Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS zabodovala vo svete! Dva animované filmy zvíťazili na najväčšom svetovom festivale

Obidva filmy počas vianočných sviatkov uvidia aj televízni diváci na obrazovkách RTVS.

12.11.2022 06:00
Tvojazem Foto:
Tvojazem (2022).
debata
slovania, tomáš maštalír, Čítajte aj Takýto úspech sa nepodaril žiadnemu slovenskému seriálu: Uvidia ho diváci v USA!

Animované rozprávky Tvojazem a Websterovci vo filme, ktoré vznikli v koprodukcii RTVS, zažiarili na najväčšom a najvýznamnejšom Medzinárodnom festivale filmov pre deti v Chicagu.

Tvojazem získala 1. miesto a Websterovci vo filme 2. miesto v kategórii Najlepší dlhometrážny animovaný film. Obidva filmy mali len prednedávnom premiéru v slovenských kinách a už počas vianočných sviatkov ich uvidia aj televízni diváci na obrazovkách RTVS.

najhoršie vianočné filmy Čítajte aj Najhoršie z najhorších vianočných filmov, ktoré aj tak milujeme

„Je to to obrovský úspech. Animovaná tvorba pre deti má na obrazovkách RTVS svoje nezastupiteľné miesto. Ako koproducent filmov Tvojazem a Websterovci vo filme sme hrdí na to, že aj s podporou RTVS môžu tieto krásne detské príbehy vznikať a som zároveň veľmi rád, že ich môžeme vo vysielaní ponúknuť našim najmenším televíznym divákom. Tvorcom k týmto veľkým úspechom zo srdca gratulujem,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Tvojazem (2022). Foto: Forum Film SK
Tvojazem Tvojazem (2022).
Vo filme Tvojazem sa desaťročný chlapec Riki vo svojej fantázii dostáva do úchvatného paralelného sveta Tvojazem, kde sa kde po zlatých púšťach potulujú úžasné stroje, rozprávajú sa opice a havrany a veda pokojne koexistuje s prírodou. So svojou novou drzou priateľkou Emmou, mocným robotom Železníkom a opičím generálom Tidlingom sa snaží zachrániť nielen zázračnú krajinu, ale aj vlastnú rodinu.

„Toto ocenenie je pre nás veľkou satisfakciou a veľa pre nás znamená, obzvlášť pre to, že ide o najväčší a najvýznamnejší festival detských filmov vo svete. Keď sme sa dozvedeli, že práve Tvojazem získala prvé miesto, nesmierne sme sa potešili. Prežívame obrovskú radosť, sme šťastní, že ako diváci tak aj odborníci vo svete oceňujú našu prácu,“ povedal režisér filmu Tvojazem Peter Budinský.

november, filmové premiéry Čítajte aj 8 kinotipov na november: Nová marvelovka, disneyovka, romantika aj erotika
Websterovci vo filme (2022). Foto: Magic Box
Websterovci vo filme Websterovci vo filme (2022).

Príbehy obľúbenej pavúčej rodinky Websterovcov prišli do slovenských kín len pred mesiacom a už stihli zabodovať na dvoch medzinárodných festivaloch. Okrem už spomínaného festivalu v Chicagu zožali úspech aj na festivale v Nemecku, z ktorého si odniesli Cenu divákov.

Vo filme sa malá pavúčica Lili skamaráti s veľkým dievčatkom z ľudského sveta. Spolu prepoja zdanlivo nespojiteľné svety a zažijú množstvo dobrodružstiev. Aj napriek odlišnostiam, ktoré ich spočiatku desia, zistia, čo je pri skutočnom priateľstve dôležité.

Autorkou námetu, režisérkou a producentkou filmu je Katarína Kerekesová. „Je to pre nás veľké zadosťučinenie a pocta, pretože Websterovci vo filme nie sú celkom klasický film. Tvorí ho niekoľko prepojených príbehov. Nebolo pre nás ľahké vytvoriť celok z jednotlivých príbehov a to dostatočne vizuálne atraktívny, aby vyznel aj na plátnach kín. Cena z Chicaga, ale aj divácka cena z detského festivalu Schlingel v Nemecku, nám dáva nádej, že sa to podarilo. Zároveň je dobrou správou, že hodnota, akou je rodinná, priateľská sieť – je univerzálnou hodnotou všade vo svete,“ povedala režisérka.

ultimátum, ján koleník, Čítajte aj Svetový úspech Jojky: Toto ešte nedokázal žiadny iný slovenský seriál

Animovanú tvorbu podporuje RTVS dlhodobo nielen ako koproducent, ale aj ako vysielateľ. Okrem seriálu Websterovci si diváci v ponuke RTVS nájdu aj úspešné programy ako Mimi a Líza, Drobci, Tresky plesky či Chochmesovci. Obidva ocenené filmy budú súčasťou vianočného vysielania na obrazovkách RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #animované filmy #Websterovci #Tvojazem