Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Britská televízia kúpila Hitlerov obraz, diváci rozhodnú o jeho zničení

Diváci budú riešiť dilemu, či možno oddeliť umelecké dielo od jeho tvorcu.

17.10.2022 06:00
Jimmy Carr Foto:
Jimmy Carr Destroys Art (Jimmy Carr ničí umenie).
debata (1)
Ondrej G. Brzobohaty a Anna Fialová Čítajte aj Začalo sa natáčanie pokračovania Ivety. Prinesie aj škandály Bartošovej po boku Štaidla

Britská televízia Channel 4 kúpila obraz namaľovaný nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom. Stanica chce nechať divákov v štúdiu rozhodnúť, či má moderátor Jimmy Carr dielo zničiť, uviedol denník The Guardian.

Televízny kanál zakúpil diela mnohých „problematických“ umelcov, vrátane odsúdeného austrálskeho zabávača, maliara a speváka Rolfa Harrisa, ktorý bol za mrežami za sexuálne zločiny voči štyrom maloletým dievčatám, z ktorých najmladšia mala sedem rokov, či britského sochára Erica Gilla, ktorý sexuálne zneužíval svoje dcéry. Televízia tiež získala aj bližšie neurčený predmet od španielskeho maliara Pabla Picassa.

crown, koruna, diana, Čítajte aj Seriál o Alžbete II. sa čoskoro vráti! Nová séria bude mať premiéru už...

Dilemou je, či sa dá oddeliť dielo od tvorcu

V nadchádzajúcej televíznej relácii s názvom Jimmy Carr Destroys Art (Jimmy Carr ničí umenie), ktorý televízia odvysiela koncom tohto mesiaca, sa bude riešiť otázka, či možno skutočne oddeliť umelecké dielo od jeho tvorcu. Diváci potom rozhodnú, ktoré obrazy zničiť a pomocou akých nástrojov. Jimmy bude mať k dispozícii aj plameňomet.

Programový riaditeľ stanice Channel 4 Ian Katz uviedol, že ak sa diváci v štúdiu rozhodnú zachrániť Hitlerov obraz, nebude visieť v jednej zo zasadacích miestností, ale televízie sa diela „vhodným spôsobom“ zbavia.

Relácia kedysi vysielala pitvu

„Každé umelecké dielo má svojich obhajcov,“ vysvetlil Katz koncepciu relácie. „Nájde sa niekto, kto bude obhajovať nie Hitlera, ale to, že jeho morálny charakter by nemal rozhodovať o tom, či umelecké dielo existuje alebo nie,“ vyhlásil a dodal, že relácia oslavuje dlhú tradíciu „obrazoborectva a neúcty“ stanice Channel 4, ktorá kedysi vysielala pitvu a podávala ľuďom drogy v priamom prenose.

Stanica si najala odborníka na umenie, ktorý diela kúpil „od renomovaných aukčných domov“, hoci o pravosti Hitlerových diel panujú dlhodobé pochybnosti. Vzhľadom na rozpočet televíznej stanice je Picassovým dielom skôr nejaká „váza“ ako jeden z jeho obrazov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Channel 4