Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Trojka a ČT3 definitívne skončia. Škrty budú pokračovať aj budúci rok

Inflácia a prudké zdražovanie sa dotýkajú aj financovania televízií.

04.11.2022 06:00
televízia, peniaze, diaľkový ovládač Foto:
debata (7)

Inflácia a prudké zdražovanie sa podpisujú aj na financovaní verejnoprávnych televízií. Koncesionárske poplatky a príspevku od štátu už nestačia na pokrytie ich nákladov a televízie pristupujú k radikálnemu šetreniu.

Ako prvých sa škrty dotknú televíznych okruhov zameraných na seniorov. K vypnutiu Trojky pristúpi RTVS na konci novembra a nasledovať ju bude aj Česká televízia, ktorá koncom roka zruší svoju rovnako zameranú stanicu ČT3.

pexels-pixabay-35550 Čítajte aj Zemetrasenie v rebríčku návštevnosti webov. Aktuality prišli po rokoch o prvenstvo

Obidva okruhy sú v éteri necelé tri roky. Ako prvá odštartovala 22. decembra 2019 svoje vysielanie Trojka a o pár mesiacov, 23. marca 2020, ju nasledovala ČT3. Určené boli najmä pre seniorov a ich programovú štruktúru vypĺňali programy z archívu televízií.

„Niektoré úspory vyžadujú prípravu, iné urobíte rýchlo a sú vratné. To je presne prípad ČT3. Veľmi rád by som tento kanál prevádzkoval, pretože som presvedčený, že dotvára štruktúru kanálov Českej televízie. Má vysokú úspešnosť nielen u seniorov, pre ktorých sme ho stavali, ale aj u mladších divákov. Ale keď to preženiem, dá sa zastaviť z týždňa na týždeň. A pokiaľ by sa objavili nové zdroje financovania, tak môže byť o mesiac zase vo vysielaní,“ vysvetlil svoje rozhodnutie riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák v rozhovore pre Lupu.cz. Riaditeľ slovenského RTVS Ľuboš Machaj uviedol už pri svojej kandidatúre, že Trojka sa už obsahovo vyčerpala a plánuje znížiť počet televíznych okruhov.

Natália Vlk, Matúš Hacker Čítajte aj Unesie trh tri spravodajské televízie? Reálny potenciál nám ukážu nasledujúce mesiace

Menej seriálov, rozprávok, filmov

Ukončenie ich vysielania je súčasťou ohlásených úsporných opatrení, ku ktorým musia verejnoprávne televízie pristúpiť kvôli nedostatočnému rozpočtu a dlhoročnému nezvyšovaniu koncesionárskych poplatkov o infláciu. Obidve stanice však patria k najlacnejším kanálom v portfóliu televízií. Náklady na Trojku sú zhruba 2 milióny eur ročne a v prípade ČT3 sú to 4 milióny eur ročne.

Česká televízia už ohlásila na najbližšie dva roky ďalšie výrazné škrty vo výške viac ako 40 miliónov eur a zastavenie veľkých investícií. „Diváci boli zvyknutí na dve premiéry seriálov a jednej minisérie týždenne, čo sa zmení – bude to maximálne jedna, dve premiéry,“ uviedol riaditeľ Českej televízie. O polovicu sa zníži aj počet premiérových dokumentov, vianočná rozprávka bude len jedna a obmedzí sa aj detská tvorba, výdavky na šport či koprodukčné vklady do filmov. V roku 2024 môže prísť aj k ďalšiemu zníženiu počtov kanálov.

Súčasťou šetrenia v Českej televízii je aj zníženie počtu pracovných miest. V tomto roku čaká výpoveď 50 zamestnancov z takmer troch tisíc, v nasledujúcich dvoch rokoch už bude prepúšťanie až štvornásobné. Minimálne zmeny nastanú len v spravodajstve.

ultimátum, ján koleník, Čítajte aj Svetový úspech Jojky: Toto ešte nedokázal žiadny iný slovenský seriál

RTVS čaká na dohodu so štátom

RTVS zatiaľ takto podrobne svoje plány na najbližšie roky nepredstavila. „Dlhodobé podfinancovanie spolu s rastom energií a zavádzaním nových, finančne nekrytých povinností dostali RTVS na pokraj ekonomického prežitia,“ uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo. Zároveň upozornil, že ak nedôjde urýchlene k dohode, bude telerozhlas nútený pristúpiť k drastickým škrtom. Zatiaľ však neplánuje znižovať stav zamestnancov.

Doterajšie rokovania s ministerstvom financií a kultúry však inštitúcii nepriniesli garanciu finančných zdrojov potrebných na zostavenie vyrovnaného rozpočtu na rok 2023. Rada RTVS žiada riaditeľa Ľuboša Machaja, aby zintenzívnil rokovania k rozpočtu, ale aj nastaveniu systémového mechanizmu financovania.

prokurátorka, mauréry, Čítajte aj Jojka potvrdila prvý titul pre 2023: Na obrazovky mieri prémiový kriminálny seriál

Problémom sú nízke koncesie a málo reklamy

Verejnoprávne televízie majú problémy s financovaním aj kvôli poklesu reálnej hodnoty koncesionárskeho poplatku, ktorý je ich hlavným zdrojom financovania. V Česku je jeho výška je rovnaká od začiatku roku 2008, keď sa zdvihla zo 120 Kč (4,86 eura) na 135 Kč (5,46 eura). Ak by výška poplatku rástla spolu s infláciou, musel by byť podľa riaditeľa ČT na úrovni 209 Kč (8,46 eura).

Problémom s nedostatočnou výškou koncesionárskych poplatkov rieši aj RTVS, ktorý dlhodobo poukazuje na to, že sú jedny z najnižších v rámci EÚ a ich výška sa od roku 2003, teda 19 rokov, nemenila. V súčasnosti vidí ich výšku na úrovni 8 eur namiesto súčasných 4,64 eura. Telerozhlas zároveň pripomína aj stovky tisíc koncesionárov (dôchodcov a znevýhodnených skupín obyvateľstva), ktorí sú od poplatkov oslobodení alebo ich platia v polovičnej výške.

RTVS s ministerstvom kultúry tiež rokuje o doplatku vo výške viac ako 21 miliónov eur do roku 2026, o ktoré stúpnu náklady RTVS kvôli novému zákonu o mediálnych službách. Súvisia najmä so zvýšením multimodálneho vysielania, teda zabezpečenia hlasového komentovania pre zrakovo postihnutých a titulkovania či tlmočenia do posunkového jazyka pre ľudí so sluchovým hendikepom.

Verejnoprávnym televíziám by pomohlo zvýšenie koncesionárskych poplatkov, no pri súčasnej vlne zdražovania nie je ich navýšenie reálne. Uvítali by tiež zvýšenie podielu reklamy vo vysielaní, ktorý majú zákonom daný výrazne nižšie ako v prípade komerčných televízií.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Česká televízia