Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zemetrasenie v RTVS: Celé vedenie spravodajstva padlo – 17. novembra vysielali hodinový Ficov prejav

Verejnoprávna RTVS prišla o celé vedenie spravodajstva ako dôsledok vysielania snemu strany SMER-SD počas 17. novembra. "Neexistuje väčšie opľutie štátneho sviatku slobody a demokracie, ako vyhodiť novinárov za to, že nechali odvysielať prejav opozičného politika," reagoval Robert Fico na sociálnej sieti.

18.11.2022 14:29 , aktualizované: 21:25
Robert Fico Foto:
Slávnostný snem strany Smer-SD.
debata (768)

Spravodajská stanica RTVS :24 odvysielala vo štvrtok 17. novembra, v deň výročia Nežnej revolúcie v 1989, slávnostný snem strany Smer-SD. Hodinový prejav predsedu strany Roberta Fica vysielala od 10.24 hod. do 11.26 hod. Prejav vysielala naživo aj strana Smer-SD na svojom Facebooku, RTVS ho vysielala bez akéhokoľvek komentára alebo uvedenia kontextu.

odkaz Rober Fico na slávnostnom sneme strany Smer-SD. Foto: reprofoto RTVS
Robert Fico Rober Fico na slávnostnom sneme strany Smer-SD.

Robert Fico v prejave oznámil, že chce vyhrať voľby, vyzýval na účasť v referende, kritizoval prezidentku, médiá, postoj k Ukrajine a Rusku, a zamietol tiež požiadavky LGBTI+ menšiny. Po vlne kritiky od divákov ponúkla riaditeľka spravodajstva a publicistiky Mária Hlucháňová odstúpenie zo svojej funkcie.

Slávnostný snem strany Smer-SD. Foto: Facebook Smer-SD
Smer-SD Slávnostný snem strany Smer-SD.

V dôsledku odvysielania prejavu Roberta Fica zo snemu strany SMER-SD na spravodajskom okruhu RTVS :24 sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v piatok 18. 11. 2022 stretol s vedením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS.

Po oboznámení sa so všetkými okolnosťami a analýze vzniknutej situácie dochádza z jeho rozhodnutia k nasledovným zmenám: Mária Hlucháňová odchádza z funkcie riaditeľky sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Svoje funkcie opúšťajú aj Alfonz Šuran (intendant RTVS :24), Peter Nittnaus (šéfdramaturg RTVS :24) a Andrea Fajnorová (vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistky).

Riadením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS bol poverený Miroslav Frindt, ktorý v spravodajstve RTVS pôsobí od roku 1999 na viacerých pozíciách.

„Odvysielanie prejavu Roberta Fica zo snemu strany SMER-SD na spravodajskom okruhu RTVS :24 17. novembra 2022 považujem za veľmi nešťastné a znepokojivé. Predovšetkým preto, že v takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. Vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie, ktoré považujem v tomto čase za mimoriadne dôležité. O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť, hoci sme tomuto výnimočnému sviatku v našich dejinách venovali z programového a obsahového hľadiska zvláštnu pozornosť na viacerých poradách a pripravili sme niekoľko špeciálnych relácií. Ja osobne vnímam tento sviatok ako historicky prelomový v našich dejinách a preto som pristúpil k vyššie uvedenému riešeniu,“ uviedol generálny riaditeľ Ľuboš Machaj.

Mária Hlucháňová sa stala novou riaditeľkou spravodajstva a publicistiky 3. augusta, po nástupe Ľuboša Machaja do funkcie generálneho riaditeľa. Na poste vystriedala Atillu Lovásza, ktorý po odchode Vahrama Chuguryana sekciu spravodajstva dočasne viedol. Hlucháňová prišla do RTVS z denníka Pravda. Zmeny nastali aj vo vedení televíznej časti spravodajstva a publicistiky. Novou šéfkou sa stala Andrea Fajnorová, ktorá na poste nahradila Petra Nittnausa. Ten sa stal súčasťou tímu spravodajského okruhu :24.

Na personálne zemetrasenie v RTVS zareagoval aj predseda Smeru Robert Fico na sociálnej sieti. “Neexistuje väčšie opľutie štátneho sviatku slobody a demokracie, ako vyhodiť novinárov za to, že nechali odvysielať prejav opozičného politika,” povedal vo videu.

“Veľmi by ma zaujímalo, či to bola Čaputová alebo Matovič, kto volal včera s krikom šéfovi RTVS Machajovi a prinútil ho odkrágľovať celé vedenie spravodajstva,” dodal Fico. Neodpustil si ďalšie útoky na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej či novinárov.

Len prednedávnom sa Rada pre mediálne služby zaoberala sťažnosťami divákov na reportáž RTVS z rozhovoru Mariana Kotlebu s otcom strelca, ktorý zavraždil dvoch mladých ľudí pre barom Tepláreň na Zámockej ulici. Vo vyše dvojminútovom príspevku mali priestor vyjadrenia otca, ktorý svojho syna obhajoval.

Rádio Kompas, Marian Kotleba Čítajte viac Prvý prešľap nového vedenia RTVS? Rozhovor otca strelca s Kotlebom rieši nielen polícia

© Autorské práva vyhradené

768 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #ľuboš machaj