Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prvý prešľap nového vedenia RTVS? Rozhovor otca strelca s Kotlebom rieši nielen polícia

Rada pre mediálne služby sa bude zaoberať reportážou z rozhovoru Mariana Kotlebu s otcom strelca v Správach RTVS.

23.10.2022 06:00
Rádio Kompas, Marian Kotleba Foto:
Rozhovor Mariana Kotlebu s otcom strelca v Rádiu Kompas.
debata (15)

V stredu 12. októbra zastrelil útočník v centre Bratislavy dvoch ľudí z LGBTI+ menšiny. Brutálny útok v spoločnosti vyvolal sériu protestov. Len 19-ročný útočník sa hlásil k medzinárodnej extrémistickej skupine a svojím činom sa hrdinsky chválil na sociálnych sieťach pred a aj po čine, po ktorom spáchal samovraždu. Motívom bola jeho nenávisť k osobám s inou sexuálnou orientáciou. Polícia útok prekvalifikovala na teroristický čin.

Richard Sulík Čítajte aj Víkendové politické diskusie: Matovič, Krajniak či Sulík aj o možnostiach posilnenia práv LGBTI+ menšiny

Internetové Rádio Kompas po pár dňoch, v utorok 18. októbra, odvysielalo rozhovor s otcom útočníka. Viedol ho Marian Kotleba, predseda strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorý prišiel o poslanecký mandát kvôli podmienečnému odsúdeniu za extrémistické politické tendencie. Diskusia sa niesla v konšpiračnom duchu, že vrah bol zneužitou obeťou liberálnych hodnôt a „štvavej kampani médií proti vlastencom, tradicionalistom, konzervatívcom“.

Rada zasiahla voči šíreniu rozhovoru

Rozhovorom sa už zaoberá polícia a zaevidovala ho aj Rada pre mediálne služby. „Okamžite po tom, ako Kancelária Rady zaevidovala túto diskusiu vo verejnom priestore, nahlásila video z nej, ktoré sa šírilo na platformách Facebook a YouTube, prostredníctvom svojich eskalačných kanálov spoločnostiam Meta a YouTube,“ uviedla pre Mediaklik hovorkyňa Rady Lucia Michelčíková. Dôvodom bolo, že obsahovalo falošné informácie opisujúce streľbu ako čin zo žiarlivosti a nie teroristický čin a dochádzalo ním k šíreniu nenávistných prejavov smerom k LGBTI+ menšine.

„Spoločnosť Meta zareagovala promptne a už v deň jeho vzniku o cca 15.40 hod. nebolo video na Facebooku dostupné. Prevádzkovateľ platformy YouTube nás informoval, že po prvotnom „preštudovaní videa dospeli k záveru, že nespĺňa prah pre porušenie Pravidiel proti nenávistným prejavom či Pokynov pre komunitu“ a požiadal o doplnenie viacerých informácií, ktoré sme poskytli. So spoločnosťou YouTube sme teda naďalej v komunikácii,“ vysvetlila Michelčíková. Video je naďalej dostupné aj na webe rádia.

Rastislav Iliev Čítajte aj Tvrdá reakcia moderátora ta3 na streľbu na Zámockej: Coming out v priamom prenose

Reportáž RTVS bude preverovať Rada

Spravodajské relácie televízií RTVS a Markíza následne odvysielali reportáže z rozhovoru. Správy RTVS vo vyše dvojminútovom príspevku dali priestor vyjadreniam otca strelca, ktorý svojho syna obhajoval. „Neverím tomu, že to spravil. Neverím tomu,“ uviedol s tým, že ho nikdy neviedol k násiliu. Súčasťou príspevku bolo aj vyjadrenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý jeho tvrdenie nekomentoval, ale uviedol, že rodičia o streľbe vedeli. Reportáž doplnili zábery zo streľby pred barom Tepláreň.

Markíza v Televíznych novinách v trojminútovej reportáži vyjadrenia otca strelca konfrontovala aj s príspevkom strelca na sociálnej sieti, kde sa k činu priznal a tiež zverejnil krajne pravicový manifest, ktorý bol namierený proti menšinám. Reportáž rovnako obsahovala zábery zo streľby.

matovič, Čítajte aj Toľko k upokojeniu spoločnosti: Matovič po vražde - som hetero, treba vštepovať úctu k ideálom

„V tejto súvislosti Rada dostala jeden podnet – na Správy RTVS, ktorý okrem poskytnutia priestoru pre otca strelca v rozhovore s Marianom Kotlebom namietal aj odvysielanie záberov na samotnú streľbu, vrátane zásahu obete,“ uviedla Michelčíková. Diváci neboli upozornení na nevhodnosť záberov pre maloletých divákov ani v reportáži Markízy.

Telerozhlas reaguje

„Redaktori spravodajstva a publicistiky RTVS pri príprave spravodajských príspevkov dôsledne dbajú na dodržiavania novinárskych štandardov a etiky. Ak Rada pre mediálne služby vyhodnotí podnet ako opodstatnený a identifikuje konkrétne nedostatky v predmetnej reportáži, budeme sa týmto problémom zaoberať,“ uviedol RTVS pre Mediaklik.

Novým riaditeľom RTVS je od 2. augusta Ľuboš Machaj, ktorý si po nástupe do funkcie vybudoval nový manažment. Najsledovanejšími boli zmeny v spravodajstve, ktoré prešlo počas éry Jaroslava Rezníka viacerými turbulenciami a bolo častým terčom kritiky. Novou riaditeľkou spravodajstva a publicistiky sa stala Mária Hlucháňová a vedením televíznej časti spravodajstva a publicistiky bola poverená tímlíderka Reportérov Andrea Fajnorová.

Rada sa bude podnetom zaoberať spolu s ďalšími troma podnetmi, ktoré sa týkali spravodajského pokrytia témy streľby na Zámockej ulici. „V príspevkoch Televíznych novín a Prvých televíznych novín odvysielaných televíziou Markíza 13. októbra bola zobrazená fotografia obete streľby s vibrátorom v pozadí,“ doplnila Michelčíková. Rada sa bude týmito podnetmi a tiež súvisiacimi príspevkami, ktoré monitoruje na základe vlastnej iniciatívy, zaoberať vzhľadom na závažnosť situácie už na najbližšom zasadnutí 9. novembra.

streľba, Zámocká ulica Čítajte aj Rada pre mediálne služby reaguje na streľbu. Monitoruje sociálne siete a weby, pomôcť môže aj verejnosť

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre mediálne služby #streľba na Zámockej