Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zásadné škrty v RTVS. Trojka definitívne končí, otázne sú osudy týchto relácií a moderátoriek

Trojka bola v éteri tri roky, jej zrušením ušetrí RTVS 2 milióny eur ročne.

28.09.2022 12:30
trojka, Foto:
Trojka končí v éteri 30. novembra 2022.
debata (20)

Trojka RTVS po troch rokoch skončí svoje vysielanie. Na obrazovky sa pritom vrátila len začiatkom júna po trojmesačnej pauze, kedy po vypuknutí vojny na Ukrajine uvoľnila miesto spravodajskému okruhu :24. Ten napokon zostal súčasťou RTVS ako samostatná spravodajská stanica. Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj avizoval už pri svojej kandidatúre, že jeho zámerom je zredukovanie televíznych okruhov. „Trojka ukončí svoje vysielanie 30. novembra,“ potvrdil RTVS pre Mediaklik.

RTVS Čítajte viac Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

RTVS prevádzkuje v súčasnosti päť televíznych okruhov – Jednotku, Dvojku, Trojku, :24 a Šport. Trojka je pritom najlacnejšou stanicou. „Celkové náklady na programovú službu Trojka predstavujú zhruba 2 milióny eur ročne,“ uviedol RTVS. V éteri bola tri roky, vysielať začala 22. decembra 2019. Podľa Machaja sa však už obsahovo vyčerpala.

Rovnaký osud čaká aj českú ČT3, ktorá začala vysielať pár mesiacov po Trojke a má podobnú programovú štruktúru. Česká televízia už avizovala výrazné škrty v najbližších dvoch rokoch kvôli inflácii a prudkému zdražovaniu. Vysielanie stanice ČT3 sa skončí a Česká televízia týmto opatrením ušetrí ročne viac ako 4 milióny eur.

herman, patrik herman, Čítajte aj Markíza sa otriasa v základoch: Kľúčová tvár spravodajstva odchádza po 26 rokoch

O osude programov a ľudí sa ešte rozhoduje

V programe Trojky boli okrem repríz archívnych relácií a seriálov aj premiérové programy, ako Hosť Nory Gubkovej, Klub na Trojke s Katarínou Brychtovou, talkšou Barbary Štubňovej Nedeľné kapučíno či Nočná pyramída, čo je televízny záznam rovnomennej rozhlasovej relácie. Súčasťou Trojky boli aj moderátorky Alena Heribanová a Soňa Müllerová, ktoré v úlohe hlásateliek avizovali večerný program.

„Každý program, ktorý sa vyrábal pre Trojku, ale aj akvizičné programy sa aktuálne vyhodnocujú z hľadiska ich potenciálu pokračovať na inej programovej službe RTVS,“ odpovedal telerozhlas na otázku, ktoré programy budú zachované a ktoré, naopak, zrušené.

Podľa vyjadrenia RTVS sa zrušenie Trojky nedotkne zamestnancov. „Interných zamestnancov neprepúšťame. Spolupráca s externými spolupracovníkmi bude predmetom vzájomnej diskusie,“ uviedol RTVS bez uvedenia konkrétnych mien.

Trojka dosahovala v posledných troch mesiacoch po návrate do éteru podiely na trhu zhruba pod 0,5 %, spravodajská stanica :24 sa hýbala okolo 0,8 %. Menšie stanice komerčných televízií (Doma, Dajto, Krimi, Plus, Wau) dosahovali podiely od 2 do 4 % v univerzálnej cieľovej skupine divákov vo veku nad 12 rokov.

miňo Čítajte aj Nedele bez Pečie celé Slovensko, soboty bez Záhad tela a koniec Trojky. Aj to sú plány šéfa RTVS

Zmeny budú pokračovať

Závažné programové zmeny prídu na rad aj v budúcom roku, budú sa týkať najmä Jednotky a Dvojky. V plánoch šéfa RTVS je ukončenie podvečernej relácie 5 proti 5, ktorá je zazmluvnená len do konca tohto roka, no rozhodnutie ešte nepadlo, otázna je tiež budúcnosť zábavnej šou Záhady tela.

Zmena by mala nastať aj v nedeľné večery, kde by skončilo vysielanie zábavných šou. Už túto nedeľu pritom nastane bizarná situácia, keď sa v hlavnom večernom programe postavia proti sebe všetky tri ťažiskové šou slovenských televízií – Pečie celé Slovensko na Jednotke, Česko Slovensko má talent na JOJ a Tvoja tvár znie povedome na Markíze.

Judita Gembická Čítajte rozhovor Trojka si vie získať mladšieho diváka. Nie je len pre seniorov, hovorí jej šéfka Judita Gembická

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #generálny riaditeľ RTVS #Trojka RTVS