Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nečakané rozhodnutie BBC: Namiesto otváracieho ceremoniálu MS vo futbale odvysielala kritiku Kataru

BBC sa rozhodla neodvysielať otvárací ceremoniál MS vo futbale v Katare.

21.11.2022 10:30
ceremoniál, Katar Foto:
Momentka z otváracieho ceremoniálu MS 2022 v Katare.
debata
Robert Fico Čítajte aj Zemetrasenie v RTVS: Celé vedenie spravodajstva padlo – 17. novembra vysielali hodinový Ficov prejav

V nedeľu 20. novembra sa začali Majstrovstvá sveta 2022 vo futbale v Katare. Diváci britskej verejnoprávnej televízie BBC však boli svedkami niečoho nezvyčajného: televízna stanica, ktorá má právo vysielať najväčšie športové podujatie na svete, sa rozhodla neodvysielať otvárací ceremoniál.

Namiesto toho zaradila do programu vysielanie, ktoré bolo k usporiadateľskej krajine tvrdo kritické. Priamy prenos otváracieho ceremoniálu odvysielala len na webe BBC.

„Sú to najkontroverznejšie majstrovstvá sveta v histórii a to sa ešte ani nekoplo do lopty,“ udal tón moderátor relácie a bývalý slávny futbalista Gary Lineker, ktorý takto privítal divákov na začiatku relácie.

Momentka z otváracieho ceremoniálu MS 2022 v... Foto: Profimedia
ceremoniál, Katar Momentka z otváracieho ceremoniálu MS 2022 v Katare.

Kým na otváracom ceremoniáli vystupovali hviezdy svetovej hudobnej či filmovej scény, ponúkla BBC rozhovor so zástupcom organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International. Zaznela tiež poznámka o tom, že ešte žiadny svetový šampionát vo futbale nemal takú veľkú uhlíkovú stopu.

V relácii zaznela aj kritika spôsobu, akým sa v blízkovýchodnej krajine zaobchádza s robotníkmi z tretieho sveta, alebo nedostatočných práv žien a homosexuálov. Hovorilo sa aj o korupcii v medzinárodnej futbalovej federácii FIFA.

Futbaloví fanúšikovia pred začiatkom MS v okolí... Foto: Profimedia
Katar, Ekvádor Futbaloví fanúšikovia pred začiatkom MS v okolí fanzóny.

Tvrdej kritiky sa dostalo tiež šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi, ktorý v sobotu označil kritikov majstrovstiev sveta v Katare za pokrytcov a okrem iného vyhlásil, že sa cíti byť prisťahovaleckým robotníkom. Asi po pol hodine sa debata posunula k futbalu ako takému – taktike, zostávam, favoritom turnaja.

Slovenským divákom prinesie šampionát :Šport

Slovenským divákom prináša futbalový šampionát exkluzívne RTVS. Všetkých 64 zápasov na ôsmich futbalových štadiónoch prinesie na :Športe. „Divákom z MS v Katare exkluzívne ponúkneme až 160 hodín premiérového vysielania a množstvo archívneho obsahu, ktorý doplní futbalový vrchol tohto roka,“ vyjadril sa riaditeľ Sekcie športu RTVS Ján Žgravčák.

Divákov budú šampionátom sprevádzať komentátori Marcel Merčiak, Ľuboš Hlavena a Peter Zagiba. V úlohe spolukomentátorov a expertov sa vystriedajú Marián Zeman, Peter Ďuriš, Ladislav Borbély a ďalší hostia. Pred štvrťfinále vycestuje štáb priamo do Kataru, odkiaľ budú komentované priame prenosy aj živé moderátorské vstupy a reportáže.

Tohtoročný futbalový šampionát sa hrá v netradičnom termíne od nedele 20. novembra do nedele 18. decembra. Namiesto zvyčajného letného obdobia na prelome júna a júla bol preložený na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2022