Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza sa otriasa v základoch: Kľúčová tvár spravodajstva odchádza po 26 rokoch

Patrik Herman bol súčasťou televízie Markíza už od jej vzniku v roku 1996. Článok sme aktualizovali o vyjadrenie Markízy.

22.09.2022 11:05 , aktualizované: 12:00
herman, patrik herman, Foto:
Patrik Herman opúšťa Markízu, stal sa novou tvárou RTVS.
debata (41)
dezoláti, Čítajte aj Markíza sa ospravedlňuje za „dezolátov“: Došlo k zlyhaniu ľudského faktora, nie o úmysel

Patrik Herman končí 30. septembra svoje dlhoročné pôsobenie v televízii Markíza. Jej súčasťou bol od jej vzniku v roku 1996, známym sa stal najmä ako tvár publicistickej relácie Lampáreň.

Od 1. októbra nastupuje do RTVS. V telerozhlase bude pôsobiť ako moderátor, zapojí sa do prípravy nových formátov, vzdelávania nových redaktorov a moderátorov a pracovať bude aj na charitatívnych projektoch.

„Som vďačný za ponuku RTVS, ktorá mi dáva príležitosť zúročiť doterajšie skúsenosti a posunúť sa ďalej. Teším sa nielen na novú moderátorskú úlohu, ale aj na ďalšie formy spolupráce a možnosť rozvíjať charitatívne projekty a pomáhať ľuďom. Verím, že svojou troškou budem mať šancu prispieť k dobrej veci. Teším sa na spoluprácu s novými kolegami a urobím všetko preto, aby som dôveru, ktorú do mňa vložila RTVS a ľudí, ktorí ju tvoria, nesklamal. Zároveň chcem poďakovať Televízii Markíza za všetko, čo som vďaka nej zažil a čo som sa vďaka nej naučil a tiež ďakujem všetkým kolegom, s ktorými mi bolo cťou spolupracovať,“ povedal Patrik Herman.

„Veľmi sa teším, že na naše výzvy na spoluprácu s RTVS pozitívne reagujú aj odborníci z externého prostredia, ktorí chcú verejnoprávnu inštitúciu posúvať dopredu. Patrika Hermana vnímam nielen ja, ale aj verejnosť, ako výraznú osobnosť, ktorá dlhé roky patrí k špičke vo svojej profesii a zároveň má blízko aj k charitatívnym projektom. Som rád, že svoje dlhoročné skúsenosti v týchto oblastiach môže teraz zužitkovať v RTVS. Držím mu v tom palce,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Markíza reaguje

„Patrik Herman bol tvárou Markízy už od jej vzniku, čo je viac než 26 rokov. Vďaka svojej profesionalite a príjemnému vystupovaniu si rýchlo získal sympatie divákov a na konte má tiež viacero prestížnych ocenení. Patrik sa rozhodol pre kariérnu zmenu, chcem sa mu preto úprimne poďakovať za jeho dlhoročný a výrazný prínos v našich spravodajských či publicistických reláciách ako Televízne noviny, Paľba, Lampáreň, či napokon Reflex. V jeho ďalšom profesionálnom i osobnom živote mu želám len to najlepšie,“ uviedol generálny riaditeľ Markízy Matthias Settele.

„Patrikovi Hermanovi sa chcem poďakovať za všetko, čo pre našu televíziu urobil. A nebolo toho málo. Patrik sa rozhodol odísť a ja to rešpektujem,“ doplnil Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

„Stál som pri zrode Markízy a prežil som v nej úžasných 26 rokov, keď si to človek uvedomí – viac ako polovicu svojho života. Samozrejme, po toľkých rokoch je ťažké odísť a nebolo to ľahké rozhodnutie. Bude mi za ňou smutno, za všetkými kolegami, s ktorými mi bolo cťou spolupracovať. Markíza mi dala príležitosť a ja dúfam, že som ju nesklamal. Dobre si uvedomujem, že vďaka nej som tým, kým som. Veľa mi odovzdala a ja som sa jej to snažil o to viac vrátiť. Som jej vďačný za všetko, čo som vďaka nej zažil a čo som sa vďaka nej naučil. No nič netrvá večne a možno prišiel čas na zmenu.“ uviedol ma margo svojho odchodu Patrik Herman.

Dárius Haraksin Čítajte rozhovor Šéf novej televízie JOJ 24: Sme už pripravení vysielať, ale štart nechceme uponáhľať

Patrik Herman bol súčasťou televízie Markíza už od jej vzniku v roku 1996. Začínal ako redaktor Televíznych novín a relácie Telediár, neskôr bol redaktorom investigatívnej relácie Paľba a moderátorom Krimi SK.

Významným medzníkom v jeho kariére bol rok 2000, keď sa stal spolu s Evou Černou moderátorom relácie Lampáreň. Publicistická relácia so známou rubrikou Lebo medveď bola takmer 14 rokov neoddeliteľnou súčasťou Markízy. Eva Černá po troch rokoch z relácie odišla a jej tvárou sa stal Patrik Herman. Dva roky bol aj šéfredaktorom redakcie publicistiky.

Patrik Herman a Eva Černá na archívnom zábere z... Foto: TV Markíza
Lampáreň Patrik Herman a Eva Černá na archívnom zábere z relácie Lampáreň.

Lampáreň si získala mimoriadnu popularitu medzi divákmi a Hermanovi priniesla až sedem ocenení OTO. Víťazom kategórie Osobnosť TV publicistiky sa stal každý rok počnúc rokom 2010 až do roku 2016. Po ukončení Lampárne moderoval publicistickú reláciu Reflex.

V RTVS sa uvoľnila pozícia šéfa odboru publicistiky a tímlídra relácie Reportéri. Zastávala ju Andrea Fajnorová (predtým Paulínyová), ktorá sa stala riaditeľkou televíznej časti spravodajstva a publicistiky a vedením odboru publicistiky zostala len dočasne poverená. Do RTVS nastúpila minulý rok v marci ako tímlíderka relácie Reportéri, predtým bola dlhoročnou redaktorkou televízie Markíza.

richard dírer, Čítajte rozhovor Moderátor Dírer z ta3: O čom by som sa bavil s extrémistami? To by museli mať nejaký program

Patrik Herman sa výrazne angažuje aj v organizáciách pomáhajúcim ľuďom so zdravotným postihnutím a je zakladateľom viacerých občianskych združení zameraných na boj proti rakovine. Je držiteľom ocenenia Srdce na dlani za dlhoročnú činnosť pri pomoci deťom a hendikepovaným osobám.

Okrem toho pôsobí aj ako pedagóg na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, Filozofickej fakulte UKF v Nitre a na Filozofickej fakulte TU v Trnave.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Patrik Herman #TV Markíza