Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mediálny zákon zvýši RTVS náklady o 25 miliónov eur. Od štátu požaduje kompenzácie

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj už rokuje s ministerstvom kultúry.

05.10.2022 12:50
rtvs Foto:
Budovy RTVS v Mlynskej doline.
debata
trojka, Čítajte aj Zásadné škrty v RTVS. Trojka definitívne končí, otázne sú osudy týchto relácií a moderátoriek

Nové povinnosti vo vysielaní, ktoré stanovuje pre RTVS nový zákon o mediálnych službách, si v nasledujúcich rokoch vyžiadajú navyše 25 miliónov eur. Približný odhad finančného dosahu platného zákona o mediálnych službách uviedol na stredajšom rokovaní Rady RTVS generálny riaditeľ verejnoprávneho média Ľuboš Machaj.

Pripomenul, že zvýšené náklady pre vysielateľa súvisia najmä so zvýšením multimodálneho vysielania, teda zabezpečenia hlasového komentovania pre zrakovo postihnutých a titulkovania či tlmočenia do posunkového jazyka pre ľudí so sluchovým hendikepom.

sledovanie televízie Čítajte aj Slovenské obývačky pozor: Bude ešte viac reklamy v televízii? Nový zákon to umožňuje

Finančný dosah 25 miliónov eur

„Nemáme to, samozrejme, vyrátané na cent, ale v tých intenciách, ktoré si vyžaduje zákon, postupne do roku 2026 bude ten finančný dosah na úrovni 25 miliónov eur, keď to prepočítame na technologické i personálne náležitosti, ktoré s tým súvisia,“ uviedol Machaj.

Podobne ako jeho predchodca Jaroslav Rezník upozornil, že nové a zvýšené povinnosti nie sú zatiaľ finančne kryté. „Bude potrebné dostať na ne kompenzácie, pretože bez nich by RTVS bola nútená pristúpiť k určitým obmedzeniam,“ uviedol Machaj. S ministerstvom kultúry o kompenzáciách RTVS podľa jeho slov rokuje.

Členovia manažmentu takisto odhadujú, že v aktuálnom roku si povinnosti, vyplývajúce zo zákona, vyžiadajú zvýšené náklady o 800– až 900-tisíc eur.

Settele, Grega, Antala Čítajte aj Riaditelia Markízy, Joj a Expresu o novom odvode: Ide o zlý a škodlivý nápad, je to maďarská cesta

Nejasnosti v zákone

Členovia Rady RTVS pripomenuli, že nový zákon o mediálnych službách v časti, zavádzajúcej nové povinnosti pre verejnoprávneho vysielateľa, bol prijatý bez konzultácie s vysielateľom. Upozornili na nedoriešené technicko-právne aspekty a možné aplikačné problémy, v rámci multimodálneho vysielania napríklad súvisiace s detským či dramatickým programom.

Nový zákon o mediálnych službách nadobudol účinnosť 1. augusta, právna norma nahradila dovtedajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Zákon, ktorý má priniesť efektívnejšiu reguláciu mediálneho prostredia, okrem iného zvyšuje podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe, najmä v prípade verejnoprávneho vysielateľa.

Postupne do konca roka 2026 má byť vo vysielaní všetkých ním vysielaných televíznych programových služieb najmenej 90 percent všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím alebo tlmočených do slovenského posunkového jazyka alebo v slovenskom posunkovom jazyku a 45 percent všetkých vysielaných programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #zákon o mediálnych službách