Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka o ruskej produkcii: Nie je nám ľahostajné dianie na Ukrajine, máme však dlhodobé záväzky

Ruská invázia na Ukrajine ovplyvňuje aj programové plány slovenských televízií.

15.11.2022 06:00
Snehová kráľovná: Krajina zrkadiel Foto:
Ruská animovaná rozprávka Snehová kráľovná: Krajina zrkadiel (2018).
debata (2)
SR polícia streľba Zámocká ulica obete BAX Čítajte aj Streľba pred Teplárňou, Kotleba a bitka poslankýň: Spravili televízie prešľapy?

Vojna na Ukrajine trvá už takmer deväť mesiacov, vyžiadala si tisíce nevinných obetí a obrovské škody. Európska únia uvalila na Rusko rozsiahle ekonomické sankcie a mnohé svetové firmy a značky svoj biznis stiahli z krajiny. Okrem obchodných reťazcov, automobiliek alebo technologických spoločností pozastavili všetky svoje projekty aj hollywoodske štúdiá či streamovací gigant Netflix.

Zaujímalo nás, aké stanovisko zaujmú k ruskej produkcii slovenské televízie a či diváci uvidia na obrazovkách obľúbené ruské rozprávky alebo filmy. „V televízii JOJ, hlavnej televíznej stanici skupiny JOJ, od vypuknutia vojenského konfliktu na Ukrajine ruské filmy nezaraďujeme,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa JOJ Group Lucia Tuhelová s tým, že ich nebude ich vysielať ani počas vianočných sviatkov.

Televízia, diaľkový ovládač Čítajte aj Rekordné zdražovanie v televíziách: Budúci rok stúpnu ceny o desiatky percent

Z licenčných práv vyplývajú záväzky

Na menších staniciach JOJ Group – filmovej Plus a seriálovej Wau – však zostala ruská produkcia naďalej v programe. Na jeseň vysielala televízia Wau seriál Zlatokopky a od 27. novembra uvedie kriminálny seriál Dobrý človek.

Dramatický seriál Dobrý človek (2020) sa... Foto: TV JOJ
Dobrý človek Dramatický seriál Dobrý človek (2020) sa inšpiroval skutočným prípadom sériového vraha s najväčším počtom obetí v Rusku.

Stanica Plus uviedla len od septembra tohto roka viacero ruských filmov – katastrofický Núdzový let, sci-fi snímku Nanečisto a fantazijný film Ebigejl. Podľa programových plánov uvedie ešte do konca novembra sci-fi triler Čierny blesk, akčný film Živel a vojnový film Balkánska hranica, v decembri potom rodinný film Palma.

„Dlhodobo vlastníme televízne práva aj z ruskej produkcie, z ktorých nám vyplývajú záväzky. Nie je nám ľahostajné, čo sa u nášho východného suseda deje a sme striktne proti vojenskej agresii. Na našej najsledovanejšej stanici tak tieto filmy naďalej nenájdete, a to ani v prípade filmových premiér, ktoré sme prioritne kupovali pre TV JOJ,“ uviedla Tuhelová.

Akčná snímka Živel (2020) o záchrane... Foto: TV JOJ
Živel Akčná snímka Živel (2020) o záchrane rozsiahlych zalesnených území zasiahnutých ničivými požiarmi.

Podľa programových plánov plánuje v televízii JOJ od začiatku decembra vysielať aj animovaný dobrodružný seriál pre deti s názvom Tajomstvá Medovej doliny. „Práve na JOJke dlhodobo budujeme v ranných hodinách počas víkendov detské pásmo, pre ktoré sme v minulosti zakúpili 7-minútovú animovanú seriálovú rozprávku Tajomstvá Medovej doliny. Jej vhodné nasadenie poctivo zvažujeme, ako aj vysielanie iných seriálov a filmov, na ktoré nám plynú licenčné práva,“ doplnila Tuhelová.

Mrázik Čítajte aj Slovenské Vianoce v tieni vojny na Ukrajine: Dostane Mrázik a ruské rozprávky stopku?

V kontexte vojny na Ukrajine bolo asi najočakávanejším rozhodnutie televízie Markíza, ktorá má vysielacie práva na najznámejšiu a dnes už kultovú ruskú rozprávku Mrázik. Na jej obrazovkách je už tradične každoročnou súčasťou štedrovečerného programu.

Televízia Markíza sa pre náš portál vyjadrila, že veľmi citlivo vníma situáciu v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine, no Mrázik patrí medzi medzi mimoriadne obľúbenú rozprávky, bez ktorej by si mnohé slovenské rodiny ani nevedeli predstaviť Vianoce.

„Divákov rozhodne nechceme sklamať a preto im Mrázika ponúkneme aj tento rok,“ uviedla televízia Markíza. Uplynulé Vianoce uviedla aj ruské rozprávky Dračia nevesta a Rozprávková cesta koníka Hrbáčika. Televízia JOJ odvysielala animovanú rozprávku Snehová kráľovná: Krajina zrkadiel (na titulnej foto).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #vianočné rozprávky