Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prieskum: Spravodajstvo RTVS označili diváci opäť za najobjektívnejšie

Spravodajstvo verejnoprávnej televízie si v prieskume zvolila viac ako pätina opýtaných.

31.10.2022 06:00
rtvs, Foto:
Moderátorské dvojice hlavnej spravodajskej relácie RTVS. Zľava: Simona Simanová a Viliam Stankay, Janette Štefánková a Andrej Bálint, Klaudia Suchomel Guzová a Ľubomír Bajaník.
debata (1)
Alfonz Šuran Čítajte aj Šéf RTVS :24: Našou výhodou je, že nemusíme zaujímavé veci prerušovať komerciou

Diváci označili televízne spravodajstvo RTVS za najobjektívnejšie už desiaty raz po sebe. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry Median zameranom na tretí kvartál 2022. Respondenti odpovedali na otázku „Ktorá televízia má podľa Vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" a vybrať si mohli iba jednu televíziu.

Spravodajstvo verejnoprávnej televízie označilo za najobjektívnejšie 22,5 % opýtaných, druhým v poradí bolo spravodajstvo TA3, ku ktorému sa priklonilo 20,9 % respondentov. Spravodajstvo televízie Markíza uviedlo 18,2 % a televíziu Joj spomenulo 15,7 % respondentov. Inú televíziu uviedlo 3,4 % opýtaných a 17,4 % respondentov sa k otázke nevyjadrilo.

zväčšiť Foto: MML Omnibus, 2022/III, MEDIAN SK
prieskum, MML Omnibus, 2022/III, MEDIAN SK

„Je dôležité, aby RTVS ako verejnoprávna inštitúcia plnila funkciu spoľahlivého informačného zdroja pre verejnosť, a som rada, že sa nám to darí,“ uviedla v reakcii na výsledky prieskumu riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Mária Hlucháňová. Pozíciu najobjektívnejšieho spravodajstva si telerozhlas drží nepretržite už od konca roku 2019.

Vývoj najobjektívnejšieho spravodajstva televízií v rokoch 2015 až 2022:
zväčšiť Foto: MML Omnibus, 2022/III, MEDIAN SK
prieskum, MML Omnibus, 2022/III, MEDIAN SK

Objektívnosť vs. počet divákov

Prieskum vnímania objektívnosti spravodajských relácií divákmi sa odlišuje od toho, koľko ich reálne každý večer sleduje. Podľa oficiálneho peoplemetrového merania sú dlhodobo najsledovanejšie Televízne noviny Markízy so zhruba pol miliónovou diváckou základňou počas tejto jesene. Tesne ich nasledujú Noviny TV JOJ, ktoré ich v počte divákov neraz vedia aj prekonať. Správy RTVS sa držia väčšinou pod hranicou 300-tisíc divákov v univerzálnom publiku 12+. Vo všetkých televíziách však nastal voči predchádzajúcim sezónam pokles divákov, ktorý túto jeseň postihol všetky programy, nielen spravodajské, ale aj hlavné večerné programy.

TOP TV programy september 2022 Čítajte aj Televízny september: Markíza a Joj zaradili plný plyn, RTVS šla na voľnobeh

Agentúra Median realizovala pravidelný prieskum zameraný na najobjektívnejšie televízne spravodajstvo v slovenských televíziách v júli až septembri tohto roka. Na prieskume sa zúčastnilo 2067 respondentov vo veku od 14 do 79 rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #RTVS