Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalšie zmeny v telerozhlase: Odchádza Machajov protikandidát na post riaditeľa RTVS

Na konci septembra ukončí svoje pôsobenie v RTVS Peter Janků.

24.09.2022 06:00
peter Janků Foto: ,
Peter Janků počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS 13. júna 2022.
debata
Dárius Haraksin Čítajte rozhovor Šéf novej televízie JOJ 24: Sme už pripravení vysielať, ale štart nechceme uponáhľať

V RTVS 30. septembra ukončí svoje pôsobenie Peter Janků, ktorý bol jedným z ôsmich kandidátov, ktorí sa uchádzali o post generálneho riaditeľa RTVS.

Peter Janků pôsobil ako šéfdramaturg internetových rádií Pyramída, Litera a Junior. „Po zmene vo vedení Rádia Devín nastali následne aj zmeny v niektorých súvisiacich organizačných zložkách, ako sú internetové rádia. Tie budú začlenené do štruktúry Rádia Devín, ktoré vedie Zuzana Belková,“ uviedol pre Mediaklik telerozhlas.

„Vedenie RTVS ponúklo pánovi Janků korektnú dohodu, pričom sa obe strany dohodli na ukončení vzájomnej spolupráce. Ďakujeme pánovi Janků za roky dobrej práce, ktorú v RTVS odviedol,“ dodáva inštitúcia vo vyjadrení.

Peter Janků okomentoval svoj odchod na Facebooku. „RTVS potrebuje zmeny. To som tvrdil aj v mojom projekte pri kandidatúre na generálneho riaditeľa RTVS, no a v týchto dňoch som sa stal aj ja súčasťou zmien. Nie síce tak, ako som si to predstavoval, ale aj to je jedna z poínt priebehu výberového konania, ktoré som aj na tomto mieste kritizoval a komunikačne v istom okamihu smerom k jeho víťazovi nezvládol, a tak k 30.9.2022 v RTVS končím,“ píše v statuse.

„Dostal som dve možnosti, s rovnakou pointou, a tak som si zvolil dôstojnejšiu a vzhľadom na moju rodinu a záväzky aj výhodnejšiu. Odchádzam dohodou,“ dodáva.

Peter Janků svoj projekt, s ktorým kandidoval na post generálneho riaditeľa RTVS, oprel o to, že inštitúciu treba „ozdraviť“ a potlačiť súčasný biznis model financovania. Skritizoval princíp riadenia, kde dnes Slovenská televízia a Slovenský rozhlas v rámci jednej inštitúcie hospodária samostatne, a navrhol zmenu riadiacej štruktúry.

V projekte navrhoval zvyšovanie koncesionárskych poplatkov cez nejaký valorizačný mechanizmus, zrušenie reklamného obmedzenia pre šport, spojenie športového a spravodajského kanála do jedného programového okruhu, ale aj spoplatnenie archívneho obsahu Trojky. Spravodajstvo navrhol doplniť o agentúrny typ správ bez informácií s emočným podtónom.

herman, patrik herman, Čítajte aj Markíza sa otriasa v základoch: Kľúčová tvár spravodajstva odchádza po 26 rokoch

Komisia odborníkov, ktorú mediálny výbor zriadil v súvislosti s výberom nového generálneho riaditeľa RTVS, zaradila vo svojom hodnotení Petra Janků, rovnako ako Jaroslava Rezníka, Daniela Živicu a Vladimíra Semana, do skupiny kandidátov, ktorých neodporúčala zvoliť za šéfa telerozhlasu. Do druhého kola voľby napokon postúpili Jaroslav Rezník a Ľuboš Machaj, ktorého poslanci zvolili za nového generálneho riaditeľa RTVS. Do funkcie nastúpil 2. augusta 2022.

Jaroslav Rezník Čítajte aj Rezník z mediálnej sféry neodchádza. Po odchode z RTVS ma novú prestížnu pozíciu

Peter Janků pôsobil v RTVS ako šéfdramaturg internetových rádií Pyramída, Litera a Junior. Na začiatku milénia pracoval ako redaktor publicistiky v televízii Markíza, v Slovenskej televízii aj v TA3, neskôr riadil Umelecko-dekoračné dielne v Slovenskom národnom divadle a bol aj šéfdramaturgom a intendantom Rádia Devín. V roku 2021 sa stal členom poradného orgánu ministerky kultúry pre odborné vzdelávanie a pôsobí aj ako člen pracovnej skupiny pre oblasť umeleckých remesiel. Vyštudoval filozofiu a výtvarnú výchovu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS