Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Odvážna Česká televízia: Dejiny sexu, homosexuality a orgazmu v novej dokusérii

Dokumentárna séria Kronika orgazmu je dostupná aj slovenským divákom.

25.10.2022 06:00
Kronika Orgasmu Foto:
debata (6)

Dá sa homosexualita liečiť? Ako urobiť z muža ženu a naopak? A dá sa vôbec naučiť sex? Česká televízia prináša osemdielnu dokumentárnu sériu Kronika orgazmu o intímnom živote v Československu v druhej polovici 20. storočia, ktorá prináša pohľad na spoločnosť optikou sexuológie a sexuálneho života.

Nový projekt českej verejnoprávnej televízie skúma sexualitu v historickom kontexte a približuje tiež život ľudí, ktorí nezapadajú do majoritného „heteronormatív­neho“ prostredia. Nie je to prvý počin, ktorým otvára túto intímnu tému, pri ktorej na Slovensku zatiaľ našľapujeme veľmi opatrne a tvárime sa, že sa nás to netýka. Česká televízia sa jej venuje dlhodobo a priniesla mnoho projektov na túto tému, napríklad série Proti sobě, Básnici odnaproti, Všude špatně, doma nejhůř, Proti proudu času, Na záchodcích alebo zábavný queer magazín s názvom Q.

seriály Čítajte aj Poznáme dátumy finále všetkých seriálov! Viaceré sa vrátia už v budúcom roku

V novej dokumentárnej sérii Kronika orgazmu sa každá pätnásť minútová epizóda venuje jednej téme, ktorou sa sexuológia v danej dobe zaoberala, neopomínajúc ženskú emancipáciu, sexuálnu terapiu, homosexualitu, prostitúciu ani problematiku interrupcií a antikoncepcie.

„Séria vznikla na motívy knihy sociologičky Kateřiny Liškovej. Teoretický výskum doplnila režisérka výpoveďami žijúcich pamätníkov a pamätníčok a tiež svojím vlastným bádaním v televíznom archíve. Dokumentárna séria je kolážou autentických výpovedí a archívnych televíznych relácií, ktoré popisovaný dej dokresľujú, komentujú a niekedy i glosujú,“ hovorí kreatívna producentka Českej televízie Martina Šantavá.

Zoznam jednotlivých epizód:

  1. Prečo ženy majú orgazmus?
  2. Dá sa homosexualita liečiť?
  3. Ako urobiť z muža ženu a naopak?
  4. Ako rodiť a chodiť do práce?
  5. Dá sa naučiť sex?
  6. Ako sa hovorilo o sexe?
  7. Ako mať sex a nemať deti?
  8. Dá sa orgazmus kúpiť?
sex v meste, and just like that, Čítajte aj Konečne sa znova nakrúca! Pokračovanie Sexu v meste sa znova hlási o slovo

Všetkých osem častí spája skúmanie orgazmu v sociologickom, politickom a spoločenskom kontexte. Tvorcovia sa zamerali na obdobie od polovice dvadsiateho storočia, kedy sa sexualita stala vo vtedajšom Československu predmetom širšieho vedeckého bádania a začala jej postupná detabuizácia. Spolu so sociológmi a sexuológmi si kladú otázky o vplyve vedy o sexe na správanie spoločnosti a previazanosti intimity s veľkými dejinami.

Dokumentárny cyklus natočila režisérka Kateřina Kořínková a komentár nahovoril herec Václav Neužil. K dispozícii je od 20. októbra v iVysílaní na webe Českej televízie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia