročie 17. novembra 1989 odvysielala RTVS na svojej spravodajskej stanici :24 hodinový prejav Roberta Fica na sneme Smeru-SD. Po kritike médií ponúkla riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky Mária Hlucháňová odstúpenie zo svojej funkcie, ktoré riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj prijal.

Odvolal tiež celé vedenie spravodajskej stanice :24. Vo svojich funkciách skončili intendant Alfonz Šuran, šéfdramaturg Peter Nittnaus a vedúca odboru televízneho spravodajstva Andrea Fajnorová.

Robert Fico Čítajte viac Zemetrasenie v RTVS: Celé vedenie spravodajstva padlo – 17. novembra vysielali hodinový Ficov prejav

„Neexistuje väčšie opľutie štátneho sviatku slobody a demokracie, ako vyhodiť novinárov za to, že nechali odvysielať prejav opozičného politika,“ reagoval Robert Fico na sociálnej sieti.

„V takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť,“ uviedol dôvody svojho rozhodnutia Machaj.

Politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave vníma rozhodnutie riaditeľa Machaja ako urýchlené a nerozumné, „možno aj politicky motivované“.

„Keďže sa tak dialo na spravodajskom okruhu televízie, od ktorého sa očakáva, že bude sprostredkovávať aktuality z politiky – a snem významnej opozičnej strany k nim rozhodne patrí – a keďže pred časom odvysielala prejav iného politika z iného snemu, vnímam to ako nič, čo by malo byť problémom a vyvolať až „hysterické“ reakcie,“ uviedol politológ.

joj 2023, Čítajte aj Jojka v roku 2023: Obrovské množstvo seriálov, neprekvapujúci návrat stálic

Kauza hodinového odchodu celého vedenia spravodajstva RTVS ukázala komunikačné zlyhania manažmentu nového riaditeľa Machaja, ktorý je vo funkcii iba štyri mesiace. Dnes už bývalá riaditeľka spravodajstva a publicistiky Hlucháňová ako dôvod svojej abdikácie uviedla, že išlo o chybné rozhodnutie. „Uvedomila som si, že sme sa na to nepripravili. Okamžite som zvolala stretnutie s tímom, v ktorom boli Andrea Fajnorová, Alfonz Šuran a Peter Nittnaus. Hovorili sme o tom, že toto rozhodnutie bude vážne, citlivé a problematické,“ vysvetlila Hlucháňová pre portál Sme.sk.

Jozef Lenč na otázku, či mala verejnoprávna televízia odvysielať takýto prejav, uviedol, že vysielať by ho mala, „aby mali občania (voliči), ktorí nemajú možnosť ísť na snem (akejkoľvek) strany a možnosť vidieť (a počuť), čo hovoria politici svojim straníkom na straníckych akciách“. Zároveň však dodáva, že „podobné príklady z Česka naznačujú, že by bolo lepším formátom to, že by televízia umožnila kritickú analýzu vystúpení (vyjadrení) politikov“.

markíza, Čítajte aj Markíza v roku 2023: Veľký seriálový reštart a televízne novinky, ktoré prekvapia

Spravodajstvo verejnoprávnej inštitúcie a jeho vedenie čelí, prirodzene, väčšiemu nápor na objektivitu a nestrannosť voči politickým tlakom. Za čias bývalého riaditeľa Rezníka telerozhlas odišli viaceré známe tváre spravodajstva, ktoré hovorili o šikane na pracovisku a nezmyselných rozhodnutiach vedúcich pracovníkov.

Za všetko hovorí zlyhanie pri vypuknutí vojny na Ukrajine, kedy verejnoprávne okruhy vysielali štandardný program a všetko vyznievalo tak, že si kompetentní „nevšimli“ vojnu za našimi hranicami. Mená a činy jednotlivcov, ktorí sa v ostatnom období na vedúcich pozíciách spravodajstva vystriedali, však nepomohli RTVS k zlepšeniu pohľadu na fungovanie spravodajstva.

Po nástupe Ľuboša Machaja sa mnohí odborníci domnievali, že v RTVS môžu nastať pokojné a profesionálne časy. Nestalo sa tak. Zvláštne pôsobí aj štýl komunikácie telerozhlasu k vzniknutej situácii.

Okrem jedného vyhlásenia riaditeľa Machaja, v ktorom oznámil odchod celého vedenia spravodajstva, sa RTVS k situácii v spravodajstve nevyjadruje a Mária Hlucháňová doposiaľ na naše otázky neodpovedala. „K danej veci sa už nebudem vyjadrovať,“ uviedla až dnes s tým, aby sme ďalšie otázky smerovali na komunikačné oddelenie RTVS.

Telerozhlas o kauze neinformoval ani v samotnom vysielaní. Hoci zákon RTVS priamo neukladá povinnosť informovať koncesionárov o zásadných zmenách vo vedení inštitúcie, v hlavných Správach RTVS sa v piatok ani v nasledujúcich dňoch o tejto udalosti neobjavila ani zmienka. Spravodajstvo je pritom je výkladnou skriňou každej televízie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #ľuboš machaj